Υλικά
4 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε κομμάτια
3 μεγάλα καρότα κομμένα κι αυτά σε κομμάτια
3 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε καρέ ή στο μουλτι (οχι λιώμα)
4 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας πελτές
4 δαφνόφυλλα
3-4 κόκκους μπαχάρι
1/3 κουτ. γλυκού κανέλα ή ενα ξυλάκι
1/3 κουτ. γλυκού κύμινο (εαν δεν σας αρέσει αφαιρέστε το και στη θέση του βάλτε 2-3 καρφάκια γαρίφαλο)
1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
αλάτι, πιπερι ή μαυροπίπερο σε σπυριά
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει λίγο και να γλυκάνει. Ρίχνουμε τις πατάτες και τα σκόρδα και τα γυρνάμε όλα μαζί στην κατσαρόλα για 1 - 2 λεπτά, να τσιγαριστούν λίγο. Προσθέτουμε νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά και βράζουμε για περίπου 5 - 10 λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό, αλάτι και όλα τα μπαχαρικά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά.
Ξεσκεπάζομαι, μετριάζομαι τη φωτιά και μαγειρεύουμε, κουνώντας πότε-πότε την κατσαρόλα, για να μην κολλήσει το φαγητό, για άλλα περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα υγρά, να μελώσουν οι πατάτες και να μείνουν με το λάδι τους.
Στο τέλος ρίχνουμε τη ρίγανη.
(¨Η βάλτε το σε δυνατό φούρνο τα τελευταία 15-20 λεπτά, όπως έκανα εγώ, για να κάνει μια ωραία και ελαφριά κρούστα και προς το τέλος βάζετε επίσης την ρίγανη)
Vana Zouka
MAGEIRIKH KAI SYNTAGES