Σαρμαδάκια με αμπελόφυλλα!!!
Υλικά για 60 αμπελόφυλλα!
2μιση φλυτζ.ρυζι Καρολίνα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμ.ψιλικομμενα
Ανιθο και μαιδανο από μισό ματσάκι ή παραπάνω αν θέλετε
Δυόσμο φρέσκο ή μια γεμάτη κουτ.σουπας ξερό
Λίγη πάπρικα γλυκιά και μια πρέζα ζαχαρη
Αλάτι πιπέρι μαυρο
1 φλυτζ.ελαιολαδο
2 λεμόνια (το χυμό)
Γιαούρτι για συνοδευτικό (αν επιθυμείτε)
Για φρέσκα αμπελόφυλλα λοιπόν, τα πλένουμε και τα ζεματαμε για 2' περίπου σε βραστό νερό. Μέχρι να αλλάξει το χρώμα τους.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τ αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε το μισό λάδι σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σωταρουμε όλα τα κρεμμύδια για 3' με 4'
Ρίχνουμε το ρύζι πολυ καλα πλυμένο και στραγγισμενο και ανακατεύουμε να γυαλίζει καλά για 1' με 2' . Ριχνουμε λίγο από το λεμόνι μέσα στο ρύζι γιατί το κρατάει σπυρωτο. Ανακατευουμε.Ρίχνουμε μια κούπα νερο, ανακατεύουμε και σιγοβραζουμε μέχρι να τραβήξει το νεράκι. Εν τω μεταξύ εχουμε ψιλοκοψει τα μυρωδικά μας και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα αλατοπιπερα και τη ζαχαρίτσα. Σκεπάζουμε λίγο με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας εκτός φωτιάς την γεμισή μας..για πέντε με δέκα λεπτ.
Περνούμε ένα ένα τα φύλλα με τη γυαλιστερή πλευρά από κάτω και βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση, τυλίγουμε ρόλο και τα βάζουμε σε κατσαρόλα πλασοτέ όπου έχουμε στρώσει μερικά χοντρά φύλλα στη βαση. Τα βάζουμε πολύ κοντά τον ένα με τον άλλο ντολμά, σε σειρά για να μην μας ανοίξουν. Κάνουμε όσες στρώσεις χρειαστεί.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, το χυμό των λεμονιών, χλιαρό νερό μέχρι να τα σκεπάσει, ακουμπάμε κι ένα πιάτο πάνω στο φαγητό για να μη μας διαλυθούν κατά το βρασιμο και ΣΙΓΟΒΡΑΖΟΥΜΕ για περίπου 45'. Δοκιμάζουμε αν έχει βράσει καλά το ρύζι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσουν καλά και να μείνουν στεγνοί μόνο με το λαδάκι τους. Σερβίρονται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου!!!!
Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Sunday Lous Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!