Απίστευτα νηστίσιμα Μανιταροπιτάκια για σήμερα πολύ γευστικά και εύκολα ...Τα εξαφανίσαμε κ ξανά φτιάχνω μια κ νηστεύουμε κ είναι τόσο ωραία εύκολα κ οικονομικά !!!
Υλικά
Για το φύλλο
400 γρανμ αλεύρι περίπου για όλες τις χρήσεις
5 κουτ σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ σούπας τσίπουρο
100 γραμ χυμό από πορτοκάλι ή λεμόνι -έβαλα πορτοκάλι
Λίγο αλάτι
1 κουτ κοφτή σούπας μπέικιν πάουντερ
Λίγο νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Για την γέμιση
500 γραμ μανιτάρια φρέσκα ψιλοκομμένα
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
λίγα φύλλα από μαϊντανό ψιλοκομμένο ή ότι ζαρζαβατικό σας αρέσει
1/2 κούπα τσαγιού κρασί
1/2 κούπα κ λιγότερο λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι- πιπέρι -πάπρικα λίγη γλυκιά
Σουσάμι προαιρετικό - έριξα κ λίγο ηλιόσπορο που είχα ανάλατο -
-Είχα κ μία πιπεριά Φλωρίνης στο ψυγείο την ψιλό έκοψα κ την πρόσθεσα -Αν θέλετε βάλτε του πάει-
.
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά για το φύλλο κ ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη κ να μην κολλάει .
Την σκεπάζουμε να ξεκουραστεί κ ετοιμάζουμε την γέμιση
Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο κ σοτάρουμε πρώτα τα κρεμμύδια φρέσκα κ ξερά να μαραθούν
Προσθέτουμε κ τα μανιτάρια ..εδώ εγώ είχα κ μία πιπεριά Φλωρίνης την ψιλό έκοψα κ την πρόσθεσα .
Αν θέλετε βάλτε κι εσείς .
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα να μαραθούν κ τα μανιτάρια σε μέτρια θερμοκρασία .
Σβήνουμε με το κρασί κ προσθέτουμε αλάτι πιπέρι κ πάπρικα .
Μόλις εξατμιστούν όλα τα υγρά είναι έτοιμα .
.
Παίρνουμε την ζύμη την ζυμώνουμε λίγο κ την κόβουμε κάνοντας μικρές μπαλίτσες μέγεθος σαν
φιρίκι περίπου.
Ανοίγουμε τετράγωνα το κάθε μπαλάκι με τον πλάστη επάνω σε επιφάνεια που έχουμε ραντίσει με νισεστέ το οποίο κάνει το φύλλο λεπτό κ τραγανό .-
Λεπτό σχετικά το φύλλο το θέλουμε -βάζουμε στην άκρη σε όλο το μάκρος ομοιόμορφα την γέμιση μανιταριών τυλίγουμε ρολάκι και το κλείνουμε πατώντας τις άκρες να ενωθούν σαν κουλουράκι.
Ραντίζουμε με λίγο νεράκι κ πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγο σουσάμι
Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί στην σειρά κ ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν κ να ψηθούν ..εμένα μου πήρε 30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο .
Μπορούμε αν θέλουμε σε κάθε πιτάκι πρωτού βάλουμε την γέμιση να το στρώσουμε με λίγη σάλτσα ντομάτας η κέτσαπ .. Εγώ τα έφτιαξα σκέτα κ έγιναν τέλειααα !!!!
Εκτέλεση φωτο συνταγή από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ !!