ΤΥΡΟΠΙΤΆΚΙΑ ΚΟΥΡΟΎ
Στο ζυμάρι εγώ έβαλα γραβιέρα τριμμένη!!
Στη γέμιση έβαλα φέτα κασέρι κ γραβιέρα..Στο σύνολο τους 450 γρ.
Η συνταγή είναι της Αργυρώς και είναι εδώ το βιντεάκι 👇
https://www.argiro.gr/recipe/tyropitakia-kourou/
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 200 γραμ.150 γραμ. βούτυρο λιωμένο και κρύο180 γραμ. ηλιέλαιο (ή καλαμποκέλαιο)500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)3 κ.σ κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ2 πρεζες αλάτιλίγο φρεσκοτριμμένο πιπέριΓια την επάλειψηκρόκο αυγούσουσάμι ή μαυροσίσαμοΓια τη γέμιση250 γραμ. φέτα σκληρή σε τρίμματα100 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένολίγο πιπέρι1 αυγό
Ξεκινάμε τη συνταγή για τα τραγανά και εύκολα τυροπιτάκια κουρού με γιαούρτι φτιάχνοντας πρώτα τη ζύμη κουρού.
Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το βούτυρο, το λάδι, το κεφαλοτύρι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν κι ανακατεύουμε. Η ζύμη για τα τυροπιτάκια κουρού με γιαούρτι πρέπει να είναι λαδερή κι απαλή.
Σκεπάζουμε και αφήνουνε τη ζύμη για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα τα υλικά της γέμισης για τα τυροπιτάκια κουρού και τα ζυμώνουμε.
Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης, τα πατάμε με τις παλάμες μας να γίνουν πλακέ. Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε και πατάμε τις ενώσεις με πιρούνι. Η ζύμη κουρού με γιαούρτι είναι απαλή και λαδερή σαν μαλακιά πλαστελίνη. Τυχόν σκάσιμο ή άνοιγμα της ζύμης την ώρα που πλάθετε, μην σας τρομάξει. Κολλάει εύκολα με το χέρι.
.
Αφού τελειώσουμε όλα τα τυροπιτάκια κουρού (δυο λαμαρίνες), διαλύουμε τον κρόκο με λίγο γάλα ή νερό και τα αλείφουμε με πινέλο. Αν θέλετε, πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε τα τυροπιτάκια κουρού σε καλά προθερμασμένο φούρνο τους 180 βαθμούς C στον αέρα για περίπου 30 λεπτά, να ροδοκοκκινήσουν.
Ενδιάμεσα στο ψήσιμο ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Τα τυροπιτάκια κουρού όταν βγουν από το φούρνο είναι μαλακά, αλλά όταν κρυώσουν γίνονται τραγανά σαν μπισκότο. Αν τυχόν σκάσουν τα τυροπιτάκια κουρού στο φούρνο, να θυμηθείτε ότι η αυτή η ζύμη είναι σαν του μπισκότου και αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν είναι σαν τη ζύμη του ψωμιού.
Εκτέλεση φωτό από κ. Αναστασια Βλαχου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ.