ΛΑΛΑΓΓΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ!!!!
Οι νοικοκυρές στην Μεσσηνία και την Μάνη να φτιάχνουν λαλάγγια. Είναι ένα νόστιμο ζυμαράκι που το τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο και συνοδεύετε με τυρί φέτα η την τοπική σφέλα αλλά και σκέτα είναι εξίσου νόστιμα.
Υλικά
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι γλ ξηρή μαγιά
1 κοφτό κουταλάκι γλ αλάτι
1 φλυτζανακι του ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
1/3 κουταλάκι γλ κανέλα τριμμένη
1/4 κουταλάκι γλ γαρύφαλλο τριμμένο
Νερό όσο σηκώσει το αλεύρι
(1 ξυλάκι κανέλας 5-6 γαρυφαλακια και φλούδα από μισό πορτοκάλι) τα βράζουμε 5-6 λεπτά με το νεράκι που θα χρησιμοποιήσουμε.
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το λάδι και το τρίβουμε με τα χέρια μας, κάνουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το νερό χλιαρό που βρασαμε την κανέλα και το γαρύφαλλο την μαγιά, το αλάτι ,τα μπαχαρικά και ζυμώνουμε να γίνει ένα μαλακό ζυμαράκι που δεν κολλάει, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μια με δύο ώρες.
.
Αφού περάσει η ώρα το ζυμώνουμε για ένα λεπτό και παίρνουμε ζυμαράκι όσο ένα καρύδι και πλάθουμε κορδόνια όσο το μικρό δάχτυλό μας και λίγο πιο λεπτό γιατί φουσκώνουν, του δίνουμε ότι σχήμα θέλουμε και αφού τα πλάσουμε όλα τα τηγανίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 9 με 10 λεπτά να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά μέχρι μέσα , τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγιξουν. Δεν κράτησαν καθόλου λάδι μέσα έγιναν πολύ ωραία!
Εάν θέλουμε βάζουμε και χυμό πορτοκαλιού εγώ σήμερα δεν έβαλα
Όσο τα τηγανίζουμε, με την τρυπητή κουτάλα τα βυθιζουμε στο λάδι για να ψήνονται μέχρι μέσα γιατί ανεβαίνουν στην επιφάνεια.
Καλή επιτυχία σε όσους τα φτιάξουν!
Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Litsa Kokkoni ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
.