Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Πίτα με τυρί !!!!



Πίτα με τυράκι φέτα και γάλα !!!

Για το φύλλο 

ενάμιση νεροπότηρο νερό 

2 κουταλιές λάδι 

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικν παουντερ 

1 κουταλάκι του γλυκού κοφτο αλάτι 

αλεύρι όσο μας πάρει 

Σε λεκάνη ρίχνω το νερό χλιαρό το λάδι το μπέικν το αλάτι ανακατεύω καλά προσθέτω το αλεύρι ζυμώνω μέχρι που η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια αφήνω μισή ώρα να ξεκουραστεί για το αλειμα τον φύλλων θα χρειαστούμε 1 πλάκα σκληρό Βιτάμ .

Χωρίζω την ζύμη σε 2 ζυμαράκια ανοίγω με τον πλάστη όσο πάει αλείφω με το Βιτάμ διπλώνω αλείφω μέχρι που το κάνω φάκελο το ίδιο κάνω και με το άλλο φύλο τα βάζω στο ψυγείο 1 ώρα όταν περάσει η ώρα 

Πέρνω το ένα φύλλο ανοίγω με το χέρι το βάζω σε λαδωμένο ταψί ετοιμάζω την γέμιση την φέτα 400 γρμ 2 φλυτζάνια του καφέ γάλα βάζω και το άλλο φύλο από πάνω αλείφω με καλαμποκελαιο χαραζω και ψήνω στους 200 βαθμούς για μισή ώρα στον αέρα.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Ευαγγελία Μιχου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

Ροξάκια !!!!



Ροξακια νιστισιμα απλά και νόστιμα !!!

1 κούπα ηλιέλαιο 

1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι 

1 κομμάτι μαγιά νωπή 

1 μπεικιν παουντερ 

3 κούπες αλεύρι 

3 κουταλιές της σούπας κακαο 

Για το σιρόπι θέλουμε 3 κούπες ζάχαρη 3 και μισή κούπες νερό 1 βανίλια μια φέτα λεμόνι βράσιμο 10 λεπτά.

Στην λεκάνη ρίχνουμε το λάδι με το πορτοκάλι την μαγιά ανακατεύουμε καλά ρίχνουμε το μπέικν στην συνέχεια το αλεύρι ζυμώνουμε και χωρίζουμε ένα μικρό μέρος από το ζυμάρι και προσθέτουμε το κακάο σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει .

Οταν είναι έτοιμη χωρίζω την ζύμη σε 5 ζυμαρικά και 5 από την ζύμη με το κακάο ανοίγω με το πλάστη κάνω κορδόνι το κακάο βάζω στην άκρη της ζύμης το κάνω ρόλο κόβω σε κομμάτια που θέλω τα πατάω από πάνω με το χέρι τα βάζω στο ταψί και ψήνω 30 λεπτά στους 200 βαθμούς σε αντίσταση τέλος σιροπιαζω κρύο σιρόπι ζεστά τα Ροξακια.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Ευαγγελία Μιχου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ·

Ραβανί αγαπημένο !!!



Ραβανί αγαπημένο !!!

6 αυγά 

1/5 κούπα ζάχαρη 

1 κούπα καλαμποκελαιο 

2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό 

2 κούπες αλεύρι 

1κουπα γάλα εβαπορέ 

2 μπέικιν πάουντερ 

2 βανίλιες 

ξύσμα λεμονιού 

Για το σιρόπι 

7 κούπες νερό 

6 κούπες ζάχαρη 

μισό λεμόνι βράζω 10 λεπτά από την ώρα του βρασμου. 

Εκτέλεση 

Χτυπάω τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατεψουν προσθέτω το λάδι το γάλα να χτυπάω να ενσωματωθούν καλά και μετά το σιμιγδάλι το αλεύρι με το μπέικν της βανίλιες ρίχνω σε λαδωμένο ταψί και ψήνω στους 180 βαθμούς σε αντίστασης για 40 λεπτά ανάλογα τον φούρνο τέλος σιροπιαζω ζεστό γλυκό κρύο σιρόπι όταν κρυώσει το γλυκό το χαραζω.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Ευαγγελία Μίχου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -ΗΔΕΣ

Κουλουράκια εύκολα κ νόστιμα !!!!


Κουλουράκια πολύ εύκολα και νόστιμα !!!

Τα υλικά της συνταγή ς είναι 

1 κούπα λάδι καλαμποκελαιο 

1 κούπα γάλα 

2 κούπες ζάχαρη 

4 αυγά 

1 μπέικν 

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αμμωνία

 ξύσμα ενός λεμονιού και τον χυμό του 

Χτυπάω τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατεψουν προσθέτω το λάδι το γάλα ανακατεύω καλά ρίχνω το ξύσμα και τον χυμό μαζί με την αμμωνία τέλος το αλεύρι με το μπέικν που είναι 1300γμρ το αλευρι ζυμώνω και πλάθω σε ότι σχέδιο θέλω αλείφω με το αυγό που έχω βάλει 2 κουταλιές της σούπας λάδι ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαφμους για 20 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Ευαγγελία Μιχου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ ΗΔΕΣ

Σούπα μανιταριών !!!!


 ΣΟΥΠΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ❤️Αν αφαιρέσετε το αυγό γίνετε και νηστίσιμη.


ΥΛΙΚΑ
250 γραμμάρια μανιτάρια φρέσκα
10 φύλλα μαρούλι
1 κρεμμύδι ξερό
2 κρεμμυδάκια φρέσκα μαζί με τα φύλλα τους
1 κουταλιά της σούπας άνηθο
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
2 κουτ σούπας ελαιόλαδο
1 Κνορ λαχανικών
1 αυγό
1 λεμόνι
Αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα κόψτε τα μαρούλια σε χοντρά κομμάτια και ζεματίστε και αφήστε στην άκρη.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια
προσθέτετε τα μανιτάρια και τα μαρούλια τσιγαρίζετε ολα μαζί και ρίχνετε τον άνηθο και τον μαϊντανό την κνορ και νεράκι ίσα να σκεπάζει τα λαχανικά!!Προσθέστε αλάτι.
Βράστε τη σούπα και στο τέλος Χτυπήστε ένα αυγό Προσθέστε χυμό από ένα λεμόνι και ζωμό από τη σούπα!!

Εκτέλεση φωτό από κ.  Ευαγγελία Μιχου ..συνταγή από κ. Gogo Samiou -OI ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ .

Πιτουλίτσες !!!

 ·
Πιτουλιτσες όπως της έλεγαν η μανούλες μάς η συνταγή είναι της Κωνσταντινας λεμπεση .

3 κούπες χλιαρό νερό 

1 κούπα γάλα χλιαρό 

1 αυγό 

1 κομμάτι νωπή μαγια 25 γρμ 

2 κ /γ αλάτι 

1 κ/γ ζάχαρη 

5 κούπες αλεύρι και λίγο ακόμη 

Σε λεκάνη με το νερό ρίχνω την μαγιά να διαλυθεί μετά το γάλα την ζάχαρη στο τέλος το αλεύρι με το αλάτι με πιρούνι ανακατεύω καλά και αφήνω σε ζεστό μέρος να φουσκώσει τηγανίζω σε ζεστό λάδι καλαμποκελαιο με κουτάλι της σούπας βουτωντας σε ένα ποτήρι με νερό εγώ πασπάλισα ζάχαρη μπορείτε και μέλι

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Ευαγγελία Μιχου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -ΗΔΕΣ

Κανταίφι σούπερ !!!!


ΚΑΝΤΑΪ́ΦΙ .......παραδοσιακό  με καρύδι... μελωμένο μέχρι μεσα.....αλλά ταυτόχρονα και τραγανό.....όπως ακριβώς πρέπει να είναι!!!!!!ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟ!!!!!

Υλικα
500 γρ  φύλλο καταίφι
200 γρ. λιωμένο βούτυρο αγελάδος δοδωνη
Για τη γέμιση
200 γρ.καρυδι όχι πολύ χοντροκομμένο(ούτε σκόνη)
2 κ.σ φρυγανιά τριμμένη
1 κ.γ ζάχαρη
1 κ.γ κανέλα ( γεμάτη γεμάτη)


Σιρόπι
4 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
Χυμό από ένα  μέτριο λεμόνι και τη φλούδα του.

.



Εκτέλεση
Ετοιμάζω τη γέμιση μου ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζι.
Λιωνω το βουτυρακι μου και βουτυρωνω με ένα πινέλο  ένα ταψακι 20*25 περίπου.
 Αφρατεύω το καταιφι μου και παιρνω τοσο μαλλάκι όσο να μας βγει ένα κανονικό  ατομικό καταιφακι.
 Γεμίζω με 1 μισή κ.γ από τη γέμιση μου.
Βρέχω  με λίγο βούτυρακι με το πινέλο μου τη γέμιση και ξεκινάω να τυλίγοντας το καταιφι προσπαθώντας να εγκλωβίσω τη γέμιση και από το πλάι.
Τοποθετώ στο ταψί μου τα καταιφακια δίπλα δίπλα  έτσι όμως  ώστε να μην τα στριμωξω , θέλουν λιιιιιιγο αέρα για να ψηθούν σωστά.
Βουτυρωνω τα καταιφακια μου καλά από πάνω( να εισχωρήσει και λίγο βουτυρακι μέσα)και  ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Θέλουμε να ψηθούν μέχρι μέσα και να ροδοχρυσίσουν.
Όσο ψήνονται  τα καταιφακια ( 30 -40 λεπτά πριν τα βγάλω) ετοιμάζω το σιρόπι μου.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζω όλα τα υλικά εξ αρχής, για 7 λεπτά.
Τραβάω από τη φωτιά και αφήνω στην άκρη.
Βγάζω το γλυκό και όπως είναι καυτό σιροπιαζω με το σιρόπι μου ζεστό ( να είναι σχεδον καυτό).
Αφήνω να τραβήξει όλη νύχτα .

.



Πασπαλιζω με επιπλέον καρυδάκι τα καταιφακια μου.
Μικρά μυστικά..........
Το ψήσιμο παίζει σημαντικό ρόλο έτσι ώστε όταν το σιροπιασετε να μην λασπώσει και μαλακώσει το καταιφι.
Για να σιροπιαστεί καλά αφού έχει ψηθεί σωστά το καταιφι θα πρέπει να είναι και το σιρόπι σχεδόν καυτό και το γλυκό όπως βγει από το φούρνο.
Θα ακούσετε τον χαρακτηριστικό ήχο του τσιρτσιρισματος.
 Έτσι σιροπιάζεται ωραία μέχρι μέσα και δεν λασπώνει το καταιφι!!!
 Καλή επιτυχία!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Tzela Antonopoulou-Μαγειρέματα με Μεράκι !