Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Σάμαλι !!!


ΥΛΙΚΑ.
Σιμιγδάλι χοντρό 280γρ
Σιμιγδάλι ψιλό 160γρ
Ζάχαρη 150γρ...
Χυμό πορτοκαλιού 400γρ
 Νερό 100γρ
2 κ/γ. Μπεικιν
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
 Λικέρ μαστίχα 30γρ
 Βανίλια 2 (κάψουλες)
Αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα

ΣΙΡΟΠΙ
 800γρ νερό
 800γρ ζάχαρη
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 φλούδες λεμονιού.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα σιμιγδάλια, την ζάχαρη, το baking, την σόδα, τις βανίλιες, το λικέρ και τα ξύσματα
. 2. Ανακατεύετε το νερό με τον χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτετε στα υλικά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνουν ένας παχύρευστος χυλός.
3. Αφήνετε το μείγμα σκεπασμένο για 15 λεπτά και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180β.
 4. Βάζετε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν. Βράστε το σιρόπι για 5-6 λεπτά, μετά την πρώτη βράση και κατόπιν το αφήνετε να κρυώσει.
 5. Ρίχνετε το μείγμα σε ταψί 30x25 και στρώνετε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα.
 6. Χωρίζετε σε 12 τετράγωνα κομμάτια υποθετικά για να μπορέσετε να βάλετε το αμύγδαλο γιατί το μείγμα δεν χωρίζει άψητο-- και τοποθετήστε ένα αμύγδαλο ολόκληρο, επάνω στο καθένα προαιρετικά.



7. Ψήνετε το σάμαλι για 40-45 λ. στους 180β
 8 Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, χαράζεται με ένα μαχαίρι τα κομμάτια και σιροπιάζεται κουταλιά κουταλιά με το μισό σιρόπι, αφήνετε το γλυκό για 5 λεπτά και σιροπιάζεται και ξανά με το υπόλοιπο σιρόπι.
 9. Αφήνετε το γλυκό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το βάζετε μερικές ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρετε! Καλή σας επιτυχία!!!!


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ