Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Πρασοσπανακόπιτα!!



 Υλικά

 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
1 φλ. ελαιόλαδο
2 αυγά
 ½ κιλό πράσα (μέτρια σε μέγεθος και τρυφερά) ζεματισμένα
1 κιλό σπανάκι ζεματισμένο και καλά σταγγισμένο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
αλάτι πιπέρι
αν έχει πολλά υγρά θα βάλουμε λίγο φρυγανιά ή ρυζάκι.
300 γρ. τυρί.

Εκτέλεση
Κόβουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες και ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια τα ζεματάμε και τ' αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθούν και βάζουμε και το σπανάκι για λίγο να πιεί τα υγρά του.
Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα.
Αλατοπιπερώνουμε και αν βάλουμε το ρυζάκι το ρίχνουμε να σοταριστεί λίγο και σβήνουμε την φωτιά.
Αφού κρυώσει η γέμιση και προσθέτουμε το τυρί και 2 αυγά ,.
Αλείφουμε ένα ταψί 35 εκατοστών με ελαιόλαδο.
Υπάρχουν 2 τρόποι ή να τα κάνουμε στριφτά με τον παρακάτω τρόπο ή να στρώσουμε φύλλα στο ταψί 3 κάτω λαδόνιονταες το καθένα χωριστά ,μετά την μισή γέμιση μετά ξανά 3 φύλλα ,μετά την υπόλοιποι γέμιση και τέλος σκέπασμα με τα φύλλα βάζω 4 ..αλείφω με λίγο λάδι την επιφάνεια και ραντίζω με νερό .
Την συγκεκριμένη πίτα  σήμερα την έφτιαξε με φύλλο κρούστας που υπήρχε σπίτι.
Ο δεύτερος τρόπος ...
Ανοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο, κόβουμε κάθε φύλλο στη μέση, κατά μήκος της μεγάλης πλευράς και το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Σκορπάμε λίγη γέμιση, κατά μήκος των φύλλων.
Τα τυλίγουμε σε ρολό, στρίβουμε σε κιχί και τα τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα ρολά, μεγαλώνοντας κάθε φορά τον κύκλο μέχρι στο τέλος να έχουμε ένα μεγάλο κιχί στο ταψί.


Αλείφουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια και τη ραντίζουμε πεταχτά με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 C, κατά προτίμηση στις αντιστάσεις.
Τα τελευταία 20' ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση. είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει από το ταψί και είναι ρόδινο και τραγανό ολόγυρα.

Την συνταγή την είδα και την  έφτιαξα από την Αργυρω Πορταπονέλη
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ