Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Θράψαλα γεμιστά με ρύζι. !!!


Η συνταγή είναι για 8 θράψαλα ή μεγάλα καλαμάρια, κι εγώ είχα μόνο 4 θράψαλα οπότε ρύθμισα και τα υλικά μου ανάλογα !!


Για τη γέμιση
2 ξερά κρεμμύδια ψιλ/να
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 φλ. πιπεριές χρωματιστές σε κυβάκια (έβαλα μια πιπεριά πράσινη κέρατο και μια κόκκινη Φλωρίνης)
2 φλ. ρύζι νυχάκι
1 ποτηράκι κρασί λευκό ή ένα σφηνάκι ούζο (έβαλα ούζο)|
1 φλ. ελαιόλαδο
1/2 μάτσο μαϊντανός ή άνηθος ψιλ/νος (χρησιμοποίησα και τα 2)
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 φλ. τριμμένη φέτα απαλή (όχι αλμυρή πολύ...)
αλάτι, πιπέρι
χυμός 1 λεμονιού
πατάτες ροδέλες αλατοπιπερωμένες για το ταψί.




Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα θράψαλα και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα πτερύγια που τα βάζουμε στη
γέμιση.
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το ξερό κρεμμύδι και προσθέτουμε τα πλοκάμια, το σκόρδο, τις πιπεριές και στο τέλος το ρύζι.
Μόλις γλασάρει το ρύζι, σβήνουμε με το κρασί ή το ούζο και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τον πελτέ ντομάτας.
Αλατοπιπερώνουμε, σιγοβράζουμε για 3 λεπτά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο και ανακατεύουμε.



Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λιγάκι και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα.
Γεμίζουμε τα θράψαλά μας μόλις κρυώσει καλά η γέμιση, όχι τελείως επάνω και κλείνουμε με οδοντογλυφίδα.
Τρυπάμε στη μύτη τους μία φορά τα θράψαλα για να μην σκάσουν στο μαγείρεμα.
Αραδιάζουμε στο ταψί μας τα θράψαλα και σκορπίζουμε και τις πατάτες που τις έχουμε αλατοπιπερώσει και περάσει με λίγο σκορδάκι και αυτές.
Ρίχνουμε λαδάκι στο ταψί και 1 ποτήρι κρασί λευκό.
(έβαλα περισσότερη γέμιση για να "φτουρίσει" το φαγάκι )
Σκεπάζουμε και ψήνουμε με σκεπασμένο ταψί στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, ανοίγοντας το ταψί προς το τέλος για να πάρει χρώμα το φαγάκι μας.
Σερβίρουμε κόβοντάς τα σε ροδέλες με πατατούλες από δίπλα.

Vana Zouka-MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ