Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Χαλβάς Φαρσάλων ή ο χαλβάς των πανηγυριών!!!


Χαλβάς Φαρσάλων ή ο χαλβάς των πανηγυριών!!! Και νηστίσιμος και νόστιμος....!!!!

Υλικά
3/4 φλ. αραβοσιτέλαιο η ηλιέλαιο(και λίγο λιγότερο)
2 φλ. νισεστε
3 φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
6-7 κ.σ ζάχαρη για το καραμέλωμα στην επιφάνεια
1/2 φλ. Αμύγδαλα καβουρδισμένα
Κανέλα για πασπαλισμα

Εκτέλεση
Διαλύω το νισεστε μέσα στο νερό ανακατεύοντας με το σύρμα και προσθέτω και το λάδι.
Μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζω τα 3 φλ. ζάχαρη με 2 κ.σ νερό και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και ανακατεύω να λιώσει και να ρευστοποιηθεί η ζάχαρη και να γίνει μια ωραία σκούρα καραμέλα.
Προσθέτω σταδιακά το αραιωμένο νισεστε με πολύ προσοχή να μην καώ και ανακατεύω μέχρι να πήξει και να ξεκολλάει καλά ο χαλβάς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας!!!!
της!!!!!
Βάζω σε ταψάκι αλουμινίου 28 εκ. και στρώνω με μια κουτάλα το χαλβά. 

Πασπαλιζω με μπόλικη ζάχαρη από πάνω και ψήνω στο γκριλ μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Πασπαλιζω με κανέλα και καβουρδισμένα αμύγδαλα!!! Καλή επιτυχία!!!!


Σημειωση
Αρχικά όταν θα πέσει το νισεστε μέσα στην καραμέλα το μείγμα της καραμελας θα πέσει η θερμοκρασία της και θα σταθεροποιηθεί....μην το φοβήθητε......συνεχίστε το ανακάτεμα ...θα πάρει πάλι την υγρή μορφή της!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Tzela Antonopoulou Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!

Χουρμαδότουρτα που λιώνει στο στόμα !!!!


 

Χουρμαδότουρτα που λιώνει στο στόμα !!!! Δεν περιγράφεται η γεύση της!!!!
Ενα υπέροχο γλυκάκι από την Πάτρα ....που  γνωρίζουν σίγουρα οι παλιές νοικοκυρές!!!

Υλικά
350 γρ χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
350 γρ καρύδι
5 μεγάλα  αβγά( μόνο τα ασπράδια)
1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική(200 γρ)
1 φλ. αχνη ζάχαρη(130 γρ)
1 πρέζα αλάτι
2 βανιλιες
1 σφηνάκι κονιάκ
700 γρ κρέμα γάλακτος 

.



Εκτέλεση
Ψιλοκόβω τους χουρμάδες και τα καρύδια με το μαχαίρι....δεν τα βάζω στο μπλέντερ γιατί δεν θέλω να λιώσουν. 

Ανακατεύω  τους χουρμάδες με τα καρύδια μαζί  καλά για να μην κολλάνε μεταξύ τους οι χουρμάδες.
Στον κάδο του μίξερ βάζω τα ασπράδια μαζί με μια πρέζα αλάτι και χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα.
Όταν η μαρέγκα μας αφρατεψει αρχίζω να ρίχνω βροχηδόν την κρυσταλλική ζάχαρη . 

Έπειτα κουταλιά κουταλιά προσθέτω και την άχνη.
Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να έχω μια πολύ πολύ σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα. 

Προσθέτω τις βανιλιες και λίγο λίγο το κονιάκ. 

Χτυπάω να ενσωματωθούν.
Σταματάω το μίξερ και προσθέτω μέσα στη μαρέγκα τους χουρμάδες με τα καρύδια.
Με μια μαριζ ανακατεύω απαλά να ενσωματωθούν όλα τά υλικά!!! 

Παίρνω ένα ταψακι 32 εκ.  το βουτυρωνω και στρώνω καλά μια λαδόκολλα!!! 

.


Βάζω το μείγμα μου μέσα και το στρώνω καλά.
Ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς στο αεροθερμο για 25-30 λεπτά περίπου. 

Θα πάρει ένα ελαφρώς καστανό χρώμα το γλυκό μας.  

Ελέγχω με ένα μαχαίρι αν βγαίνει στεγνό.
Αφήνω να κρυώσει το γλυκό καλά και το γυρίζω σε μια πιατελιτσα.
Βγάζω προσεκτικά την λαδόκολλα.
Χτυπάω την κρέμα γάλακτος με μια κ.σ άχνη σε σαντιγί και γαρνίρω το γλυκό.
Πασπαλιζω με επιπλέον καρύδι χουρμάδες  και λίγη  σοκολάτα τριμμένη!!!! Καλή  επιτυχία!!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Tzela Antonopoulou ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Παστάκια με μερέντα, φουντούκια και σοκολάτα!!


 Εύκολα παστάκια με φουντούκια μερέντα και σοκολάτα !!! Αγαπημένα γλυκά με 5 υλικά που θα σας αρέσουν πολύ!!  Είναι ότι πρέπει και για κέρασμα σε μια γιορτή!!
Υλικά για 14 κομμάτια
-1 ζαχαρούχο γάλα (300γρ)
-250γρ. μερέντα
-250γρ σοκολάτα κουβερτούρα (54%)
-1 σφηνάκι κονιάκ
-1 κούπα φουντούκια χοντροκομμένα


Δείτε την συνταγή εδώ https://youtu.be/U1SOTVMMJpU

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Πορτοκαλόπιτα ..απλά Θεική !!!!



ΣΠΕΣΙΑΛ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ!!!!!ΝΑ ΚΕΡΑΣΩ??? 

ΣΥΝΤΑΓΗ::::

Βαζουμε.στον παγκο 2 λαδοκολες και βαζουμε 400 γρ φυλλα κρουστας και τα κοβουμε λωριδες!!

Τις ανοιγουμε καλα και τις απλωνουμε για να.στεγνωσουν τουλαχιστον 1 ωρα!!!! 

Στην συνεχεια παιρνουμε τις λωριδες κρουστας και τις βαζουμε στο ταψι (28ν)!!! 

Προθερμαινουμε στους 180β αντιστ.τον φουρνο!!!! 

Βαζουμε στο μπολ 3 αυγα και τα χτυπαμε με συρμα 5 λεπτα!

Ριχνουμε 200 γρ ζαχαρη και χτυπαμε 2 λεπτα!

Ριχνουμε 220 γρ γιαουρτι στραγγιστο και τα ανακατευουμε 2 λεπτα!

Ριχνουμε 200 γρ σπορελαιο, 1 φακ.μπεικιν.1 βανιλια,2 κ.γ.ξυσμα πορτοκαλιου και τα ανακατευουμε!

Ριχνουμε το χυλο πανω στα φυλλα και προσπαθουμε με ενα πηρουνι να ανοιγουμε λιγο και να περναει ο χυλος κατω!!!

Στην συνεχεια το αφηνουμε 30 λεπτα !

Οποτε ο φουρνος προθερμανση οταν περασουν τα 20 λεπτα!

Ψηνουμε μεχρι να κοκκινίσει!

Εμενα μου πηρε 25 λεπτα! 

ΣΙΡΟΠΙ: 

Βραζουμε 2 ποτηρια νερο με 2 ποτηρια ζαχαρη και 1 ποτηρι φρεσκο χυμο.πορτοκαλιου!!! Σιροπιαζουμε χλιαρο προς ζεστο γλυκο και το σιροπι αφου κατσει 10 λεπτα θερμοκρασια δωματιου! 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Tzeni Tsanaktsidou ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!

Γαλατόπιτα χωρίς σιμιγδάλι !!!


 

Γαλατόπιτα χωρίς σιμιγδάλι...με φανταστική , πλούσια μεστή γεύση και υφή....Απλά θεϊκή....!!!!
Μια παραδοσιακή  συνταγή που φτιάχνεται στα χωριά της Αχαΐας και την τιμούμε ιδιαιτέρως την εβδομάδα της Τυρινής.......το Πασχα.....και όχι μόνο!!!!!

Υλικα
(Για ένα μεγάλο ταψί νούμερο 38)
2 1/2 φλ. ζάχαρη
15 κ.σ  αλεύρι γεματες
8 κ.σ  κορν φλάουρ γεματες
10 φλ. γάλα πλήρες πρόβειο από το σούπερ μαρκετ( αν έχετε προβειο φρέσκο από χωριό.... γίνεται απλά τέλεια)
10 κρόκους
μια πρέζα αλάτι
2 1/2 κ.σ βούτυρο πρόβειο Δωδώνης
2 βανιλιες
ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
κανέλα για πασπάλισμα

.



Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ βάζω το αλεύρι , το κορν φλαουρ, το αλάτι , τη ζάχαρη και ανακατεύω ελαφρά με ένα σύρμα να αφρατεψουν.
Παίρνω 2 1/2 φλ. γάλα από το σύνολο που αναγράφεται στη συνταγή και το βάζω στην άκρη. Το υπόλοιπο γάλα το βάζω σε χαμηλή  φωτιά να ζεσταθεί( όχι να κάψει).
Ωστόσο μέχρι να ζεσταθεί το γάλα, προσθέτω τους κρόκους μέσα στο αλεύρι και ξεκινάω να χτυπάω σε μέτρια ταχύτητα , προσθέτωντας λίγο λίγο το κρύο γάλα που κράτησα. Χτυπάω μέχρι να γινει  ένα κρεμώδες αφράτο μίγμα. Παίρνω λίγο ζεστό γάλα από την κατσαρόλα μου και το ρίχνω σιγά σιγά στο μίγμα των αβγων. Έπειτα το γυρίζω μέσα στην κατσαρόλα περνώντας το μίγμα μου από μια σίτα για τυχόν σβόλους. Ανεβάζω λίγο τη θερμοκρασία.....όμως
θυμάμαι να βράζω πάντα σε μέτρια φωτιά την κρέμα μου ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
Έχει την τάση να φαίνεται  ότι πιάνει στον πάτο η κρέμα μην τη φοβηθειτε......συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να αποκτήσει ομοιόμορφη και  λεία υφή.

.



Στο τέλος τραβάω από τη φωτιά και ρίχνω τις βανιλιες, το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο.
Ανακατεύω να ενσωματωθεί καλά.
Ρίχνω το μίγμα μου στο ταψί ( δεν χρειάζεται να είναι βουτυρωμενο)και το αφήνω να κρυώσει.
Ψήνω την κρύα κρέμα σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτα.....μεχρι να κάνει αυτή την ωραια χρυσαφένια κρουστά.
Σερβίρω με κανελιτσα!!!!
Καλή επιτυχία!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Tzela Antonopoulou ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Σαντουιτσάκια ..μαντηλάκια !!!


 
ΜΑΝΤΗΛΑΚΙΑ......... σαντουιτσάκια!!!!!!!
Ψωμάκια διπλωτά ....με τσεπούλες για να γεμίσετε με ότι τραβάει η όρεξη σας !!!!!!!



Υλικά
300 ml γάλα χλιαρό
80 γρ γιαούρτι
80 ml ελαιόλαδο ή λάδι ελαφρύ
1 αβγό
1φαλελακι ξηρή μαγιά
1 κ.σ ζάχαρη
1 κ.γ κοφτό αλάτι
750 γρ αλεύρι γ.ο.χ
1 κρόκο με λίγες σταγόνες νερό για επάλειψη
Σουσάμι για πασπαλισμα

.



Εκτελεση
Σε ένα βαθύ μπολ βάζω το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη και μαγιά και ανακατευω να διαλυθούν.
Στη συνέχεια προσθέτω το λάδι , το γιαούρτι και το αβγό και ανακατεύω.
Σταδιακά προσθέτω και το αλεύρι με το αλάτι και ζυμωνω μέχρι να εχω μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει.
Σκεπάζω καλά και αφήνω σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να διπλασιαστεί η ζύμη.
Χωρίζω τη ζύμη μου σε 12 μπαλιτσες και ανοίγω στρογγυλό φύλλο 15 εκ. περίπου.
Λαδωνω όλη την επιφάνεια του φύλλου  με ένα πινέλο και διπλώνω σε μισοφέγγαρο.
Λαδωνω πάλι καλά την επιφάνεια και διπλώνω πάλι σε τριγωνακι.
Βάζω σε ταψάκι με λαδόκολλα.

.



Αφήνω μισή ώρα να φουσκώσουν ,  αβγουλωνω τα ψωμάκια  με ένα πινελακι και πασπαλίζω με σουσάμι.
Ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο για 25 λεπτά περίπου.
Αφήνω να κρυώσουν ελαφρώς και ξεχωρίζω τα τσεπακια που έχουν δημιουργηθεί.
Γεμίζω τα τσεπακια με τυρί , γαλοπούλα , σαλάμι , ντομάτα και μαρούλι.
Καλή επιτυχία!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Tzela Antonopoulou ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Κοτόπιτα!!!!


ΚΟΤΌΠΙΤΑ ΡΟΛΌ !!!!!! 

Βράζω 2 στήθος κοτόπουλου και το κόβω σε κύβους. 

2 μαρούλια 

5 φρέσκα κρεμμυδάκια χοντροκομμένα. 

3 καρότα σε φέτες 

5 σκελίδες σκόρδο σε φέτες 

μισό ματσάκι μαϊντανό. 

Τα βράζω με λίγο νερό.

 Ώσπου να μαλακώσουν και τα σουρώνω να φύγουν τα υγρά τους. 

Κόβω σε κύβους 100 γρ φέτα 120 γρ κασέρι εγώ βάζω τρικαλινό. 

.


Αφού κρυώσουν τα λαχανικά ρίχνω το κοτόπουλο τα τυριά το χυμό από 2 λεμόνια λίγο αλάτι και πιπέρι. 

Ανακατεύω καλά το μείγμα.

 Έχω πάρει φύλλο κρούστας βάζω 4 φύλλα για κάθε ρόλο τα οποία τα περνάω με λιωμένο Βιταμ. 

Βάζω το 1/3 τις γέμισης και το 1/3 από 1κουτι αποφλοιωμένα ντοματίνια το οποία τα ζουλάω πάνω από την γέμιση γυρίζω τις άκρες προς τα μέσα και Τυλίγω. 

Περνάω με το πινέλο τα ρολά με βιταμ και ψήνω αέρα στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. 

Γίνεται ΠΕΝΤΑΝΌΣΤΙΜΗ!!!!!!!!!

 Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Βουλα Πολυζου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ