ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ ΜΕ ΜΠΟΛΙΚΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΜΕ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ!!!
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΕΙΚ:
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη,
3/4 της κούπας του νεσκαφε καλαμποκέλαιο,
1 και 1/2 κουταλιές σούπας ξύδι,
1 και 1.2 κουταλιές σούπας κονιάκ,
1 βανίλια,
ξύσμα 2 πορτοκαλιών,
2/3 της κούπας του νεσκαφε χυμό πορτοκαλιών,
1 κουταλάκι γλυκού σόδα,
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό,
2 κουταλιές της σούπας κακάο,
3 κούπες του νεσκαφε αλεύρι,
λίγο αλάτι
2/3 της κούπας νεσκαφε φουντούκια σκόνη
ΕΥΚΟΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ:
Βάζουμε σε μπολ την ζάχαρη,ξύδι,κονιάκ,αλάτι,βανίλια ανακατεύουμε με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη.
Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και το ρίχνουμε στο μείγμα,προσθέτουμε κοσκινισμένο αλεύρι,μπεικιν,,κακάο ανακατεύουμε πολύ λίγο.
Τέλος την σκόνη φουντουκιού.
Το τοποθετούμε σε βουτυρωμένη φόρμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα.
Όταν το βγάλουμε το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
ΚΑΡΑΜΕΛΑ:
230 γραμμάρια ζάχαρη,
8ml νερό,
110 γραμμάρια βούτυρο,
λίγο αλάτι,
150 ml κρέμα γάλακτος
1 κούπα του νεσκαφε φουντούκια καβουρδισμένα.
Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη στην κατσαρόλα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μόλις λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε το βούτυρο και λίγο αλάτι.
Ανακατεύουμε μόλις αρχίσει να χρυσίζει κατεβάζουμε από την φωτιά.
Προσθέτουμε την κρέμα.γάλακτος και την ξαναβάζουμε φωτιά στο χαμηλό ανακατεύοντας την για 15 λεπτά κατεβάζουμε και ρίχνουμε.τα φουντούκια.
Την ρίχνουμε πάνω στο κρύο κέικ!
Tzeni Tsanaktsidou.-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ