Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Λαχανοντολμάδες με απαλή λεμονάτη σάλτσα !!!


 Λαχανοντολμάδες παραδοσιακοί με απαλή λεμονάτη σάλτσα !!!

Αγοράζουμε λάχανο ωραίο κλειστό καλοφτιαγμένο .

Με κοφτερό μαχαίρι το χαράσουμε οσο πιο βαθιά μπορούμε γύρω γύρω από το κοτσάνι .

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό .

Μόλις αρχίσει να βράζει τοποθετούμε το λάχανο ολόκληρο και μετά από λίγα λεπτά με την βοήθεια 2 πιρουνιών αρχίζουμε κ βγάζουμε τα φύλλα σε σουρωτήρι ...θα τα δείτε να ξεκολλάνε πολύ εύκολα .

Κατ αυτόν τον τρόπο τα βγάζουμε όλα όσα τυλίγονται.




Γέμιση 

500 γραμ. κιμά 

7 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο  

Λίγα ψιλοκομμένα φυλλαράκια δυόσμο  προαιρετικά

1 μικρή ντιομάτα τριμμένη στον τρίφτη 

1 μεγάλο κρεμμύδι στον τρίφτη 

1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη 

1  αυγό

1/2 κούπα τσαγιού ρύζι καρολίνα

4 κουτ σούπας ελαιόλαδο 

αλάτι -πιπέρι 

λίγο κουρκουμά 

Ολα αυτά τα ανακατεύουμε καλά .


 Παίρνουμε το κάθε φύλλο κ με μαχαίρι αφαιρούμε το χοντρό κοτσάνι που έχει το κάθε ένα βάζουμε γέμιση στο μάκρος και τυλίγουμε ..κλείνουμε δεξιά μετά αριστερά κ τέλος ρολάρουμε .

Δεν ανοίγουν μην τους φοβηθείτε .

Στο πάτο της κατσαρόλας βάζουμε λίγα φύλλα λάχανο και από πάνω αρχίζουμε και βάζουμε στην σειρά τους τυλιγμένους ντολμάδες .

Οταν τελειώσουμε βάζουμε 1 πιάτο από πάνω ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό και στύβουμε κ μισό λεμόνι μαζί κ λίγο λάδι --εγώ βάζω και 1 βιολογικό κύβο -

Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά .

Κοιτάμε στο τέλος να έχει  ζουμάκι για να γίνει ωραίο το αυγολέμονο.


Αυγολέμονο  πως το φτιάχνω εγώ κ γίνετε πολύ ωραίο ..πολλές φορές κάνω κ αυγολέμονο κρέμα αλλά πιο εύκολο κ γρήγορο είναι αυτό κ φυσικά κ νόστιμο !!!!

Βάζω μέσα στο μούλτι 2 λεμόνια στυμμένα 1 κ 1/2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ ή αλεύρι ..εγώ βάζω αλεύρι .. κα 2 ολόκληρα αυγά .

Ολα αυτά τα χτυπάω για 1 λεπτό και όπως το φαγητό βράζει το ρίχνω από πάνω κ κουνάω πέρα δώθε την κατσαρόλα μαγειρεύοντας για 2 λεπτά να δέσει το αυγολέμονο ..μην το φοβηθείτε δεν κόβει με τίποτα .. με αυτόν τον τρόπο .

Αν το θέλετε πιο δεμένο το αυγολέμονο κι ενώ το έχετε ήδη ρίξει στην κατσαρόλα βάλτε λίγο αλευράκι ή κορν φλάουρ με λίγο νεράκι να διαλυθεί με ένα κουτάλι κ ρίξτε το μέσα στην κατσαρόλα να βράσει ξανά για 2 λεπτά !!

Σερβίρω αυτούς τους πεντανόστιμους λεμονάτους λαχανοντολμάδες πασπαλίζοντας με λίγο μπούκοβο !!! Καλή επιτυχία !!!!

Από  ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πατώντας εδώ θα δείτε πολλές ωραίες επιτυχημένες πάντα συνταγές --> ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ !!