Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Τυρόπιτα του 5λεπτου !!!


 

Σήμερα ...Μία πολύ γρήγορη τυρόπιτα που φτιάχνω συχνά κυριολεκτικά του 5αλεπτου και ξετρελαίνονται όλοι !!! Φτιάξτε την κι εσείς είναι υπέροχη !!!


Τα υλικά  περίπου φέτα 1 κιλό και ταψί χρησιμοποιώ της κουζίνας .

Ηένα μεγάλο μιας χρήσης

Παίρνω 1 πακέτο φύλλο κρούστας λαδώνω το ταψάκι και στρώνω κάτω  4 φύλλα  λαδώνοντας το κάθε ένα ξεχωριστά και αφήνοντας να εξέχουν για να την κλείσω στο τέλος .

.


Αρχίζω και με το χέρι τρίβω λίγη φέτα όπως βλέπετε στην φωτογραφία σκόρπια και ξανά  βάζω από πάνω 1 φύλλο το λαδώνω πάλι ξανά τριμμένη φέτα σκόρπια ..πάλι φύλλο λάδωμα φέτα σκόρπια μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα εκτός από 2 που θα σκεπάσω την τυρόπιτα.

.



Αφού τελειώσω την κλείνω γύρω και την χαράσσω σε κομμάτια .

Σε μπολ βάζω ενάμιση ποτήρι του νερού γάλα και 3 με 4 αυγά και τα χτυπώ με το σύρμα καλά .

.




Το μείγμα αυτό το ρίχνω επάνω από την χαραγμένη τυρόπιτα και το αφήνω να το απορροφήσει .
..

Μπορείτε και με δικό σας φύλλο αλλά και με χωριάτικο ,εμάς μας αρέσει με φύλλο κρούστας !

Φέτα βρήκα Μυτιλήνης πολύ ωραία σε προσφορά 5 ευρω το κιλό !!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λεπτή Χορτόπιτα με άγρια χόρτα του βουνού,


 

Λεπτή Χορτόπιτα με άγρια χόρτα του βουνού, ψημένη σε ξυλόφουρνο!Υπέροχη με φύλλο τραβηχτό!

Άγρια χόρτα, πράσα, φρέσκα κρεμμυδάκια, λίγο ρύζι και άφθονα μυρωδικά….

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
550 γραμμάρια αλεύρι…..,
50 ml ελαιόλαδο
1 κ. γ. αλάτι
2 κ. σ ξύδι,
χλιαρό νερό όσο χρειαστεί μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή….

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 κιλό άγρια χόρτα…. (τα καθαρίζουμε και τα πλένουμε καλά),
2-3 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες,
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο,
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα σε λεπτές ροδέλες,
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
λίγο τραχανά
200 γραμμάρια κατσικίσιο τυρί σε τρίμματα,,
λίγο αλάτι,
λίγο πιπέρι,
50 ml ελαιόλαδο…………..

ΚΑΙ ελαιόλαδο για τα φύλλα…

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ…
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι μας, το αλάτι και ανακατεύουμε

Κάνουμε μια γουβίτσα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι

Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε λίγο- λίγο το νερό

Ανακατεύουμε και στο τέλος ζυμώνουμε με το χέρι μας, ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπολ

Μεταφέρουμε τη ζύμη μας στον πάγκο εργασίας που τον έχουμε πασπαλίσει με λίγο νισεστέ

Ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας

Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε τη ζύμη στο μίξερ χρησιμοποιώντας τον γάντζο

Μεταφέρουμε το ζύμη σε ένα μπολ την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45 λεπτά

Στη συνέχεια την χωρίζουμε σε έξι κομμάτια και το κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε μπαλάκι

Τα περνάμε με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν 30 λεπτά

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Πλένουμε καλά τα άγρια χόρτα και τα ψιλοκόβουμε

Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

Προσθέτουμε λίγο χοντρό αλάτι και τρίβουμε τα χόρτα με τα χέρια μας να μαραθούν και να αποβάλλουν τα υγρά τους……. Τα αφήνουμε στο σουρωτήρι για αρκετή ώρα……

Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα μυρωδικά και το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Ρίχνουμε τον τραχανά, το κατσικίσιο τυρί και ελέγχουμε το αλάτι….. προσθέτουμε λίγο πιπέρι

Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ
Κατόπιν παίρνουμε ένα- ένα τα μπαλάκια και με τον πλάστη ανοίγουμε έξι φύλλο

Στρώνουμε τρία φύλλα κάτω στο σινί μας και περνάμε το κάθε φύλλο με ελαιόλαδο

Ρίχνουμε τη γέμιση και φροντίζουμε να την στρώσουμε ομοιόμορφα

Στρώνουμε τα επόμενα 3 φύλλα επάνω από τη γέμιση περνώντας το καθένα με ελαιόλαδο
Διαφήμιση

Αφού περάσουμε και το τελευταίο φύλλο με ελαιόλαδο χαράζουμε την πίτα μας σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και την ραντίζουμε με λίγο νεράκι

Την ψήνουμε στον ξυλόφουρνο
Εκτέλεση φωτό συνταγή από  Μαγειρεύοντας με την marianna

Γαλακτομπούρεκο !!!



ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΡΑΓΑΝΟ ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ!!!!!!!     

ΣΥΝΤΑΓΗ:

Χρειαζομαστε 10 φυλλα κρουστας καλη ποιοτητας,

300 γρ καλο αγελαδινο βουτυρο!!!     

ΚΡΕΜΑ::Υλικα::

1 λιτρο γαλα,

180 γρ σιμιγδαλι,

100 γρ ζαχαρη,

1 βανιλια,

50 γ βουτυρο!!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βαζουμε το γαλα με την ζαχαρη να ζεσταθει!

Ριχνουμε βροχυδωντας το σιμιγδαλι ανακατευουμε και μολις πηξει ελαφρως την κατεβαζουμε!

Ριχνουμε την βανιλια και το βουτυρο σε κομματακια ανακατευουμε τουλαχιστον για 10 λεπτα!!!!!!

Βουτυρωνουμε με 50 γρ βουτυρο το ταψι μας και τα 250 γρ βουτυρο το λιωνουμε!!!!

Και αρχιναμε:

Βαζουμε στο ταψι φυλλο και το ραντιζουμε με πινελο με βουτυρο συνεχιζουμε βαζουμε φυλλο ραντισμα ξανα φυλλο ραντισμα συνολικα 5 φυλλα!

Ριχνουμε την κρεμα!

Πανω στην κρεμα συνολικα βαζουμε 5 φυλλα με την ιδια διαδικασια (ραντισμα βουτυρου)!

Κλεινουμε τα πλαινα το βουτυρωνουμε καλα και στην συνεχεια στο ψυγειο για 1 ωρα!!!  

       ΣΙΡΟΠΙ:

Βραζουμε 3 ποτηρια νερου νερο με 3 ποτηρια νερου ζαχαρη ενα μισο λεμονι,1 ξυλακι κανελας για 5 λεπτα!     

Ψηνουμε το γαλακτομπουρεκο στους 180 β προθ αντισ μεχρι να κοκκινίσει καλα!!!         

  Οταν το βγαζουμε οπως ειναι καυτο το σιροπιαζουμε με κρυο σιροπι!!!!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Tzeni Tsanaktsidou ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!!

Μπιφτέκια λαχανικών ονειρεμένα !!!!


 



Σημερινό ..Δεν θα ξανά έχετε φάει πιο γρήγορες και νόστιμες μπιφτεκάρες  λαχανικών με ελάχιστα υλικά και πανεύκολα  !!!!

Τα υλικά μας

2 κολοκύθια --εγώ έβαλα οτι είχα και συμπλήρωσα 2 -- τριμμένα

2 κρεμμύδια ξερά κομμένα καρεδάκια

2 καρότα τριμμένα

2 αυγά

100 γραμ αλεύρι γχ

1 κουταλιά σούπας μπέικιν

αλατι πιπέρι





Τρίβω καρότα και κόβω κρεμμύδια τα βάζω σε μπολ και ρίχνω καυτό νερό να τα σκεπάσει ..τα αφήνω έτσι στην άκρη.



Τρίβω και τα κολοκυθάκια και τα αφήνω λίγο να κατεβάσουν τα νερά τους .

Τα στύβω πολύ καλά και τα βάζω σε μπολ βαθύ.

Σουρωνω τα καρότα κρεμμύδι και με ένα κουτάλι τα πατώ μέσα στο σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά.

.




Τα ρίχνω μέσα στο μπολ με τα κολοκυθάκια προσθέτω αλάτι πιπέρι και με το κουτάλι τα ανακατεύω πολύ καλά .

.




Χτυπώ με μίξερ χειρός ή το μούλτι τα 2 αυγά με λίγο αλάτι . 


Τα προσθέτω μέσα στα λαχανικά και ανακατεύω .




Σε ένα μπολάκι βάζω το αλεύρι με το μπέικιν το ανακατεύω και το προσθέτω στα λαχανικά .

Ανακατεύω  καλά και με το κουτάλι δοκιμάζουμε αν στέκεται το μείγμα  ..αν οχι προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα ..μην γίνει σφιχτό ..

.


Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ελάχιστο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά ισα να λαδωθεί η επιφάνεια και οταν ζεσταθεί παίρνουμε κουταλιές και τις αφήνουμε στο τηγάνι .

.


.


Κάθε μπιφτέκι είναι 2 με 3 κουταλιές τις βάζω σαν βουναλάκι και μετά τις πατάω με το κουτάλι ..βγαίνουν 6 μπιφτέκια μεγάλα ..τρώς ένα και χορταίνεις !

.


Τηγανίζω τρία τρία ..και οταν τα πατήσω με το κουτάλι να πάρουν σχήμα τα σκεπάζω με καπάκι να ψηθούν καλά για λίγα λεπτά .

Με μία σπάτουλα τα γυρίζω αφού πρώτα έχει τηγανισθεί η μία πλευρά καλά μην μας διαλύσουν.

.


Οταν τηγανίσω τα πρώτα τρία σκουπίζω το τηγάνι με χαρτί κουζίνας ρίχνω πάλι ελάχιστο λαδάκι και συνεχίζω .

Εγώ χρησιμοποίησα καλαμποκέλαιο .

Είναι το κάτι άλλο να τα δοκιμάσετε ..αν θέλετε τα ψήνετε ..βάζετε λαδόκολλα σε ταψί και ψήνετε 180 αέρα ..αλλά κι έτσι δεν έχουν καθόλου λάδι .

Συνοδεύουμε με γιαουρτάκι .

Αν θέλετε βάζετε λαδόκολλα με λίγο λάδι τα ακουμπάτε επάνω κ τα ψήνετε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς .

Εκτέλεση φωτό από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Γαριδούλες μικρές φρέσκιες τηγανιτές!!!


Γαριδούλες μικρές φρέσκιες τηγανιτές!!!

Τις αλευρωσα με αλεύρι που μέσα έχω ανακατέψει 2κ.σ.σιμιγδαλι ψιλό και της τηγάνισα σε αρκετό καλαμποκέλαιο 1-2 λεπτά από κάθε μεριά!!!! 

Μετά τις έβαλα σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει το περιττό λάδι!! 

Απλά τέλειες!!! 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία  Αλεξάνδρα Κυριάκη ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

Αφράτο νόστιμο κέικ ζέβρα !!!

Αφράτο νόστιμο κέικ ζέβρα !!!

Υλικά
100 gr βούτυρο γάλακτος
100 gr λάδι ελαφρύ
300 gr ζάχαρη
250 gr γάλα
380 gr αλεύρι φαρίν απ
4 αυγά
3 βανίλιες
1/2 κ.γ. μπέικιν
4 κ.σ. κακάο
4 κ.σ. γάλα με 1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ

Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με το λάδι και τη ζάχαρη να ασπρίσει…

Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα… Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι που το έχουμε αναμείξει με τις βανίλιες και το μπέικιν, εναλλάξ με το γάλα….

Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο σκεύη, και προσθέτουμε στο ένα το κακάο ανακατεύοντας το καλά… Διαλύουμε τον καφέ με τέσσερις κουταλιές γάλα το προσθέτουμε στο μείγμα με το κακάο, ανακατεύουμε, και αρχίζουμε να βάζουμε με βαθειά κουτάλα εναλλάξ στο κέντρο της φόρμας μία κουτάλα λευκό μείγμα… μία με κακάο….

όταν τελειώσει τραβάμε με μία οδοντογλυφίδα γραμούλες απ’έξω προς το κέντρο….

ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά.στις αντιστάσεις…✓

Η Συνταγή φωτό εκτέλεση είναι από κ. Marina Hatzidaki – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ.
 

Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα !!!



Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα !!

Τις μελιτζάνες τις εψησε στα κάρβουνα ο άντρας μου!!

Τώρα που οι μελιτζάνες είναι.... ΤΕΛΕΙΕΣ!!

Αρέσουν πολύ σε όλους μας!!

Κι'αυτο πολύ ωραίο μεζεδάκι..Για το ουζάκι μας!!😍

Υλικά Συνταγής
6 μελιτζάνες φλάσκες
2 πιπεριές Φλωρίνης
2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φυλλα τους
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκ σκόρδο
χυμό από 1/2 λεμόνι
2 κουταλιές μηλόξιδο
5 κ.σ ελαιόλαδο
2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα
πρώτα ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο ή τις καπνίζουμε. Αφού ψήσουμε τις μελιτζάνες, αφήνουμε να γίνουν χλιαρές και τις καθαρίζουμε. Πιάνουμε το κοτσάνι και με ένα κουτάλι τραβάμε τη μαλακή σάρκα. Τις βάζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά τους. Τις βάζουμε στο ξύλο κοπής και τις ψιλοκόβουμε. Βάζουμε τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για την αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.

Παγώνουμε για λίγο την σαλάτα. Σερβίρουμε τη μελιτζανοσαλάτα δροσερή, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο καθώς και ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό. Συνοδεύουμε με ψητές και τραγανές αραβικές πίτες κομμένες σε τρίγωνα και επίσης, λίγο ψιλοκομμένο καρύδι ταιριάζει τέλεια με την Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα.

Μυστικά για την αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα
Αφήστε τις μελιτζάνες να ψηθούν και να μαλακώσουν καλά.
Ψήστε τις πιπεριές Φλωρίνης όπως και τις μελιτζάνες στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν ή σε ανοιχτή φλόγα να καψαλιστούν και να πάρουν ελαφρά καπνιστό άρωμα.
Βάλτε τις καυτές μελιτζάνες σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν και να κρυώσουν.
Βαλτε τις καυτές πιπεριές μέσα σε σακούλα τροφίμων να ιδρώσουν για να ξεφλουδίζονται εύκολα.
Λεμόνι και ξύδι στη μελιτζανοσαλάτα απογειώνει την γεύση.
Οπωσδήποτε σκόρδο στη μελιτζανοσαλάτα είτε σε πολτοποιημένη μορφή είτε σε μορφή σκορδόλαδου. Δηλ πολτοποιείστε 2-3 σκ. σκόρδο με αρκετό ελαιόλαδο. Αφήστε το να καθίσει για λίγο και να αρωματίζει το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιήστε αυτό το ελαιόλαδο με ελαφρύ άρωμα και γεύση σκόρδου όχι μόνο για την μελιτζανοσαλάτα σας αλλά και για τζατζίκι, μαγείρεμα κλπ.
Παγώστε για λίγο την μελιτζανοσαλάτα στο ψυγείο ώστε να σταθούν τα υλικά και να δέσουν ωραία οι γεύσεις.
Την επόμενη ημέρα είναι ακόμα ωραιότερη.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ!!

Εκτέλεση φωτό από κυρία Αναστασια Βλαχου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ