ΥΛΙΚΑ
750 γρ κιμά μοσχαρίσιο 1 φορά περασμένο στη μηχανή κοπής
150 γρ ρύζι Καρολίνα αγυαλιστο πλυμένο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1/3 ματσάκι μαϊντανό πλυμένο και ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι μάραθο πλυμένο και ψιλοκομμένο
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
Αλάτι και πιπέρι.
Ελαιόλαδο
Υλικά για τον πάτο της γάστρας!
5-6 κόκκους μπαχαρι
3 καρότα κομμένα σε φετακια
μερικά κλωνάρια σέλινο
1 κρεμμύδι κομμένο σε φετακια
Μισό κιλό λάχανο
Για το αυγολέμονο!
2 αυγά
Χυμό 3 λεμονιών
3 - 4 κουταλιές αλεύρι
Ελαιόλαδο
Το ζωμό από τα γιουβαρλακια
Εκτέλεση!!
Σε λεκάνη βάζουμε το κιμά ρίχνουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε.
Στον πάτο της γάστρας έχουμε βάλει το κρεμμύδι, τα καρότα , το σέλινο και το λάχανο κομμένα και το μπαχαρι.
Πλάθουμε τα γιουβαρλακια τα βάζουμε στη γάστρα και ρίχνουμε βραστό νερό να τα σκεπάζει.
Βάζουμε την γάστρα στο φούρνο που τον έχουμε ανάψει, στην αρχή και μέχρι να αρχίσει να βράζει στο δυνατό και έπειτα χαμηλώνουμε στους 240 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε για μιάμιση ώρα περίπου, δοκιμάζουμε εάν έβρασαν και για αλάτι και όταν νομίζουμε ότι ειναι έτοιμα τα βγάζουμε από το φούρνο.
.
Αφαιρούμε τα γιουβαρλακια από την γάστρα και σουρώνουμε το ζωμό.
Καβουρδιζουμε ελαφρώς το αλεύρι με το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τον ζωμό, ανακατεύουμε γρήγορα αφήνουμε να πάρει βράση να δούμε πόσο πηχτό το θέλουμε.
.
Ταυτοχρόνως χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, ρίχνουμε τους κρόκους προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και παίρνουμε από το καυτό ζωμό, το ρίχνουμε λίγο λίγο στα αυγά και όταν ζεσταθεί αρκετά όλο μαζί το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, αφήνουμε να πάρει δύο βράσεις τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά και περιχύνουμε πάνω στα γιουβαρλακια .
Με αυτόν το τρόπο τα γιουβαρλακια δεν μένουν μέσα στο ζουμί να πήξουν και ρίχνουμε όσο θέλουμε στο πιάτο μας .
Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Litsa KokkoniΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ