Υλικά
1.5 κιλό κιλό αλεύρι σκληρό
100 γραμμάρια μαγιά νωπή
4 αυγά και δύο κρόκους
200γρ φρέσκο βούτυρο Κέρκυρας
250 γραμμάρια ζάχαρη
2 ποτήρια γάλα φρέσκο
1 ποτήρι νερό
2 φακελάκια μαχλέπι
2 βανίλιες.
Ένα πορτοκάλι λιωμένο στο μούλτι
1.5 σοκολάτα κουβερτούρας
5 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο
Ενα ασπράδι αυγού και λίγο γάλα για άλειμμα.
Εκτέλεση
Στο νερό που ήταν χλιαρό ( όχι καυτό) έβαλα τη μαγιά με τρεις κουταλιές ζάχαρη και δύο φλιτζάνια αλεύρι ανακάτεψα και σκέπασα να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες.
Ζέστανα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτύπησα στο μίξερ εκτός από το αλεύρι το ηλιέλαιο και την κουβερτούρα.
Τα πρόσθεσα στη φουσκωμένη μαγιά μαζί με το αλεύρι.
Έπλασα προσθέτοντας ελάχιστο αλεύρι όταν κόλλαγε στα χέρια μου.
Άφησα σε σκεπασμένη λεκάνη μέχρι που φούσκωσε ( περίπου 40 λεπτά) .
Χώρισα τη ζύμη στα τέσσερα και έπλασα σε κορδόνια για τέσσερις πλεξούδες.
Έβαλα σε ταψί αντικολλητικό χαρτί και άφησα να φουσκώσουν.
Άλειψα την επιφάνεια με ένα χτυπημένο ασπράδι αυγού και λίγο γάλα.
Έψησα για 40 λεπτά στους 170 βαθμούς σε απαλό αέρα.
Μόλις ψήθηκαν άφησα να κρυώσουν δυο ώρες.
Έλιωσα σε μπαιν μαρι την κουβερτούρα με το ηλιέλαιο και κάλυψα δυο από τις πλεξούδες με και έβαλα και λίγες καρυδόψιχες.
Από σχήμα δεν τα κατάφερα πολύ καλά αλλά από γεύση.... σούπερ!
-
Ελένη Γαρυφάλλου-οι χρυσοχερες-ηδες
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ