Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Μπακλαβάς !!!!

    

 Υλικά
 36 φύλλα κρούστας (3 πακέτα)
 250 γραμ. βούτυρο αιγοπρόβιο λιωμένο
 500 γραμ. φιστίκι Αιγίνης ψίχα ωμή
    αλεσμένη ή καρύδια

    Για το σιρόπι
    600 γραμ. ζάχαρη
    500 γραμ. νερό
    λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Για τον παραδοσιακό μπακλαβά με καρύδια ή φυστίκια, αλέθουμε πρώτα τα φυστίκια στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη, για να γίνουν πούδρα.
Με βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, αλείφουμε πολύ καλά ένα ταψί ρηχό για μπακλαβά 40×27×5 εκ. Απλώνουμε 18 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, στο βουτυρωμένο ταψί.
 Ραντίζουμε πεταχτά με το λιωμένο βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα.
Πασπαλίζουμε σε μια στρώση όλο το αλεσμένο φιστίκι και στρώνουμε τα υπόλοιπα 18 φύλλα, ένα ένα, ραντίζοντάς τα πεταχτά με λίγο βούτυρο.

Ακόμα και αν μας σπάσουν κάποια φύλλα, τα χρησιμοποιούμε κανονικά στον μπακλαβά.

Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις άκρες που εξέχουν από το ταψί.
Χαράζουμε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια και περιχύνουμε την επιφάνεια με το λιωμένο χλιαρό βούτυρο.
Ανακινούμε το ταψί ώστε να πάει παντού το βούτυρο.




Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι ο μπακλαβάς να ροδίσει καλά μέχρι μέσα.
Αν δεν ψηθεί καλά, θα υγροποιήσει το φύλλο και δεν θα μείνει τραγανό.
Για να σιγουρευτώ ότι ψήθηκε καλά, ανασηκώνω τις γωνίες με τη λάμα του μαχαιριού.
Πρέπει να έχει ρόδινο χρώμα μέχρι κάτω και όλα τα φύλλα να έχουν χρυσορόδινο χρώμα.

Για το σιρόπι του μπακλαβά
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει βράση. Αν συνεχίσουμε το ανακάτεμα μετά το βρασμό θα κρυσταλλώσει το σιρόπι.
Βράζουμε για 3 λεπτά.
Τέλος, προσθέτουμε το χυμό. Περιχύνουμε λίγο λίγο τον καυτό μπακλαβά με το καυτό σιρόπι.
Μην σας τρομάζει που θα αφρίσει το σιρόπι, γιατί έτσι κάνει ο καυτός μπακλαβάς, ρουφάει αμέσως τα υγρά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει. Δεν βάζουμε τον μπακλαβά στο ψυγείο γιατί θα χάσει την τραγανή υφή του.

Συνταγή από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου -Εκτέλεση από Βασιλική Καστή -Οι χρυσοχερες-ηδες




ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ