Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι στον φούρνο !!!



Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι στον φούρνο. Η συνταγή είναι της κ Χατζιχαλκια. Η μόνη δική μου παρέμβαση είναι ότι πρόσθεσα 2 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισο. Εγώ έβαλα 5 πορτοκάλια που είχαν βάρος 1.230γρ.κσι έβαλα 1.100γρ.ζαχαρη.Ολα τα υπόλοιπα είναι ακριβώς όπως σας περιγράφω την συνταγή.


ΥΛΙΚΑ :

1.500.γρ.πορτοκαλια 

1.500γρ.ζαχαρη 

από 1 λεμόνι το χυμό 

από 2 πορτοκάλια χώρια από τα ζυγισμενα τον χυμό 

1 βανίλια 

2κ.σ.κονιακ                   

.




ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Πλένουμε τά πορτοκάλια και τα ξύνουμε στον τρίφτη. 

Αν θέλουμε κρατάμε το ξύσμα για να αρωματισουμε άλλα γλυκά. 

ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΙΚΡΙΣΟΥΝ βράζουμε τα ξυσμενα πορτοκάλια τρεις φορές από 3'καθε φορά αλλάζοντας το νερό. 

Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυωσουν. 

.



Αφαιρούμε το επάνω και το κάτω μέρος του πορτοκαλιού και το κόβουμε σε κυδωνατες φέτες. 

Με ένα ψαλίδι αφαιρούμε τα σκληρά μέρη και αν έχουν κουκούτσια. 

Τοποθετούμε τις φέτες σέ ένα αντικολλητικό ταψί. 

Εγώ έστυψα το χυμό από τά 2 πορτοκάλια τα σούρωσα να μην έχουν κομματάκια και το λεμόνι τα άδειασα σε μια λεκάνη καί εκεί
έριξα την ζάχαρη το κονιάκ την βανίλια τους γλυκάνισους τα ανακάτεψα και τα έριξα πάνω από τα τεμαχισμένα πορτοκάλια. 

.



Κάλυψα το ταψάκι με λαδόκολλα και από πάνω έβαλα αλουμινόχαρτο. 

Το έβαλα σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1ωρα. 

Μετά από την μία ώρα αφαίρεσα την λαδόκολλα το αλουμινόχαρτο και ανακάτεψα με μια σπάτουλα σιλικόνη το σιρόπι. 

.



Γιατί δεν είχε λιώσει η ζάχαρη. 

Το αφήνω άλλα 15 λεπτά ακόμη. 

Εκείνη την ώρα έπλυνα το βάζω με ζεστό νερό το έβαλα μέσα στο φούρνο να αποστειρωθεί. 

Το γλυκό είναι έτοιμο με ένα υπέροχο δεμένο σιρόπι !!!

Εκτέλεση φωτο από κ. Anna Lampropouloy