Υλικά
½ πλάκα βούτυρο, λιωμένο & χλιαρό (125g)
½ λίτρο γάλα, χλιαρό
½ κούπα αλεύρι (65g)
½ κούπα+1 κ.σ. άγλυκο κακάο (50g)
⅛ κ.γλ. αλάτι
4 μεγάλα αυγά (χωρισμένα), σε θερμοκρασία δωματίου
½ κ.γλ. λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού ή ¼ κ.γλ. κρεμόριο
¾ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (150g) ή 1¾ κούπας ζάχαρη άχνη (210g)
1 κ.σ. νερό
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
κακάο για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C, στις αντιστάσεις.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία τετράγωνη φόρμα, με διαστάσεις 20x20cm ή στρογγυλή, με διάμετρο 22cm. (Για μεγαλύτερη φόρμα αυξάνουμε ανάλογα τη δοσολογία των υλικών, διαφορετικά το κέικ δε θα ψηθεί σωστά.)
Σ' ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ομοίως, ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό.
Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι, ώστε να αναμειχθούν.
Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ, στη χαμηλή ταχύτητα,τα ασπράδια μαζί με το ξύδι (ή το χυμό λεμονιού ή το κρεμόριο), έως ότου σχηματιστούν κορυφές που να στέκονται.
Σε χωριστό μπολ χτυπάμε τους κρόκους μαζί με το νερό και τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε το μείγμα αλεύρι/κακάο και ανακατεύουμε, μέχρι να ενσωματωθεί.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα χειρός ή σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε ⅓ της μαρέγκας στο παραπάνω μείγμα.
Με τη σπάτουλα «διπλώνουμε» με απαλές, κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί η μαρέγκα στο μείγμα (θα συνεχίσουν να υπάρχουν αδιάλυτοι κόμποι μαρέγκας).
Συνεχίζουμε κάνοντας το αντίστροφο, προσθέτουμε δηλαδή ⅓ του υγρού μείγματος στη μαρέγκα. Ανακατεύουμε απαλά και κυκλικά και συνεχίζουμε προσθέτοντας ⅓ κάθε φορά του υγρού μείγματος στη μαρέγκα. Το τελικό μείγμα δεν θα είναι εντελώς λείο και θα έχει μικρούς κόμπους.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Ανάλογα με το φούρνο, μπορεί να χρειαστεί από 50 έως 70 λεπτά.
Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο όταν η επιφάνεια έχει ροδίσει και κάνει ρωγμές ενώ στο κέντρο του τρεμοπαίζει ελαφρά σαν ζελέ κάτω από την ψημένη κρούστα, όταν κουνάμε απαλά το ταψί.
Το βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε τρεις ώρες για να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί, πριν το κόψουμε.
Πασπαλίζουμε με κακάο, πριν το σερβίρουμε.
Διατηρείται στο ψυγείο.
*Εμένα δεν βγήκε πολύ ψηλό γιατί δεν είχα την αντίστοιχη φόρμα.
Μόλις κρυώσει θα το κόψω και θα βάλω το κακάο η φωτο η δεύτερη είναι απο τη συνταγή οχι δικιά μου....Είναι πολύ νόστιμο..!!!
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ Eleftheria Chondrou-Frisali ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ