Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Λαχανόπιτα της Βαγγελίτσας !!!




Υλικά
Για τη ζύμη

    1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    500 ml χλιαρό νερό
    1 κ.γ. κοφτό αλάτι
    1 κ.σ. ελαιόλαδο


Για τη γέμιση

    Διάφορα χόρτα (λάπατα, μπαζιά, τσουκνίδες)
    1 χούφτα (1 ματσάκι) από βλήτα, τρέβλες, κολοκυθοκορυφές και μικρά κολοκυθάκια κομμένα ροδέλες, μαϊντανό και άνηθο
    5 φέτες τυρί αιγοπρόβειο (πχ. φέτα Ηπειρος)
    Ελαιόλαδο για ράντισμα κατά το στρώσιμο.




Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε 500 ml χλιαρό νερό, μαζί με το αλάτι και το λάδι.
Ζυμώνουμε καλά και στο τέλος βγαίνουν 10-12 μπαλάκια τα οποία αφήνουμε μέσα στο αλεύρι για 45 λεπτά.
Μετά ανοίγουμε τα φύλλα ένα-ένα ή δυο-δυο με τον πλάστη πάνω στην τάβλα.




Αλείφουμε το ταψί της κουζίνας με λίγο λάδι και στρώνουμε τα δυο φύλλα.
 Έπειτα συνεχίζουμε εναλλάξ φύλλο, ράντισμα με λάδι, χόρτα-τυρί.
Στο τέλος την σκεπάζουμε με 2 φύλλα, τη ραντίζουμε με λίγο λάδι και σχηματίζουμε κομμάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 30-45 λεπτά ανάλογα την κουζίνα.

*Τα χόρτα συνολικά πριν το καθάρισμα θα πρέπει να είναι γύρω στα 2 kg.
*Το ταψάκι στο οποίο ψήθηκε έχει διαστάσεις περίπου 45x40 cm.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ Παναγιώτης Νταντάμης "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ




ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΗΣ