Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Ψωμί γάστρας με προζύμι !!!

Ψωμί γάστρας με προζύμι !!!

Για το προζυμι
Την πρώτη μέρα έβαλα σε ένα γυάλινο βάζο 1 φλ αλέυρι με μισό φλ νερό χλιαρό και ανακατέυω καλά να γίνει ένας χυλός σκεπάζω με μεμβράνη που έχω κάνει τρύπες και σκεπάζω με μια πετσέτα την δεύτερη μέρα βάζω 1/2 φλ αλέυρι και 1/4 φλ νερό και ανακατέυω καλά.Το ίδιο βάζω και την Τρίτη μέρα.Την Τετάρτη μέρα αδειαζω το μισό από το προζύμι και βάζω μισό φλιτζάνι αλέυρι και 1/4 φλ χλιαρό νερό έτσι συνεχίζω μέχρι και την έβδομη μέρα.Τωρα θα έχει φουσκώσει και θα έχει κάνει κυψέλες.
Για το αναπιασμα
250 γρ προζύμι
250 γρ αλέυρι
1 ποτ νερό χλιαρό
Ανακατέυω το προζύμι με το νερό και το αλευρι και φτιάχνω ένα αρκετα πηχτό χυλό.Σκεπάζω με μεμβρανη και πετσέτα και αφηνω σε ζεστό μέρος όλο το βράδυ να φουσκώσει.Μετα για
το ψωμί πρόσθεσα ακόμα:
500γρ αλέυρι
1.5 φλ νερό χλιαρό
1.5 Κ.γ αλάτι
1κ.γ ζάχαρη
2 κ.σ λαδι

Τι να άλλη μέρα προσθέτω στο χυλό το λάδι το αλάτι την ζάχαρη το αλέυρι και το χλιαρό νερό και ζυμώνω καλά.Αφηνω την ζύμη 2 ώρες σε ζεστό μέρος να φουσκώσει σκεπασμένη με μεμβράνη και πετσέτα.Μετα σε αλευρωμένη επιφάνεια Ρίχνω την ζύμη και κάνω μερικά διπλώματα. Χωρίζω την ζύμη στην μέση και φτιάχνω 2 ψωμάκια.
Τα αφήνω 2 ώρες ακόμα να φουσκώσουν και μετά ψήνω σε καυτή γάστρα στους 210 μισή ώρα περίπου σκεπασμένη και 10 λεπτά περίπου χωρίς καπάκι ανάλογα τον φούρνο σας.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Αλεξάνδρα Κυριάκη Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!