Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Πλατζέντα Μυτιλήνης !!! Παραδοσιακό γλυκό !!!


Πλατζέντα Μυτιλήνης !!! Παραδοσιακό γλυκό !!!

Στα μερη μου ειναι το απλο παραδοσιακο νηστίσιμο γλυκο που προσφέρεται σε πολλες εκδηλωσεις.
Διαφερει στη γεμιση απο χωριο σε χωριο .Εμεις το φτιαχνουμε με ασπρισμενο ψιλο αμυγδαλο .
Και το φτιαχνουμε καθ ολη τη διαρκεια του χρονου.

Πρωτα φτιαχνουμε το σιροπι
Βραζουμε 12 λεπτα απο την εναρξη του βρασμου
3 ποτηρια ζαχαρη ,3 νερο μια φετα λεμονι, το χυμο απο μισο λεμονι και 2-3 φυλλα μοσχολουλουδο.


Για τη γεμιση
Ανακατευουμε 1/4 αμυγδαλα ασπισμενα και λεπτοκομενα στο μπλεντερ
Λιγη κανελλα , λιγο τριμμενο ξερο τζιντζερ, λιγη κοπανισμενη μαστιχα

Για το φυλο αναλογα το ταψι χρειαζομαστε και το αναλογη ποσοτητα αλευρι .
Για το ταψι που χρησιμοποιησα
εβαλα δυο ποτηρια νερο και μου πηρε κοντα στο κιλο αλευρι γ.ο.χ.
1/2 κ.γλ. σοδα
1 κ.γλ.μηλοξυδο η ξυδι
1 φλυτζανι του καφε ελαιολαδο
Ζυμωνουμε μια σφιχτη ζυμη.
Την αφηνουμε να ξεκουραστει παραπανω απο μια ωρα.
(Ανοιξα φυλα δεκα στον αριθμο ενα - ενα)


Λεπτο φυλο χρειαζεται .

Σουρωνουμε καθε φυλο πανω σε μακρυ πλαστη να κανει πτυχες και απλωνουμε πισω στον παγκο εργασιας. 

Λαδωνουμε ελαφρα το φυλο.
Πασπαλιζουμε με τη γεμιση κλεινουμε διπλωνοντας το φυλο απ την μια και απ την αλλη πλευρα να μη φυγει η γεμιση και ταυτοχρονα το στριβουμε ελαφρα..τοποθετουμε σε σχημα σαλιγκαριου.
Στο ταψι να υπαρχει λαδι
(Εριξα μια κουπα του τσαγιου καλα γεματη)
Λαδωνουμε καλα και ολα τα φυλλα απο πανω
Ψηνουμε για μιση ωρα στον αερα στους 170 βαθμους και στην προτελευταια σχαρα.
Υπολογιζουμε το χρονο ψησιματος βλεποντας να ροδισει το γλυκο μας στον δικο μας φουρνο
Σιροπιαζουμε καλα το καυτο γλυκο με χλιαρο σιροπι.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Maria Xatzhstamatioy ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

Γιουβαρλάκια με φρέσκια ντομάτα, καλοκαιρινά !!!


Γιουβαρλάκια με φρέσκια ντομάτα, καλοκαιρινά !!!


1κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια στο μούλτι χοντροκομμένα
1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
1 αυγό
1,5 φλιταζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο λάδι, αλάτι πιπέρι.


Ζυμώνουμε καλά τα υλικά κ βάζουμε το μείγμα για λίγο στο ψυγείο. 

Πλάθουμε μπαλάκια σε μια πιατέλα. 

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι κ σωτάρουμε ελαφρά ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο. 

Ρίχνουμε μια κουταλιά πελτέ, τον γυρίζουμε για λίγο να ψηθεί κ μετά ρίχνουμε χυμό φρέσκιας ντομάτας, λίγη ζάχαρη κ βραστό νερό. 

Αφήνουμε να βράσει για λίγο κ ρίχνουμε τα μπαλάκια κιμά. 

Σιγοβράζει το φαγητό κ μένει με μια ωραία δεμένη σάλτσα. 

Τέλος πιπέρι κ αν θέλουμε κ λίγη πάπρικα. 

Αν θέλουμε να το απογειώσουμε σερβίρουμε κ με λίγες τηγανιτές πατάτες.
Και συ να κάθεσαι να βλέπεις το παιδί σου να τρώει κ να λέει αχ ρε μάνα μόνο εσύ τα φτιάχνεις τόσο ωραία, κ ας μη σου έχουν πετύχει όπως τα θέλεις..!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Μαίρη Ηλιοπούλου

Σταφιδόπιτα !!!




ΣΤΑΦΙΔΟΠΙΤΑ!!!!Νηστίσιμη♥️


ΥΛΙΚΑ
2 Φλιτζ λάδι ελαφρύ
3/4 του κιλού αλεύρι μαλακό..περίπου 750 γρ
1 ποτήρι κανέλα βρασμένη(βράζεις νερό με ένα κουτ του γλυκού κανέλα)
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
2,1/2 φλιτζ ζάχαρη
1 κουταλάκι το γλυκού σόδα
1 κουταλάκι το γλυκού μπεικιν
ξύσμα από ένα λεμόνι
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σκόνη
1 ποτήρι σταφίδες. Λίγα καρύδια προαιρετικά.

.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε λεκανιτσα το λάδι την ζάχαρη το ζωμο  κανέλας κ τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Λιώνουμε την σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και ανακατευοντας τον ρίχνουμε μέσα στο μείγμα ,Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα μυρωδικά το αλεύρι και το μπεικιν τις σταφίδες και συνεχίζουμε να τα δουλεύουμε καλά για λίγα λεπτά ακόμα . Λαδώνουμε ένα ταψί και ψήνουμε την πίτα στους 200 για μια ώρα σχεδόν.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Gogo SamiouΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Ψωμοκεφτέδες όνειρο !!!



ΨΩΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΟΝΕΙΡΟ.❤️❤️❤️Νηστίσιμοι.


Υλικά για 15 κεφτεδες
Δύο χοντρές φέτες ψωμί σταρένιο
2 μέτρια κρεμμύδια
1σκελίδα σκόρδο
Μπόλικο δυόσμο και λιγότερο μαϊντανο
Ξύσμα από αποξηραμένο πορτοκαλι.
Θρούμπι ..αν δεν έχετε αναγκαστικά θυμάρι
Αλάτι ,πιπέρι, ελαιόλαδο.

.



Εκτέλεση
Μουλιάζετε το ψωμί στο νερό και το σφίγγετε καλά να φύγουν όλα τα υγρά και το βάζετε μέσα σε μία λεκανίτσα ...στο μπλέντερ κόβεται τα κρεμμύδια με το σκόρδο ρίχνετε μέσα στο ψωμί και προσθέτετε τον δυόσμο τον μαϊντανό το θρούμπι πιπέρι αλάτι και λίγο ελαιόλαδο ζυμώνετε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά αφήνετε 5 λεπτά και στη συνέχεια φτιάχνεται κεφτεδες αλευρώνετε και ψήνετε σε καυτό αραβοσιτέλαιο και σε σιγανή φωτιά..

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία  Gogo SamiouΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Κιχιά το κάτι άλλο !!!!

ΤΑ ΚΙΧΙΑ ΜΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΗΘΕΛΑ ΤΡΑΓΑΝΑ,ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΑΠΛΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ!!!!!!

ΣΥΝΤΑΓΗ:

Βαζουμε στην λεκανη 1 κιλο αλευρι,4 κουταλιες της σουπας ελαιοοαδο,4 κουταλιες της σουπας.ξυδι,1 κουταλακι του γλυκου γεματο αλατι,1 κουταλακι του γλυκου ξερη μαγια,2 ποτηρια νερου χλιαρο νερο και ζυμωνουμε!

Σκεπαζουμε την ζυμη για 1 ωρα!

Στην συνεχεια την μεταφερουμε στον παγκο και την κοβουμε.6 κομματια!

Αυτα τα  κομματια τα φτιαχνουμε μπαλες!

Αυτες τις μπαλες τις ανοιγουμε μικρα φυλλαρακια!

Τα λαδωνουμε!

Ανα δυο φυλλαρακια το ενα πανω στο αλλο ανοιγουμε ενα μεγαλο λεπτο φυλλο!

Βαζουμε στην ακρη του φυλκου τριμμενη φετα και το κλεινουμε ρολαροντας το 3 φορες!

Το στριφογυριζουμε και το τοποθετουμε στην λαδοκολα!

Οταν τελειωσουμε με ολα βαζουμε στο καθενα 3 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο!

Και τα.ψηνουμε στους 200 βαθμους προθερμασμενο μεχρι να κοκκινίσουν!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία Tzeni Tsanaktsidoy ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!
 

Λαχταριστές μελιτζάνες με κοτόπουλο!!!

 Λαχταριστές μελιτζάνες με κοτόπουλο!!!

Υλικά:
- 5 μελιτζάνες μεγάλες

- 500γρ. κοτόπουλο φιλέτο

- 100γρ. μανιτάρια λευκά

- 1 κρεμμύδι μεσαίο

- 200γρ. κρέμα γάλακτος

- 250γρ. τυρί γκούντα

- 1 σφηνάκι λευκό κρασί

- 1 κ.γ. ρίγανη

- 1/2 κ.γ. θυμάρι

- αλάτι & πιπέρι



Η συνταγή εδώ: https://youtu.be/5cQgzaxoZ2M
 

Λαδένια Κιμώλου !!!


ΛΑΔΕΝΙΑ ΚΙΜΩΛΟΥ !! Νηστίσιμη (Η ελληνική πίτσα) !!


Υλικά για την ζύμη
2 κούπες του νες καφέ αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά
1 κουταλιά του γλυκού καλά γεμάτη αλάτι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
Νερό όσο σηκώσει!
Για την γέμιση
2 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε φέτες
2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη ξηρή
1/2 κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι !!
Εκτέλεση
Φτιάξτε το ζυμαράκι και αφήστε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 30 λεπτά!!
Λαδώστε το ταψί ,ανοίξτε το ζυμαράκι με τα δάχτυλα σας και καλύψτε όλη την επιφάνεια του ταψιού!!
Σκεπάστε την ζύμη με τις φέτες κρεμμυδιού και από πάνω απλώνετε τις ντομάτες ,ρίχνετε την ρίγανη το αλάτι και την μισή κούπα λάδι !!Ψήνετε σε προθερμασμενο φούρνο για 50 λεπτά σε αντιστάσεις στους 180!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία  Gogo SamiouΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ