Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Γαλακτομπούρεκο Πολίτικο Θεικό !!!



ΥΛΙΚΑ :

Σιρόπι

750 γρ. ζάχαρη
750 ml. νερό
Το χυμό από ένα λεμόνι
Ένα ξυλάκι κανέλας
Κρέμα γέμισης ( ένα ποτήρι νερού, το ίδιο πάντα για μεζούρα των υλικών μας)

9 ποτήρια γάλα φρέσκο (περίπου 2 λίτρα και κάτι)
1 ποτήρι σιμιγδάλι χονδρό
1/2 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
2 1/2 ποτήρι ζάχαρη
8 αβγά
3-4 βανίλιες για το άρωμα
2-3 κ.σ. γεμάτες φρέσκο βούτυρο για την κρέμα+έξτρα βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
1 πακέτο φύλλο κρούστας 500 γρ.

Εκτέλεση σιροπιού

Το πρώτο που κάνουμε είναι να βάλουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό του λεμονιού, την κανέλα και να βράσουμε το σιρόπι μας για 15 λεπτά απ’ την αρχική στιγμή βρασμού. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και συνεχίζουμε με την κρέμα γέμιση για το γαλακτομπούρεκο.

Εκτέλεση κρέμας

Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία, ρίχνουμε πρώτα τα σιμιγδάλια, χοντρό και ψιλό, τη ζάχαρη και με το ίδιο στεγνό ποτήρι το γάλα. Προσθέτουμε τις βανίλιες και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα ώσπου να αρχίσει να πήζει η κρέμα μας.
Ρίχνουμε το φρέσκο βούτυρο στην κρέμα και ανακατεύουμε καλά πάντα με το σύρμα.
Σπάμε τα αβγά σε ένα βαθύ πιάτο, τα χτυπάμε ελαφρά και πριν τα ρίξουμε στην κρέμα μας προσθέτουμε σε αυτά 2-3 κ.σ. από την καυτή κρέμα της κατσαρόλας ώστε η θερμοκρασία τους να πλησιάσει αυτήν της κρέμας και να μην κόψουν.
Τέλος ρίχνουμε τα αβγά στην κρέμα, ανακατεύουμε καλά, σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη για να στρώσουμε το ταψί μας.




Στρώσιμο ταψιού για το γαλακτομπούρεκο

Λιώνουμε 5-6 κ.σ. γεμάτες από το φρέσκο βούτυρο και αλείφουμε καλά το ταψί μας.
Στρώνουμε τα μισά φύλλα από το πακέτο, αλείφοντας κάθε φορά, καλά το κάθε φύλλο.
Ρίχνουμε την έτοιμη κρέμα μας και την σκεπάζουμε περιμετρικά με τα φύλλα που περισσεύουν εκτός του ταψιού.
Αρχίζουμε και σκεπάζουμε την κρέμα μας με τα υπόλοιπα φύλλα, πάντα αλείφοντας το κάθε ένα προσεχτικά. Παραχώνουμε τα φύλλα που περισσεύουν έξω απ’ το ταψί και χαράσσουμε το γαλακτομπούρεκο μόνο σε παράλληλες λωρίδες, (όχι μπακλαβαδωτά δηλαδή) αλλά προσοχή όχι ως τον πάτο του ταψιού, γιατί θα μας χυθεί η κρέμα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου για 45 λεπτά. Ο χρόνος είναι αρκετός για να ψηθούν και χρυσίσουν τα φύλλα μας.
Βγάζουμε το ταψί μας από το φούρνο και το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του αρκετά, ώστε το γαλακτομπούρεκο μας να απορροφήσει αρκετό από το σιρόπι και να μπορέσουμε να το κάψουμε σωστά χωρίς να χυθεί η κρέμα του.

Καλή επιτυχία!

Ελευθερία Αναστασίου-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ0-ΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ