Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Παξιμαδάκια λαδιού !!


 Ίσως  τα καλύτερά παξιμαδάκια λαδιού !!!Παξιμαδάκια λαδιού με σταφίδες για το καφεδάκι μας!!!

Υλικά

4 φλυτζάνες τσαγιού λάδι
2,5 φλυτζάνες ζάχαρη
1 φλυτζάνα χυμό πορτοκαλιού
0,5 φλυτζάνα κανέλα βρασμένη
0,5 φλυτζάνα ρακί ή κονιάκ
2 φακελάκια μπέικιν
μισό φακελάκι αμμωνία (1,5 κουταλάκι του γλυκού)
0,5 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλα

1-1,5 φλυτζάνα καρύδια χοντροκομμένα

Περίπου δύο κιλά αλεύρι (η ζύμη να γίνει μαλακή )
.


 Βάζουμε τα υγρά υλικά εκτός το πορτοκαλόζουμο σε μια λεκάνη και ριχνουμε τη ζάχαρη και τα κανελογαρύφαλα.

Ανακατεύουμε να λιώσει λίγο η ζάχαρη και προσθέτουμε το πορτοκαλόζουμο μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει την αμμωνία.

Προσθέτουμε τα καρύδια και το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το μπέικιν λίγο λίγο ως ότου επιτύχουμε μια μαλακή ζύμη που να πλάθεται εύκολα.

Πλάθουμε ψωμάκια και τα χαράζουμε μέχρι κάτω χωρίς να χωρίσουμε τις φετούλες τους (όπως φαίνονται στη φωτογραφία-εδώ είναι ήδη ψημένα)
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα(στο δικό μου φούρνο αυτό γίνεται περίπου σε μισή ώρα).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα χωρίζουμε και τα ξαναστρώνουμε στο ταψί χωρίς να σκεπάζει το ένα το άλλο.

.


Τα ξαναφουρνίζομε κατά προτίμηση στον αέρα στους 160 βαθμούς, μέχρι να γίνουν παξιμαδάκια, και τα διατηρούμε σε κλειστά μπωλ για αρκετό καιρό.

Συνταγή από https://www.cretangastronomy.gr/ φωτό εκτέλεση από κ. Vasso Spanou-MargiolakiΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ