Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Παραδοσιακή γαλατόπιτα Μάνης!!!


Παραδοσιακή γαλατόπιτα Μάνης!!! Μόλις βγήκε από το φούρνο με καραμελωμένη κρούστα!
(Η συνταγή είναι της κας Μπαρμπαρίγου)

Υλικά Συνταγής
Για τα φύλλα
9 φύλλα κρούστας ή Βηρυτού
100 γραμ. ζάχαρη
100 γραμ. αμυγδαλόψιχα
1 κ.σ. κανέλα
100 γραμ. λιωμένο βούτυρο κρύο

Για την επάλειψη
2 αυγά
100 γραμ. ζάχαρη
Για την κρέμα
2 λίτρα φρέσκο γάλα
300 γραμ. ζάχαρη
100 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 βανίλιες
ξύσμα λεμονιού
5 αυγά
50 γραμ. βούτυρο γάλακτος
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα την κρέμα για την παραδοσιακή γαλατόπιτα Μάνης.
Βάζουμε σε ένα μπoλ τα αυγά, τη μισή ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Με σύρμα τα χτυπάμε καλά.

Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε την άλλη μισή ζάχαρη.
Παίρνουμε 2 φλ. χλιαρό γάλα και αραιώνουμε το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με σύρμα.
Τα προσθέτουμε στο γάλα, ανακατεύοντας.
Αφήνουμε λίγα λεπτά να δέσει η κρέμα, ανακατεύοντας τα υλικά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Ανακατεύουμε.

Στο μπλέντερ βάζουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλα.
Τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη. Βουτυρώνουμε μεγάλο στρογγυλό ταψί.
Απλώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα κρούστας, αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα ένα.
Πασπαλίζουμε με κανέλα, αμύγδαλο, ζάχαρη.
Απλώνουμε 3 φύλλα που προεξέχουν στις άκρες, αφού τα βουτυρώσουμε.
Πασπαλίζουμε με κανέλα, αμύγδαλο, ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε με 3 βουτυρωμένα και πασπαλισμένα φύλλα.
Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα.

Χτυπάμε τα δύο αυγά με τη ζάχαρη σε μπολ και περιχύνουμε την επιφάνεια της γαλατόπιτας. Γυρίζουμε όλες τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, καλύπτοντας τη μισή επιφάνεια της πίτας.
Η μέση της πίτας μένει ακάλυπτη.
Αλείφουμε τα φύλλα με όσο βούτυρο περισσέψει.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 170 βαθμούς C στην κάτω σχάρα, για 45′ περίπου, έως ότου ροδίσει καλά.

Μυστικό

Οι στρώσεις, ενδιάμεσα στα φύλλα, με ζάχαρη και αμύγδαλο, καραμελώνουν το φύλλο και το διατηρούν κριτσανιστό.

Συνταγή από Clio Kigma‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".



ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ