Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Γαλακτομπούρεκο κανταίφι !!!


ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΚΑΝΤΑΙΦΙ......!!!!!!


Υλικά
(για ένα ταψάκι 35*25)
500 γρ φύλλο καταΐφι
200 γρ βούτυρο αγελάδος Δωδώνη
Σιρόπι
750 γρ ζάχαρη
600 γρ νερό
1 κ.σ μέλι
Χυμό από μισό λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα


 Κρέμα
1250 ml γάλα πλήρες
3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
3/4 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
3 κ.σ κουσταρ παουντερ  η κορν φλαουρ
3 αβγά
3 βανίλιες
Ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι
50 γρ βούτυρο αγελάδος
100 γρ αμύγδαλο καβουρδισμενο ψιλοκομμένο ή ψιλοκομμένο καρύδι για το σερβίρισμα και κανέλα


Εκτέλεση
Βάζω σε μία κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη να ζεσταίνονται.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το σιμιγδάλι , το κούσταρ πάουντερ και τις βανίλιες.
Όταν αρχίζει να ζεσταίνεται το γάλα αρκετά ρίχνω βροχηδόν τα στέρεα υλικά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα.
Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού.
Σκεπάζω με μία μεμβράνη και αφήνω να πέσει η θερμοκρασία της κρέμας σχεδόν να κρυώσει.
Χωρίζω τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάω τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και ενσωματώνω έναν-έναν τους κρόκους.
Προσθέτω τα αφράτο μείγμα των αυγών μέσα στην κρέμα.
Παίρνω ένα ταψάκι 35 * 25 και το βουτυρώνω καλά.
Παίρνω τη μισή ποσότητα από το καταΐφι  το αφρατευω.
Το στρώνω στη βάση του ταψιού.
Βούτυρωνω  το φύλο και απλώνω την κρέμα.
Αφράτευω και  το υπόλοιπο καταΐφι και κλείνω  από πάνω την κρέμα.
 Βουτυρώνω καλά το φυλο μου και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 c στις αντιστάσεις για περίπου 50 λεπτά ( ανάλογα το φούρνο σας)  ή μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα το καταΐφι.
Ωστόσο όσο ψήνεται το γλυκό ετοιμάζω το σιρόπι.
Βάζω τη ζάχαρη το νερό και την κανέλα να βράσουν για 4 λεπτά και προσθέτω στο τέλος το χυμό λεμονιού και το μέλι.
Κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει.
Βγάζω το γλυκό από το φούρνο και σιροπιαζω το καυτό γλυκό με το χλιαρό σιρόπι.
Αφού τραβήξει καλά το σιρόπι πασπαλίζω με λίγη κανέλα και ψιλοκομμένο αμύγδαλο η καρύδι.
Καλή επιτυχία!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Tzela Antonopoulou Οι Χρυσοχερες-ηδες