Υλικά
1 κιλό γαύρο
400 γρ. χοντρό αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού κόκκους πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδο
μηλόξυδο
ελαιόλαδο
1 κλωνάρι δενδρολίβανο
ηλιέλαιο
Πλένουμε, καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τα ψάρια-αφαιρούμε το κεντρικό κόκκαλο.
Παίρνουμε ένα μπολ, απλώνουμε μια στρώση αλάτι.
Από πάνω απλώνουμε μια στρώση από τον γαύρο και σκεπάζουμε με ακόμα μια στρώση αλάτι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία γαύρος- αλάτι τελειώνοντας με το αλάτι έτσι ώστε να είναι όλα τα ψάρια καλυμμένα με αυτό.
Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε τα ψάρια στο αλάτι για 20-30 λεπτά.
Αφαιρούμε προσεκτικά τα φιλέτα του γαύρου από το αλάτι, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και να φύγουν τα περιττά νερά.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε καλά τους κόκκους πιπέρι,το σκόρδο κομμένο σε φέτες, το ξύσμα από το λεμόνι, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το δεντρολίβανο.
Βάζουμε τα ψάρια μέσα στη μαρινάδα και τα αφήνουμε εκεί για 12 ώρες, σκεπασμένα με μεμβράνη σε θερμοκρασία δωματίου.
Μετά από 12 ώρες αφαιρούμε προσεκτικά τα ψαράκια από τη μαρινάδα και τα βάζουμε σε ένα βάζο με το ηλιέλαιο
Τα διατηρούμε στο λάδι στο ψυγείο για μερικές μέρες.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ