Υλικά
Γίγαντες -έβαλα 500 γραμ.
1/2 κούπα λάδι
2 με 3 κρεμμύδια κομμένα όπως σας αρέσει
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ντομάτα ψιλοκομμένη μεγάλη ώριμη
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 καρότο μεγάλο κομμένο σε μικρά καρεδάκια
Εγώ έβαλα 1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο και είχα κ ρίζα αυτό σαν παντζάρι που είναι σέλινο κ ψιλοέκοψα σε καρεδάκια μικρά για γεύση
Αλάτι -πιπέρι -λίγο κουρκουμά -λίγη πάπρικα γλυκιά -βάλτε ότι έχετε κ ότι σας αρέσει
λίγη ζάχαρη για την ξυνίλα της ντομάτας
1 κύβο βιολογικό ή απλό λαχανικών -προαιρετικά-εγώ βάζω .
Βάζουμε από το βράδυ τους γίγαντες αφού τους ξεπλύνουμε σε νερό να τους σκεπάζει αρκετά γιατί φουσκώνουν .
Το πρωί τους στραγγίζουμε σε σουρωτήρι τους βάζουμε στην κατσαρόλα και τους βράζουμε τόσο όσο όταν δοκιμάσουμε έναν να τρώγετε να μην είναι σκληρό το φασόλι .
Συγχρόνως ετοιμάζω την σάλτσα .
Βάζω σε βαθύ τηγάνι το λάδι το κρεμμύδι το σκόρδο το καρότο και σοτάρω αρκετά ανακατεύοντας που κ που .
Προσθέτω την φρέσκια ντομάτα τον πελτέ και ανακατεύω.
Προσθέτω τον μαϊντανό κ την σελινόριζα.
Ρίχνω μέσα 2 ποτήρια του νερού νερό και ρίχνω τον κύβο το αλάτι το πιπέρι την ζάχαρη τον κουρκουμά την πάπρικα .
Αφήνω να σιγοβράσουν μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
Αφού βράσουν οι γίγαντες τους αδειάζω στο ταψί ρίχνω την σάλτσα προσθέτω κ νερό ..εγώ έβαλα 2 ποτήρια κ ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχει να μελώσουν κ να μείνει μιά δεμένη σάλτσα .
Αν σωθεί γρήγορα το νερό και θέλω να ψηθούν κι άλλο προδθέτω λίγο ακόμα νεράκι κ ψήνω αλλά συνήθως δεν χρειάζεται.
Γίνονται λουκουμάκι πολύ νόστιμοι !!!
Εκτέλεση φωτό συνταγή από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ !!