Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Τυροκούλουρα !!!!!




Τυροκούλουρα ζεστά ζεστά !!!!

Για το πρωινό καφεδάκι,για όλες τις ώρες και παντού 😉

Πεντανόστιμα πραγματικά,με την φετούλα μέσα,μπουκιά και απόλαυση 😋

Εγώ έκανα 26 κομμάτια,δηλαδή διπλή δόση 😁
Για μία δόση ζύμη για 13 τυροκούλουρα χρειαζόμαστε

900 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μάγια ξηρή
200 ml ηλιέλαιο
100 γραμμάρια λιωμένο βιτάμ
500 ml γάλα,χλιαρό ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας,όχι ζεστό ούτε φυσικά καυτό
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

Γέμιση

Μισό κιλό περίπου φέτα τριμμένη(με το χέρι σε μικρά κομματάκια)ανάλογα πόση φέτα θέλουμε να νοιώθουμε σαν γέμιση μπορείτε και περισσότερη

Για επάλειψη

1 κρόκο
2 κουταλιές της σούπας γάλα ή κρέμα γάλακτος
Σουσάμι ή παπαρουνόσπορο ή ηλιόσπορο ή ότι μας αρέσει.







Βάζουμε σε μπολ το χλιαρό γάλα το αλάτι την ζάχαρη και την μαγιά και ανακατεύουμε λίγο με ένα κουτάλι.
Αφήνουμε10 λεπτά.
Προσθέτουμε το λιωμένο βιτάμ το ηλιέλαιο και το αλεύρι και ζυμώνουμε λίγο ώστε να έχουμε μία ωραία ελαστική ζύμη.
Την αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί.
Κόβουμε με το χέρι ζύμη και κάνουμε 12 μπαλάκια,προσπαθούμε να είναι ίδιο μέγεθος ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα,και τα αριαδιάζουμε στο τραπέζι.
Πατάμε το μπαλάκι ζύμης με τα δάχτυλα ή την παλάμη και το ανοίγουμε,βάζουμε τριμμένη φέτα και κάνουμε σιγά σιγά ρολό.





Κάποια τα έκανα σαν στριφτά,γυρνάμε τις δύο πλευρές αντίθετα και ενώνουμε μετά τις άκρες και πιέζουμε να ενωθούν καλά.
Όταν τα τελειώσουμε όλα,αλείφουμε με πινέλο το μείγμα κρόκο γάλα,ή κρόκο κρέμα γάλακτος,και ρίχνουμε πάνω λίγο σουσάμι.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα στην μέση του φούρνου για μισή ώρα περίπου,κοιτάμε να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα .




Η ζύμη είναι ουδέτερη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά και διάφορα,γλυκιά και αλμυρή γέμιση .
Ακόμη και για πίτσα αν μας αρέσει ψωμένια 🍕😉

Συνταγή από Μαρία Λαρου-Οι χρυσοχερες-ηδες





ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ