Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Γαύρος αλλιώς !!!

·
Το γαυράκι.... αλλιώς!!
Για να ξεφύγουμε το τηγάνι.... αυτοσχεδιάσαμε σήμερα και βγήκε ένα ωραίο νόστιμο πιάτο ❤️

ΓΑΥΡΟΣ ΠΛΑΚΙ

Καθαρίζω πλενω και αλατιζω ελαφρά 1 κιλο γαυρο...
Σε 1 ταψι κοβω λεπτες φετουλες 3-4 πατατες 3 μεγαλα κρεμμύδια και 3 σκελιδες σκόρδο. 

Προσθετω λαδι αλατι πιπερι 1 κόκκινη πιπεριά 3 ωριμες ντοματες λιωμένες και αρκετό μαϊντανό... 

Τα ανακατευω καλά βαζω ενδιαμεσα το γαυρο με προσοχή λιγο λαδακι και ριγανη απο πανω και ψηνω μισή ώρα 200 βαθμούς...

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Ρουλα Λυρου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

Κοτόπιτα !!!



ΚΟΤΟΠΙΤΑ!!!

Υλικά
2 ψημένα στηθη κοτοπουλου
4 κρεμύδια μεγαλα κομένα πολύ λεπτες ροδελες
1 κουπα κεφαλοτυρι
1 πιπερ.κοκκινη κομ.σε κυβάκια
2 αυγα
1 φλ.τσ.γαλα
Λιγο λαδι
Αλατι...πιπερι
Φρεσκια ριγανη και θυμάρι (αν δεν εχουμε βαζουμε ξερή ριγανη)

Για το φύλο
Μισο κιλό αλευρι
Λιγο αλάτι...3κ.σ.λάδι
Νερο για μια μαλακη ζυμη....την οποια αφηνουμε να ξεκουρ.1 ωρα...
Ανοιγουμε 3 φυλλα ..

Ψιλοκοβουμε το κοτοπ...βαζουμε τα υλικα της γεμισης σε μια λεκανη και τα ανσκατευουμε
Λαδωνουμε το ταψι ..2 φυλλα κατω..1 πανω.
Χαραζουμε..περναμε με λιγο αυγο και σουσαμι απο πανω...λαδακι...και ψηνουμε...

ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΤΟ ΨΗΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΛΑΤΙ ΠΙΠΕΡΙ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ 2 Κ.Σ. ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ...ΝΑ ΡΟΔΙΣΕΙ ΚΑΛΆ...

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία Ρουλα Λυρου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ
 

Τούρτα Μόκα σούπερ σπέσιαλ !!!


Τούρτα Μόκα σούπερ σπέσιαλ !!!

ΥΛΙΚΑ
ΒΑΣΗΣ:
6 αυγα,
6 κουταλιες της σουπας ζαχαρη,
6 κουταλιες της σουπας αλευρι,
7 κουταλιες της σουπας κακαο,
2 βανιλιες,
2 κουταλακια.γλυκου μπεικιν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπαμε τα αυγα με την ζαχαρη να αφρατεψουν να στεκεται το μιγμα

Ριχνουμε τα υπολοιπα σιγα σιγα και ανακατευουμε με μαριζ να μην ξεφουσκωσει το μιγμα

Τοποθετουμε σε ταψι 26 νουμερο και ψηνουμε στους 180 βαθμους προθερμασμενο για 10 με 15 λεπτα

ΣΙΡΟΠΙ:
Βραζουμε 2 κουπες μετριες νερο με 2 κουπες μετριες ζαχαρη λιγο χυμο.λεμονιου ,2 κουταλιες της σουπας καφε φιλτρου για 4 λεπτα

Σιροπιαζουμε και τα δυο καυτα

ΚΡΕΜΑ ΜΟΚΑ:
Χτυπαμε 1.φακελο γκαρνι σκονη σε σφιχτη σαντιγυ οπως αναγραφει η συσκευασια

Χτυπαμε.300 γραμμαρια τυρι κρεμα με 2.κουταλιες της σουπας αχνη ζαχαρη και 1/4 κουπα καφε φιλτρου

Ενωνουμε τα δυο μιγματα απαλα και τοποθετουμε στο κρυο γλυκο

Απανω τριβουμε εαν θελουμε κουβερτουρα!
 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Tzeni Tsanaktsidou‎ – ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!

Χαλβάς αλευρίσιος !!!



Χαλβάς  αλευρίσιος  (Κασιμ χαλβάς) Οπως παλιά ..το γλυκάκι του 10λεπτου !!!


Φτιαχνουμε πρωτα το σιροπι
1μιση ποτηρι ζαχαρη και 2 ποτηρια νερό.
Βραζουμε 3 λεπτα και ριχνουμε μια βανιλια..
1 γεμάτο ποτήρι ελαιόλαδο
2 γεματα ποτηρια αλεύρι και μισο σιμιγδάλι.
Τα καβουρδιζουμε καλα σε μετρια φωτιά.
Προς το τέλος ριχνουμε 1 κουταλια κανελα..
Οταν κατεβασουμε απο τη φωτιά ριχνουμε προσεκτικα το σιροπι ανακατευοντας...

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία  Ρούλα Λύρου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

Τούρτα χιονούλα ..έτοιμη σε 5 λεπτά με 5 υλικά !!!


 
Μέσα σε 5 λεπτά μόνο ακριβώς φτιάχνουμε  την ωραιότερη γευστική εύκολη ΤΟΥΡΤΑ ΧΙΟΝΟΥΛΑ με 5 Υλικά!!!!!!

Χρειαζόμαστε:

Σαβαγιαρ-

κρεμα Βανίλιας σκόνη κρυα-

Κρεμα γάλακτος-

γαλα-καρυδα! 

.




ΣΥΝΤΑΓΉ:

Βάζουμε σε ένα μπολ 300 ml γάλα φρέσκο κρύο!

Παίρνουμε το πυρέξ η ταψί (26ν) και βουτώντας δευτερόλεπτα τα ΣΑΒΑΓΙΆΡ στο γάλα .

Βάζουμε μια σειρά στον πάτο!

Χτυπάμε 2 λεπτά και την κρέμα βανίλιας όπως αναγράφει η συσκευασία ρίχνουμε μέσα 50 γρ καρύδα! και την βάζουμε πάνω στα σαβαγιάρ!

Βάζουμε άλλη μια στρώση σαβαγιάρ ξανά βουτώντας τα δευτερόλεπτα στο γάλα!

Τελειώνουμε χτυπάμε 500 γρ κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής πλήρες με 3 κ.σ.αχνη και την βάζουμε πάνω στα σαβαγιάρ!

Τέλος ρίχνουμε μπόλικη καρύδα!

Και στην συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο!

Χρειαζόμαστε:1 και 1/2 πακέτα σαβαγιάρ,

1 φακ.κρεμα βανίλιας,

500 γρ κρέμα γάλακτος,

300 γρ καρύδα,

300 ml γάλα!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Tzeni Tsanaktsidou ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!!

Τηγανόψωμα τις γιαγιάς !!!!

..


 Τηγανόψωμα για πρωινό θέλαμε ... και τα έφτιαξα όπως τα έφτιαχνε η γιαγιά μου και τα εξαφανίσαμε !!!Δεν υπάρχουν ωραιότερα !!!!

Υλικά για 8 τηγανόψωμα

1 κούπα τσαγιού νερό 

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά σουπας ζάχαρη

1 κουταλάκι γλυκού αλάτι 

1 φακελάκι ξηρή μαγιά 

3 κούπες τσαγιού κοφτές αλεύρι ότι έχετε 

Γέμιση 

φέτα λιωμένη με το πιρούνι 

Βάζω σε μία λεκανίτσα το νερό ελαφρώς χλιαρό ,την ζάχαρη το αλάτι το λάδι από πάνω σκεπάζοντάς τα εντελώς βάζω το αλεύρι και πάνω από το αλεύρι την μαγιά .

Αρχίζω και ζυμώνω μέχρι να γίνει μία ζύμη να μην κολλάει και να είναι ελαστική ..αν σας κολλάει προσθέστε ελάχιστο αλεύρι που δεν θα κολλήσει με τα υλικά οπως σας τα λέω .

Εχω προθερμάνει τον φούρνο για λίγα λεπτά σκεπάζω με μεμβράνη κ βάζω το μπολ με την ζύμη για λίγο μέσα στον ζεστό φούρνο μέχρι να φουσκώσει .


Οταν φουσκώσει το βγάζω στο πάγκο και ρίχνω λίγο αλεύρι το ακουμπάω επάνω κ το ζυμώνω λίγο .

Κόβω μπαλίτσες στο μέγεθος μήλου ρίχνω κάθε φορά λίγο αλευράκι ρολάρω την μπάλα στο αλεύρι κ με ένα μικρό πλάστη το ανοίγω σε φύλλο όπως η πίτα από τα σουβλάκια σε μέγεθος .

Εχω τρίψει φέτα βάζω διάσπαρτα επάνω από την πίτα και το κλείνω σαν πουγκάκι στρογγυλό .

Με τον πλάστη το ξαναπατάω και το πλάθω να γίνει μία πολύ λεπτή πίτα πάλι σε μέγεθος οπωςη πίτα στο σουβλάκι .




Βάζω λάδι στο αντικολλητικό τηγάνι ίσα να λαδωθεί η επιφάνεια και τοποθετώ μία μία την πίτα σε μέτρια φωτιά .

Μόλις ψηθεί από την μία πλευρά με την βοήθεια δύο πιρουνιών την γυρίζω από την άλλη και μόλις πάρει χρώμα χρυσαφί ..σε λίγα λεπτά ..έτοιμες !!! 

Πολλές φορές τις ετοιμάζω τις τοποθετώ σε δίσκο βάζοντας την μία επάνω στην άλλη αλλά ανάμεσα μία λαδόκολλα τις βάζω μετά σε σακουλάκι μιας χρήσεως και τις τοποθετώ συντήρηση ή κατάψυξη ανάλογα με το πότε θα τις τηγανίσω .Είναι υπέροχες !!!! 

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Μελιτζανάκι γλυκό κουταλιού !!!


 


Γλυκό κουταλιού Μελιτζανάκι !!!Αυτή την εποχή....υπάρχουν άφθονα.... μικρά.. τρυφερά μελινζανάκια! Ας τα αξιοποιήσουμε κάνοντας τουρσί ή γλυκό !!!


Συνταγή
30 μικρα τρυφερά μελινζ.
1 κιλό και μια κουπα ζαχαρη...
2 1/2 κουπα νερο..
2 βανίλιες
3.κ.σ.λεμόνι
30 μοσχοκάρφια και αμυγδαλάκια καβουρδισμ.

Καθαρίζουμε τα μελινζανάκια ..όπως τις μπαμιες...κανουμε μια μικρη σχισμη....τα πλένουμε και τα βραζουμε 3 φορες απο 10 λεπτα να ξεπικρισουν και να μαλακωσουν...
Βραζουμε το σιρόπι να λιώσει η ζαχ.καρφώνουμε απο 1 γαρυφαλο και 1 αμυγδαλακι στη σχισμή και βραζουμε 5 λεπτα...
Την αλλη μερα βραζουμε αλλα 10 λεπτα να δεσει ...ριχνοντας τη βανιλια και το χυμό...
Εμενα μου αρεσει το μελινζανακι με τη φλουδα μικρο και τρυφερο! Ειναι πιο γευστικο.!
Αν καποιος θελει να το καθαρισει πρεπει να το βαλει στο ασβεστονερο..... ή...αρκετη ωρα σε λεμονι να μη λιωσει.. Επισης αν θελουμε ωραιο πρασινο χρωμα το πρωτο βρασιμο το κανουμε με ενα κομματακι (σαν ρεβυθι) γαλαζοπετρα...

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία Ρουλα Λυρου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ