Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Τσουρέκι παραδοσιακό από Ρουμανία !!!



Εκάνει ένα τσουρέκι , που Στη χώρα μου ( Ρουμανία) συνήθως το κάνουμε Χριστούγεννα και Πάσχα!!! Λέγεται"Cozonac"😊 και είναι πάρα πολύ νόστιμο!!!
Υλικά:
Για τη ζύμη:
650 γρ. αλεύρι
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
130 γρ. ζάχαρη
30 γρ. κονιάκ ή ρούμι
25 γρ. νωπή μαγιά
90 γρ. ηλιέλαιο
2 πρέζες αλάτι
160 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη γέμιση:
150 γρ. φουντούκια
13 γρ. κακάο
120 γρ. ζάχαρη
70 γρ. γάλα.



Διαλύουμε τη μαγιά σε 50 γρ. από το γάλα, μαζί με μια κουταλιά από τη ζάχαρη. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, τα αυγά – ελαφρά χτυπημένα- το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το κονιάκ/ρούμι. Ζυμώνουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ζύμωμα ενσωματώνοντας το ηλιέλαιο, μέχρι να έχουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο γάλα ακόμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ανέβει για 2 ώρες και 30΄.

Για τη γέμιση, αλέθομαι τα φουντούκια μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το κακάο και το γάλα. Βάζουμε το μείγμα σε κατσαρολάκι και το σιγοβράζουμε μέχρι να πάψει να είναι ρευστό. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενη λωρίδα διαστάσεων 38x16 εκ.




Μοιράζουμε τη γέμιση ομοιόμορφα στις 3 λωρίδες της ζύμης και τις τυλίγουμε ρολό.

Πλέκουμε κοτσίδα με τις λωρίδες της ζύμης …

… και τη βάζουμε σε λαδωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ. Αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς κελσίου, για 45΄ περίπου. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε το γλυκό με ζάχαρη άχνη.

 Μιχαελα Στεφανουδης-οι χρυσοχερες-ηδες


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ