Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Ραβανί ή Λαδοραβανί Αγρινίου (νηστίσιμο) !!!


Υλικά
500 γρ σιμιγδάλι χοντρό
500 γρ σιμιγδάλι ψιλό
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
4 ποτήρια (νερού) νερό
2 ποτήρια (νερού) λάδι (σπορέλαιο)
2- 3 κάψουλες βανίλιας
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό)
1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
κανελοζάχαρη για το πασπάλισμα




Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι, και τις βανίλιες.
Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.
Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρει βράση.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι σαν βροχή και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει το μείγμα.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε δυνατά με μια κουτάλα για 3- 4 λεπτά το μείγμα μέχρι να δέσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί (30 x 40) λαδωμένο και πασπαλισμένο με λίγο σιμιγδάλι.
Λειαίνομαι την επιφάνεια και με ένα μαχαίρι το χαράσσουμε μέχρι τον πάτο του ταψιού.
Το χαράσσουμε πρώτα κάθετα σχηματίζοντας λωρίδες και έπειτα διαγώνια για να σχηματίσουμε ρόμβους.
Αν θέλουμε βάζουμε και από αμύγδαλο φιλέ στη μέση από κάθε κομμάτι (όπως έβαζε και η γιαγιάκα μου).😊



Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα παντού.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Σε ένα μπολάκι ετοιμάζουμε την κανελοζάχαρη (αναμειγνύουμε 5-6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη με 1-2 κουταλιές σούπας κανέλα) και πασπαλίζουμε το ραβανί να πάει παντού.
Αφήνουμε το ραβανί να κρυώσει εντελώς, το κόβουμε και σερβίρουμε.

 Vana Zouka



ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ