Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021

Στριφτό Καρδιτσιώτικο!!!!

Στριφτό Καρδιτσιώτικο!Αγαπημένο!Από γενιά σε γενιά!Μια υπέροχη παραδοσιακή συνταγή!
Ένα είδος τυρόπιτας  με διαφορετική ζύμη ,μαλακή μέσα και τραγανή απ' έξω. Και γεύση μοναδική!

 Για τη ζύμη
Αλεύρι γ.ο.χ 1 κιλό και κάτι
Μισή κούπα προζύμι η
ένα  μικρό κομματάκι μαγιά νωπή (σα ρεβύθι)
2 κ.γ κοφτά αλάτι
1 κ.σ κοφτή  φυτίνη με  βούτυρο
1 κ.σ κοφτή ελαιόλαδο
Χλιαρό νερό
Ζυμώνουμε μια ζύμη πιο μαλακή απ' αυτή του ψωμιού!
Για το άνοιγμα λάδωμα φύλλων
1 φυτίνη με βούτυρο (μικρη συσκευασία )
1 κούπα καλαμποκέλαιο
Μισή  κούπα μαργαρίνη
Και
Λίγο ελαιόλαδο
Επίσης θα χρειαστούμε
Τυρί φέτα ντόπια 1 κιλό και κάτι  ,που κάνουμε τρίμματα
Στο τραπέζι μας στρώνουμε  πλαστικό τραπεζομάντηλο για να δουλέψουμε

.




Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπάλες
Λαδώνουμε κάτω την επιφάνεια κι ανοίγουμε με τα χέρια μας την κάθε μπαλίτσα σε φύλλο,
λαδώνοντας και τραβώντας .
Κάνουμε πολύ λεπτό φύλλο διάφανο
Λαδώνουμε λίγο ακόμη και σκορπάμε επάνω τα τρίμματα φέτας.
Συνεχίζουμε έτσι με το  επόμενο φύλλο,και τοποθετούμε επάνω ακριβώς στο άλλο
Λαδώνουμε σκορπάμε τρίμματα πατάμε ν ανοίξουν λίγο ακόμη
Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε τελειώνουμε τα φύλλα
Όταν τελειώσουμε,πάνω στο τελευταίο φύλλο θα χει τρίμματα φέτας
Τυλίγουμε τη ζύμη μας  σε ρολό

.



Κατόπιν πιάνοντας την άκρη στρίβουμε  σε ρολό!
Τυλίγουμε σε σαλιγκάρι ,και τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί
Πατάμε με τα χέρια μας ν ανοίξει το στριφτό ,να πιάσει  όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Ραντίζουμε επάνω με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε μέτριο  έως χαμηλό φούρνο 40-50'.να ροδίσει καλά!
Σερβίρετε ,τρώγετε   ζεστό!
Μόλις βγει απ' το φούρνο !
Η και κρύο!😍💗
Καλή επιτυχία λοιπόν και καλή απόλαυση!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Βάνα Ντελή .. Μαγειρέματα Deli.cious