Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Η σπανακόπιτα της γιαγιάς !!!



Η σπανακόπιτα της γιαγιάς μου!!

Υλικά:

Για το φύλλο:

1 κιλό περίπου αλεύρι γοχ
1/2 ποτήρι κρασιού λάδι και έξτρα λάδι για τα φύλλα
1 1/2 κσ ξίδι
1 κγ αλάτι
Νερό χλιαρό όσο πάρει

Για τη γέμιση:

1 1/2 -2 κιλό σπανάκι
3 πράσα
1 ξερό κρεμμύδι
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι άνηθο
500 γρ φέτα
2 αυγά χτυπημένα
Πιπέρι
Ελαιόλαδο




Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και δημιουργούμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι το ξύδι και λίγο χλιαρό νερό.
Ξεκινάμε να αναμιγνύουμε τα υλικά προσθέτοντας χλιαρό νερό όσο χρειαστεί να γίνει μια ζύμη μαλακή και όχι σκληρή και να μην κολλάει στα χέρια. Την χωρίζουμε σε 8 με 9 μπάλες και τις αφήνουμε σε αλευρωμένη λεκάνη σκεπασμένα να ξεκουραστούν μέχρι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά.



Πλένουμε το σπανάκι, το ψιλοκόβουμε, το αλατίζουμε και το στίβουμε να φύγουν τα υγρά όλα (εγώ το βάζω σε πετσέτα και το στύβω είναι εύκολος τρόπος).
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε και το σπανάκι. Ρίχνουμε μέσα τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε.
 Θρυμματίζουμε τη φέτα μέσα στα λαχανικά, βάζουμε πιπέρι στη προτίμηση μας και ελαιόλαδο. Αλάτι εγώ δεν βάζω στη γέμιση λόγω της φέτας, μπορείτε όμως να δοκιμάσετε γιατί κάποιες φέτες δεν είναι αλμυρές πολύ.
Ανακατεύουμε και η γέμιση είναι έτοιμη.
Σε αλευρωμενη επιφάνεια τοποθετούμε μια μια μπαλίτσα της ζύμης μας και χρησιμοποιώντας πάντα αλεύρι ανοίγουμε τα φύλλα μας ένα ένα.
Εγώ τα ανοίγω και τα σκέπαζε με πετσέτα μέχρι να τα τελειώσω όλα.
Σε ένα μπολ βάζουμε ελαιόλαδο και ένα πινέλο.
Παίρνουμε το πρώτο φύλλο το λαδώνουμε και στο πάνω μέρος του βάζουμε μια σειρά από γέμιση. Διπλώνουμε τις άκρες και τυλίγουμε σε ρολό.
Συνεχίζουμε και με τα  υπόλοιπα φύλλα την ίδια διαδικασία.
Τοποθετούμε σε καλά λαδωμένο ταψί και αφού τελειώσουμε κάνουμε τα μπαστούνια μας όλα και τα χαράζουμε σε κομμάτια πριν τα ψήσουμε για να μην μας σπάει το φύλλο όταν πάμε να τα κόψουμε ψημένα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου.
Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει πάντα από φούρνο σε φούρνο.
Βγάζουμε τη πίτα και την αφήνουμε να σταθεί για λίγο πριν τη βγάλουμε από το ταψί.
Το φύλλο γίνεται τραγανό και πολύ νόστιμο!
Καλή επιτυχία!!

Elena Psillia ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ