Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Ψωμιά στην ξυλόσομπα ,ή στον φούρνο !!!!



 ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΖΥΜΩΤΑ ΨΩΜΙΑ ΨΗΜΕΝΑ ΣΕ ΞΥΛΟΣΟΜΠΑ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ!!!!!

ΣΥΝΤΑΓΗ :
ΠΡΟΖΥΜΙ:
Βαζουμε στο μπολ μισο ποτηρι νερου αλευρι και ζεστο νερο ανακατευουμε σε πηχτο χυλο και το σκεπαζουμε ολη νυχτα!
Την επομενη ξανα ριχνουμε μια χουφτα αλευρι και ζεστο λιγο νερο ανακατευουμε και το σκεπαζουμε ολη νυχτα!
Η διαδικασια θα πρεπει να γινει 3 φορες!
Βαζουμε στην λεκανη 2 κιλα αλευρι για ψωμι ανοιγουμε λακουβιτσα ριχνουμε πανω στο αλευρι 4,5 κουταλακια αλατι και στην λακουβα το προζυμι!
Παιρνουμε περιπου 1 λιτρο ζεστο νερο και ριχνουμε σιγα σιγα και ζυμωνουμε σε αφρατη ζυμη!
Την σκεπαζουμε για 2 ωρες!
Στην συνεχεια τοποθετουμε την ζυμη στον παγκο μας την κοβουμε κομματια και κανουμε 10 μπαλες τις οποιες δινουμε το σχημα και τις τοποθετουμε στην λαδοκολα στο ταψι!
Τα αφηνουμε 35 λεπτα να φουσκωσουν!
Τελος τα χαραζουμε απαλα ριχνουμε αλευρι και τα ψηνουμε στην ξυλοσομπα! -

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ:
800 γρ αλευρι φαριναπ,
2 φακελακια ξερη μαγια,
4 κουταλιες της σουπας ζαχαρη,
2 κουταλακια του γλυκου αλατι,
520 ml ζεστο νερο!

Βαζουμε στην λεκανη το αλευρι ανοιγουμε λακουβιτσα και ριχνουμε τις μαγιες,την ζαχαρη και 460 ml ζεστο νερο ανακατευουμε και το αφηνουμε 15 λεπτα!
Ριχνουμε πανω στο αλευρι το αλατι ριχνουμε και το υπολοιπο νερο και ζυμωνουμε!
Σκεπαζουμε την ζυμη για 1 ωρα!
Στηννσυνεχεια την βαζουμε την ζυμη στον παγκο μας τιν κοβουμε κομματια αυτα τα κομματια τα φτιαχνουμε 12 μπαλιτσες αυτες τις μπσλιτσες δινουμε το σχημα και τις τοποθετουμε στην λαδοκολα στο ταψι!
Τα αφηνουμε 30 λεπτα!
Στην συνεχεια χαραζουμε το καθενα ριχνουμε αλευρι και τα.ψηνουμε στους 200 βαθμους προθερμασμενο για 20 λεπτα!

Εκτέλεση φωτό από Tzeni Tsanaktsidou‎ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!