Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Κανελόνια με κιμά και ελαφρυά μπεσαμέλ !!!!



ΚΑΝΕΛΌΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ....και με πεντανόστιμη γρήγορη ,  ελαφριά κρέμα τύπου  μπεσαμέλ!!!!


Υλικά
1,5 πακέτο κανελόνια
1,5 κιλό κιμα ελιά η φέτα
1 μεγάλο κρεμμύδι η δύο μέτρια
1 σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλο καρότο τριμμένο στο τρίφτη στο  χοντρό
1/3 φλιτζάνι λάδι
1 ξυλάκι κανέλα
1 δαφνόφυλλο
2 κ.σ πελτέ
1/2 ποτηράκι κρασί
1 κούπα  σπιτική σάλτσα ντομάτας ή έτοιμη του εμπορίου
Αλάτι πιπέρι
Σάλτσα ντομάτας
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
3 κόκκους μπαχάρι
1/3 φλ λάδι
1 ξυλάκι κανέλα
1 σφηνάκι κρασί
500 γρ σάλτσα ντομάτας
Μπεσαμέλ
1750 ml γάλα
7 κ.σ γεμάτες κορν φλάουρ
μία πρέζα μοσχοκάρυδο
Μία κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη
100 γραμμάρια βούτυρο
2 αυγά
Εκτέλεση
συνήθως αυτό το φαγάκι ξεκινάω να το φτιάχνω από το προηγούμενο βράδυ για να αφήσω τον κιμά και τη σαλτσούλα με κρυώσουν έτσι ώστε να μπορώ να τα δουλέψω με τα κανελόνια μου.
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρω τον κιμά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά του.
Προσθέτω το λάδι , το ψιλοκομμένο σκόρδο το κρεμμύδι,  το δαφνόφυλλο και την κανέλα και γυρίζω μέχρι να γυαλίσει και γλυκάνει το κρεμμύδι.
Προσθέτω το τριμμένο καρότο και συνεχίζω για λίγο ακόμα να σοτάρω.
προσθέτω τον πελτέ τον οποίο καβουρδίζω και αυτόν μαζί με όλα τα υλικά και σβήνω με το κρασί.
Αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω και σάλτσα ντομάτας.
Αλατοπιπερώνω προσθέτω μισό φλιτζανι νερό και αφήνω να βράσει μέχρι να μελώσει και να δέσει ο κιμάς.
Δεν θέλω να παραμείνουν υγρά μέσα στον κιμά.
Παράλληλα ετοιμάζω και τη σάλτσα ντομάτας
Βάζω  σε μία κατσαρολίτσα το λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι , τα σκόρδα ολόκληρα και τα μπαχάρια.
Προσθέτετε το κρασί και αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας λίγο νεράκι και αλατοπιπερώνω.
Αφήνω να βράσει μέχρι να μελώσει η σάλτσα μου.
Αφήνω να κρυώσουν.
Ετοιμάζω την μπεσαμέλ
Βάζω σε μία κατσαρόλα το γάλα και κρατάω από το σύνολο μία κούπα για να διαλύσω το κορν φλάουρ.
Προσθέτω μέσα στο γάλα λίγο αλάτι με προσοχή το μοσχοκάρυδο και περιμένω να κάψει.
ωστόσο σε ένα μπολ έχω διαλύσει είμαι το γάλα που κράτησα το κορν φλάουρ.
όταν κάψει το γάλα στην κατσαρόλα γυρίζω το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το τυρί το βούτυρο , ανακατευω και στο τέλος τα αυγά ελαφρά χτυπημένα.
Σε ένα ταψί 40 επί 40 περίπου
Κάνω μία μικρή  στρώση από τη σάλτσα ντομάτας και λίγες κουταλιές μπεσαμέλ.
Γεμίζω καλά καλά με κιμά τα κανελόνια μου και τα στρώνω στο ταψί.
Ραντίζω με την υπόλοιπη σαλτσα ντομάτας τα κανελόνια , πασπαλίζω και με επιπλέον τυράκι και τέλος απλώνω την μπεσαμέλ.
Αφήνω τσιμπιες από βούτυρο εδώ και εκεί επάνω στην κρέμα πασπαλίζω με τριμμένη φρυγανιά και επιπλέον τυράκι για να κάνει ωραία κρούστα και
ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η κρέμα.
Καλή επιτυχία!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Tzela Antonopoulou ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Γευστικό εύκολο γλυκάκι με σαβαγιάρ -κρέμα σοκολάτας-λευκής κρέμα !!!


ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ  ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΑΣ!!!!!ΕΥΚΟΛΟ,ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΕΛΑΦΡΥ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΣΑΒΑΓΙΑΡ-ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΛΕΥΚΗΣ-ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ!!!10 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟ!!!!

 ΣΥΝΤΑΓΗ::: ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:

Βαζουμε στην κατσαρολα 500 γρ γαλα φρεσκο,4 κ.σ.ζαχαρη,4 κ.σ.κορν φλαουρ,4 κ.σ.κοσκινισμενο κακαο ανακατευουμε μολις κοντευει να πηξει σπαμε 100 γρ κουβερτουρα!

Ανακατευουμε κατεβαζουμε και ριχνουμε 1 κ.σ.βουτυρο ανακατευουμε!!!! 

ΚΡΕΜΑ ΛΕΥΚΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ::

Βαζουμε στην κατσαρολα 500 γρ γαλα φρεσκο,4 κ.σ.ζαχαρη,4 κ.σ.κορν φλαουρ ανακατευουμε οταν πηξει ελαφρως σπαμε 100 γρ λευκη σοκολατα!

Την κατεβαζουμε και ριχνουμε 1 κ.σ.βουτυρο ανακατευουμε!!

Παιρνουμε το πυρεξ (20χ26) και αρχιναμε!

Βαζουμε στο κεντρο στο πατο μια κουταλα κρεμα σοκολατας πανω του μια κουταλα λευκη κρεμα πανω στην λευκη βαζουμε κρεμα σοκολατας και συνεχιζουμε ετσι ωσπου να τελειωσουν οι κρεμες!!

Μολις τελειωσουμε με τις κρεμες βαζουμε πανω σαβαγιαρ!!

Το σκεπαζουμε με διαφανη μεμβρανη και μολις κρυωσει το βαζουμε στο ψυγειο για 4 ωρες!

Το βγαζουμε απο το ψυγειο βγαζουμε την διαφανη μεμβρανη και με προσοχη το αναποδογυριζουμε σε αλλο σκευος!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Tzeni Tsanaktsidou ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!

Χαλβάς Φαρσάλων ή ο χαλβάς των πανηγυριών!!!


Χαλβάς Φαρσάλων ή ο χαλβάς των πανηγυριών!!! Και νηστίσιμος και νόστιμος....!!!!

Υλικά
3/4 φλ. αραβοσιτέλαιο η ηλιέλαιο(και λίγο λιγότερο)
2 φλ. νισεστε
3 φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
6-7 κ.σ ζάχαρη για το καραμέλωμα στην επιφάνεια
1/2 φλ. Αμύγδαλα καβουρδισμένα
Κανέλα για πασπαλισμα

Εκτέλεση
Διαλύω το νισεστε μέσα στο νερό ανακατεύοντας με το σύρμα και προσθέτω και το λάδι.
Μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζω τα 3 φλ. ζάχαρη με 2 κ.σ νερό και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και ανακατεύω να λιώσει και να ρευστοποιηθεί η ζάχαρη και να γίνει μια ωραία σκούρα καραμέλα.
Προσθέτω σταδιακά το αραιωμένο νισεστε με πολύ προσοχή να μην καώ και ανακατεύω μέχρι να πήξει και να ξεκολλάει καλά ο χαλβάς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας!!!!
της!!!!!
Βάζω σε ταψάκι αλουμινίου 28 εκ. και στρώνω με μια κουτάλα το χαλβά. 

Πασπαλιζω με μπόλικη ζάχαρη από πάνω και ψήνω στο γκριλ μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Πασπαλιζω με κανέλα και καβουρδισμένα αμύγδαλα!!! Καλή επιτυχία!!!!


Σημειωση
Αρχικά όταν θα πέσει το νισεστε μέσα στην καραμέλα το μείγμα της καραμελας θα πέσει η θερμοκρασία της και θα σταθεροποιηθεί....μην το φοβήθητε......συνεχίστε το ανακάτεμα ...θα πάρει πάλι την υγρή μορφή της!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Tzela Antonopoulou Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!

Χουρμαδότουρτα που λιώνει στο στόμα !!!!


 

Χουρμαδότουρτα που λιώνει στο στόμα !!!! Δεν περιγράφεται η γεύση της!!!!
Ενα υπέροχο γλυκάκι από την Πάτρα ....που  γνωρίζουν σίγουρα οι παλιές νοικοκυρές!!!

Υλικά
350 γρ χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
350 γρ καρύδι
5 μεγάλα  αβγά( μόνο τα ασπράδια)
1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική(200 γρ)
1 φλ. αχνη ζάχαρη(130 γρ)
1 πρέζα αλάτι
2 βανιλιες
1 σφηνάκι κονιάκ
700 γρ κρέμα γάλακτος 

.



Εκτέλεση
Ψιλοκόβω τους χουρμάδες και τα καρύδια με το μαχαίρι....δεν τα βάζω στο μπλέντερ γιατί δεν θέλω να λιώσουν. 

Ανακατεύω  τους χουρμάδες με τα καρύδια μαζί  καλά για να μην κολλάνε μεταξύ τους οι χουρμάδες.
Στον κάδο του μίξερ βάζω τα ασπράδια μαζί με μια πρέζα αλάτι και χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα.
Όταν η μαρέγκα μας αφρατεψει αρχίζω να ρίχνω βροχηδόν την κρυσταλλική ζάχαρη . 

Έπειτα κουταλιά κουταλιά προσθέτω και την άχνη.
Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να έχω μια πολύ πολύ σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα. 

Προσθέτω τις βανιλιες και λίγο λίγο το κονιάκ. 

Χτυπάω να ενσωματωθούν.
Σταματάω το μίξερ και προσθέτω μέσα στη μαρέγκα τους χουρμάδες με τα καρύδια.
Με μια μαριζ ανακατεύω απαλά να ενσωματωθούν όλα τά υλικά!!! 

Παίρνω ένα ταψακι 32 εκ.  το βουτυρωνω και στρώνω καλά μια λαδόκολλα!!! 

.


Βάζω το μείγμα μου μέσα και το στρώνω καλά.
Ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς στο αεροθερμο για 25-30 λεπτά περίπου. 

Θα πάρει ένα ελαφρώς καστανό χρώμα το γλυκό μας.  

Ελέγχω με ένα μαχαίρι αν βγαίνει στεγνό.
Αφήνω να κρυώσει το γλυκό καλά και το γυρίζω σε μια πιατελιτσα.
Βγάζω προσεκτικά την λαδόκολλα.
Χτυπάω την κρέμα γάλακτος με μια κ.σ άχνη σε σαντιγί και γαρνίρω το γλυκό.
Πασπαλιζω με επιπλέον καρύδι χουρμάδες  και λίγη  σοκολάτα τριμμένη!!!! Καλή  επιτυχία!!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Tzela Antonopoulou ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Παστάκια με μερέντα, φουντούκια και σοκολάτα!!


 Εύκολα παστάκια με φουντούκια μερέντα και σοκολάτα !!! Αγαπημένα γλυκά με 5 υλικά που θα σας αρέσουν πολύ!!  Είναι ότι πρέπει και για κέρασμα σε μια γιορτή!!
Υλικά για 14 κομμάτια
-1 ζαχαρούχο γάλα (300γρ)
-250γρ. μερέντα
-250γρ σοκολάτα κουβερτούρα (54%)
-1 σφηνάκι κονιάκ
-1 κούπα φουντούκια χοντροκομμένα


Δείτε την συνταγή εδώ https://youtu.be/U1SOTVMMJpU

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Πορτοκαλόπιτα ..απλά Θεική !!!!



ΣΠΕΣΙΑΛ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ!!!!!ΝΑ ΚΕΡΑΣΩ??? 

ΣΥΝΤΑΓΗ::::

Βαζουμε.στον παγκο 2 λαδοκολες και βαζουμε 400 γρ φυλλα κρουστας και τα κοβουμε λωριδες!!

Τις ανοιγουμε καλα και τις απλωνουμε για να.στεγνωσουν τουλαχιστον 1 ωρα!!!! 

Στην συνεχεια παιρνουμε τις λωριδες κρουστας και τις βαζουμε στο ταψι (28ν)!!! 

Προθερμαινουμε στους 180β αντιστ.τον φουρνο!!!! 

Βαζουμε στο μπολ 3 αυγα και τα χτυπαμε με συρμα 5 λεπτα!

Ριχνουμε 200 γρ ζαχαρη και χτυπαμε 2 λεπτα!

Ριχνουμε 220 γρ γιαουρτι στραγγιστο και τα ανακατευουμε 2 λεπτα!

Ριχνουμε 200 γρ σπορελαιο, 1 φακ.μπεικιν.1 βανιλια,2 κ.γ.ξυσμα πορτοκαλιου και τα ανακατευουμε!

Ριχνουμε το χυλο πανω στα φυλλα και προσπαθουμε με ενα πηρουνι να ανοιγουμε λιγο και να περναει ο χυλος κατω!!!

Στην συνεχεια το αφηνουμε 30 λεπτα !

Οποτε ο φουρνος προθερμανση οταν περασουν τα 20 λεπτα!

Ψηνουμε μεχρι να κοκκινίσει!

Εμενα μου πηρε 25 λεπτα! 

ΣΙΡΟΠΙ: 

Βραζουμε 2 ποτηρια νερο με 2 ποτηρια ζαχαρη και 1 ποτηρι φρεσκο χυμο.πορτοκαλιου!!! Σιροπιαζουμε χλιαρο προς ζεστο γλυκο και το σιροπι αφου κατσει 10 λεπτα θερμοκρασια δωματιου! 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Tzeni Tsanaktsidou ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!

Γαλατόπιτα χωρίς σιμιγδάλι !!!


 

Γαλατόπιτα χωρίς σιμιγδάλι...με φανταστική , πλούσια μεστή γεύση και υφή....Απλά θεϊκή....!!!!
Μια παραδοσιακή  συνταγή που φτιάχνεται στα χωριά της Αχαΐας και την τιμούμε ιδιαιτέρως την εβδομάδα της Τυρινής.......το Πασχα.....και όχι μόνο!!!!!

Υλικα
(Για ένα μεγάλο ταψί νούμερο 38)
2 1/2 φλ. ζάχαρη
15 κ.σ  αλεύρι γεματες
8 κ.σ  κορν φλάουρ γεματες
10 φλ. γάλα πλήρες πρόβειο από το σούπερ μαρκετ( αν έχετε προβειο φρέσκο από χωριό.... γίνεται απλά τέλεια)
10 κρόκους
μια πρέζα αλάτι
2 1/2 κ.σ βούτυρο πρόβειο Δωδώνης
2 βανιλιες
ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
κανέλα για πασπάλισμα

.



Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ βάζω το αλεύρι , το κορν φλαουρ, το αλάτι , τη ζάχαρη και ανακατεύω ελαφρά με ένα σύρμα να αφρατεψουν.
Παίρνω 2 1/2 φλ. γάλα από το σύνολο που αναγράφεται στη συνταγή και το βάζω στην άκρη. Το υπόλοιπο γάλα το βάζω σε χαμηλή  φωτιά να ζεσταθεί( όχι να κάψει).
Ωστόσο μέχρι να ζεσταθεί το γάλα, προσθέτω τους κρόκους μέσα στο αλεύρι και ξεκινάω να χτυπάω σε μέτρια ταχύτητα , προσθέτωντας λίγο λίγο το κρύο γάλα που κράτησα. Χτυπάω μέχρι να γινει  ένα κρεμώδες αφράτο μίγμα. Παίρνω λίγο ζεστό γάλα από την κατσαρόλα μου και το ρίχνω σιγά σιγά στο μίγμα των αβγων. Έπειτα το γυρίζω μέσα στην κατσαρόλα περνώντας το μίγμα μου από μια σίτα για τυχόν σβόλους. Ανεβάζω λίγο τη θερμοκρασία.....όμως
θυμάμαι να βράζω πάντα σε μέτρια φωτιά την κρέμα μου ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
Έχει την τάση να φαίνεται  ότι πιάνει στον πάτο η κρέμα μην τη φοβηθειτε......συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να αποκτήσει ομοιόμορφη και  λεία υφή.

.



Στο τέλος τραβάω από τη φωτιά και ρίχνω τις βανιλιες, το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο.
Ανακατεύω να ενσωματωθεί καλά.
Ρίχνω το μίγμα μου στο ταψί ( δεν χρειάζεται να είναι βουτυρωμενο)και το αφήνω να κρυώσει.
Ψήνω την κρύα κρέμα σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτα.....μεχρι να κάνει αυτή την ωραια χρυσαφένια κρουστά.
Σερβίρω με κανελιτσα!!!!
Καλή επιτυχία!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Tzela Antonopoulou ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ