Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Μουσακάς !!!



Μουσακάς της μαμάς, να γλείφεις τα δάκτυλά σου! Μουσακά ζήτησαν τα παιδιά και εγώ χατίρια δεν χαλάω στο φαγητό.

4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε φέτες
2 κολοκύθια μεγάλα κομμένα σε φέτες
4 πατάτες μεγάλες σε ροδέλες.
Γραβιέρα τριμμένη

Για την σάλτσα κιμά:
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο σπάλα κομμένο 2 φορές
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 βάζο σάλτσα ΦΙΛΕΝΤΕΜ ντομάτας σπιτική (650g)
1 κ.τ.σ πελτέ
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι





Φτιάχνουμε τον κιμά:
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον κιμά.
Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας και τον πελτέ. Αλάτι, πιπέρι και το γαρίφαλο εάν βάλλω.
Αφήνω να βράσει 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και προσθέτω νεράκι.
Το αφήνω να βράσει 35-40 λεπτά.

Για την μπεσαμέλ:
4 ποτήρια νερού γάλα φρέσκο
4 γεμάτες κουταλιές της σούπας corn flour
αλάτι, πιπέρι
μπόλικο μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κ.τ.σ βούτυρο
2 κρόκους ανακατεμένους

Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ:
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα 3 ποτήρια γάλα, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, στο άλλο ένα προσθέτουμε το corn flour και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
Όταν ζεσταθεί το γάλα, πριν βράσει ρίχνω μέσα το ένα ποτήρι γάλα με το corn flour.
Ανακατεύω για να μην σβολιάσει, ρίχνω το βούτυρο, τους κρόκους λίγη γραβιέρα και ανακατεύω.




Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθιά και τα αλατίζουμε.
Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε ή ψήνουμε στον φούρνο για πιο υγιεινά. (Εγώ τις τηγανίζω) Αφήνουμε να στραγγίσουν τα πολλά λάδια.
Στρώνουμε στον πάτο του ταψιού τις πατάτες.
Επάνω ρίχνουμε λίγη γραβιέρα.
Στρώνουμε μελιτζάνες και κολοκυθιά σε όλο το ταψί.
Επάνω ρίχνουμε την σάλτσα κιμά.
Ξανά μελιτζάνες και κολοκύθια.
 Λίγη γραβιέρα και τέλος προσθέτουμε την μπεσαμέλ.
Επάνω από την μπεσαμέλ ρίχνω και λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε στους 180 °C για 45 λεπτά και είναι έτοιμο!

Εκτέλεση συνταγή φωτό από Eleni Kappou ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!