Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Νουά στην κατσαρόλα !!!


Νουά στην κατσαρόλα. Δεν έμεινε ούτε τρίμμα. Υπέροχο πιάτο για οικογενειακές συναντήσεις.

Υλικά
1 κομμάτι ενιαίο νουά περίπου 1.500 γραμ.
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
50 γραμ. αποξηραμένα άγρια μανιτάρια
2 δαφνόφυλλα
4 κλωνάρια θυμάρι
4 φύλλα φασκόμηλο
1 ½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
1 λίτρο νερό
2 μερίδες σπιτικό ζωμό βοδινού
πιπέρι




Εκτέλεση
Για το μοσχάρι νουά κατσαρόλας, ξεπλένουμε πρώτα τα μανιτάρια και τα βάζουμε σε μπολ. Καλύπτουμε με ζεστό νερό και αφήνουμε να μουλιάσουν για 10-15′.
Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό.
Το σουρώνουμε σε φίλτρο του καφέ.
Ταμπονάρομαι το νουά με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει. Δένουμε το κρέας με σπάγκο ψησίματος για να κρατήσει το σχήμα του κατά το μαγείρεμα.
Το αφήνουμε για 40′ να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Τρίβουμε πιπέρι στο μοσχάρι νουά.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω να κάνει κρούστα και ρόδινο χρώμα.
Το βγάζουμε σε πιατέλα.
Το διατηρούμε ζεστό.




Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε κρεμμύδι, σέλερι, καρότο, σκόρδο, αποξηραμένα μανιτάρια και βότανα.
Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας τακτικά αφήνουμε για περίπου 10΄-12΄να μαλακώσουν τα λαχανικά και να καραμελώσουν.
Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
Προσθέτουμε τον σπιτικό ζωμό βοδινού και το ζεστό νερό και ανακατεύουμε τα υλικά.
Ξαναβάζουμε μέσα το κρέας και μόλις έρθει σε σημείο βρασμού χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε αλουμινόχαρτο και καπάκι και σιγομαγειρεύουμε το κρέας μέχρι σχεδόν να λιώνει.
Για περίπου 2 ώρες.

Όση ώρα μαγειρεύουμε το μοσχάρι νουά στην κατσαρόλα, κατά διαστήματα το γυρίζουμε μέσα στην σάλτσα του.

Εκτέλεση συνταγή φωτό από Eleni Kappou ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!