Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Μελομακάρονα τα τέλεια !!!

Αυτήν την συνταγή την κάνω χρόνια και δεν την αλλάζω με καμία !!!

ΥΛΙΚΑ
4 φλιτζάνια του τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζάνια του τσαγιού μπίρα [χωρίς αφρό]
ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
2 κιλά περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας κοφτή σόδα
1 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλο
 σιρόπι από μέλι και ζάχαρη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ δουλεύετε το λάδι την ζάχαρη και την μπίρα.
Προσθέτετε και το ξύσμα των πορτοκαλιών ,[το δουλεύετε με το χέρι ,όχι σε μίξερ το μελομακάρονο ποτέ!! τα  παραδοσιακά ..].
Κοσκινίζετε το ένα τέταρτο από το αλεύρι μαζί με τα μπαχαρικά, σόδα ,κανελογαρύφαλα. και το ρίχνετε στο μείγμα λαδιού,ενώ ανακατεύετε με σπάτουλα .


Προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι ,η όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη κάπως σφιχτή.
Την πλάθετε σε μελομακάρονα ,όχι πολύ μεγάλα λίγο πιο μικρό από το μέγεθος του εμπορίου,και τα βάζετε σε ταψιά γιατί γίνονται αρκετά, τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 1\2 ώρα περίπου.

ΣΙΡΟΠΙ
Βράζετε  4 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη ,2 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι ,και 3 φλυτζάνια του τσαγιού νερό.
Αφαιρείτε τον αφρό,,βάζετε σε βαθουλό ταψί μελομακάρονα σε μια σειρά τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι ,όταν κρυώσουν τα βάζετε σε πιατέλα μελώνετε και τα υπόλοιπα κατά τον ίδιο τρόπο.
Έχετε τριμμένο καρύδι [περάστε το στο μούλτι] και πασπαλίζετε από πάνω !! Καί του χρόνου με υγεία!!!


Σημείωση
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπίρα με αλισίβα ή με κρασί κόκκινο  ή όπως προτιμώ εγώ πάντα κονιάκ και χυμό φρέσκου πορτοκαλιού σε ίσα μέρη δηλαδή 1 κονιάκ ι πορτοκάλι .


Να τα φτιάξετε λίγο πιο μικρά από του εμπορίου γιατί λίγο μεγαλώνουν ,κι αν θέλετε πολλά διπλασιάστε την δόση σε όλα τα υλικά ,έτσι κάνω κι εγώ γιατί εξαφανίζονται αμέσως !! Καλή επιτυχίακαι του χρόνου με υγεία !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ