Στριφτό Καρδιτσιώτικο!Αγαπημένο!Από γενιά σε γενιά!Μια υπέροχη παραδοσιακή συνταγή!
Ένα είδος τυρόπιτας με διαφορετική ζύμη ,μαλακή μέσα και τραγανή απ' έξω. Και γεύση μοναδική!
Για τη ζύμη
Αλεύρι γ.ο.χ 1 κιλό και κάτι
Μισή κούπα προζύμι η
ένα μικρό κομματάκι μαγιά νωπή (σα ρεβύθι)
2 κ.γ κοφτά αλάτι
1 κ.σ κοφτή φυτίνη με βούτυρο
1 κ.σ κοφτή ελαιόλαδο
Χλιαρό νερό
Ζυμώνουμε μια ζύμη πιο μαλακή απ' αυτή του ψωμιού!
Για το άνοιγμα λάδωμα φύλλων
1 φυτίνη με βούτυρο (μικρη συσκευασία )
1 κούπα καλαμποκέλαιο
Μισή κούπα μαργαρίνη
Και
Λίγο ελαιόλαδο
Επίσης θα χρειαστούμε
Τυρί φέτα ντόπια 1 κιλό και κάτι ,που κάνουμε τρίμματα
Στο τραπέζι μας στρώνουμε πλαστικό τραπεζομάντηλο για να δουλέψουμε
.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπάλες
Λαδώνουμε κάτω την επιφάνεια κι ανοίγουμε με τα χέρια μας την κάθε μπαλίτσα σε φύλλο,
λαδώνοντας και τραβώντας .
Κάνουμε πολύ λεπτό φύλλο διάφανο
Λαδώνουμε λίγο ακόμη και σκορπάμε επάνω τα τρίμματα φέτας.
Συνεχίζουμε έτσι με το επόμενο φύλλο,και τοποθετούμε επάνω ακριβώς στο άλλο
Λαδώνουμε σκορπάμε τρίμματα πατάμε ν ανοίξουν λίγο ακόμη
Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε τελειώνουμε τα φύλλα
Όταν τελειώσουμε,πάνω στο τελευταίο φύλλο θα χει τρίμματα φέτας
Τυλίγουμε τη ζύμη μας σε ρολό
.
Κατόπιν πιάνοντας την άκρη στρίβουμε σε ρολό!
Τυλίγουμε σε σαλιγκάρι ,και τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί
Πατάμε με τα χέρια μας ν ανοίξει το στριφτό ,να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Ραντίζουμε επάνω με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε μέτριο έως χαμηλό φούρνο 40-50'.να ροδίσει καλά!
Σερβίρετε ,τρώγετε ζεστό!
Μόλις βγει απ' το φούρνο !
Η και κρύο!😍💗
Καλή επιτυχία λοιπόν και καλή απόλαυση!
Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Βάνα Ντελή .. Μαγειρέματα Deli.cious