Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Παξιμαδάκια παραδοσιακά από Μάνη !!!!


 


Παξιμάδια με προζύμι ( όχι μαγιά) Μου άρεσαν τόσο πολύ που τα έκανα κ δεύτερη φορά!!!

Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό Λήμνου
200 γρ.ελαιόλαδο
50 γρ.σουσάμι καβουρδισμένο(5 λεπτά σε τηγανάκι ..ανακατεύουμε διαρκώς)

500γρ.νερό (χλιαρό τον Χειμώνα)
200 γρ.προζύμι 100'/. (Αναπιασμένο μετά απο 4 1/2 ώρες) Μπορείτε να το αναπιάσετε το βράδυ στις 12 οπότε 7-8 το πρωί είναι έτοιμο.
14γρ.αλάτι
1 κ.σ μέλι η 2 κ.σ.ζάχαρη(μπορείτε να τα παραλείψετε)..

 



Στο μπολ του μίξερ αναμιγνύω το αλεύρι με το ελαιόλαδο και το σουσάμι ώστε να γίνει η ζύμη τριφτή.(αποβραδίς).

Την επομένη το πρωί η από το βράδυ, αφού έχουμε αναπιάσει, το προζύμι μας , το προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι και συμπληρώνουμε το αλάτι ,το μέλι και το νερό ......

Ζυμώνουμε με τον γάντζο 10 λεπτά ώστε να γίνει μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 2 ώρες.

Χωρίζουμε την ζύμη μας στα δύο και το κάθε ένα σε τέσσερα κομμάτια...σύνολο 8.

Τα πλάθουμε μπαλάκια και τ' αφήνουμε να ξεκουραστούν 20 λεπτά σκεπασμένα με πετσέτα.

Τα πλάθουμε σε μπαστούνια και τα βάζουμε σε ταψιά ,ανά τέσσερα ,στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.

Αφήνουμε να φουσκώσουν,περίπου 30-40 λεπτά .



Τα χαράζουμε με μαχαίρι από την ανάποδη πλευρά του ,μέχρι κάτω χωρίς να τα χωρίσουμε.

Αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν,σχεδόν να διπλασιαστούν..

Όταν είναι έτοιμα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο ,αερόθερμο 180 β. για 30-35΄λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Αφήνουμε να κρυώσουν.

Τα κόβουμε εκεί που έχουμε χαράξει και τα ξαναβάζουμε στα ταψιά με την σειρά για να ψηθούν ξανά στους 130β.μέχρι να ροδίσουν και να φρυγούν.

Ίσως χρειαστεί να τα γυρίσουμε και απο την άλλη πλευρά.

Αφήνουμε τα παξιμαδάκια στο ζεστό φούρνο μέχρι την επομένη το πρωί.

Δοκιμάστε τα γιατί αν δεν τρίβουν ,τα ξαναβάζετε πάλι στο φούρνο ώστε να φρυγανίσουν.

Μπορείτε να τα βάλετε και δεύτερη φορά στον ζεστό φούρνο ,όταν έχετε ψήσει κάποιο φαγητό ,πίτα η γλυκό!!

Οπως και το χειμώνα που έχει υγρασία θα χρειαστεί να τα βάλετε ξανά στον φούρνο δύο η και τρεις φορές και γίνονται πολύ πιο αφράτα και τραγανά!!
Η συνταγή είναι παραδοσιακή στην Μάνη.

Συνταγή κ. Ευαγγελίας Σκαρμουτσου.Εκτέλεση φωτό από κ.  Litsa Mouta οι χρυσοχερες-ηδες