Γίγαντες στον φούρνο παραδοσιακό πολύ ωραίο φαγητό !!!
Υλικά
500 γρ. γίγαντες
αλάτι
70 γρ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ξερό
3 κλ. σέλερι
2 καρότα
1 πιπεριά κόκκινη
2 σκ. σκόρδο
1 στικ κανέλα
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
50 γρ. κρασί λευκό
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 κλ. δεντρολίβανο
300 γρ. νερό
1 κύβο κότας
πιπέρι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι σέλινο
Για το σερβίρισμα
μαϊντανό
φέτα
πιπέρι
ελαιόλαδο
μπούκοβο
ψωμί
Βάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με νερό.
Προσθέτουμε αλάτι και τα μουλιάζουμε για 12-24 ώρες. Όταν φουσκώσουν και είναι έτοιμα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με νερό για να φύγει το αλάτι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Βάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό και τα μεταφέρουμε στη φωτιά.
Όταν το νερό πάρει βράση τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ώρα για να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στην κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τα σέλερι, τα καρότα, την κόκκινη πιπεριά και τα σκόρδα χοντροκομμένα, το στικ κανέλας, φύλλα δάφνης, τη ζάχαρη, πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με λευκό κρασί και ψήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Προσθέτουμε ντομάτα κονκασέ, νερό, ξύσμα λεμόνι, δεντρολίβανο, τον κύβο, πιπέρι, αλάτι τα φασόλια και ανακατεύουμε.
Αφαιρούμε τα φασόλια από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το σέλινο ψιλοκομμένο και μεταφέρουμε τα φασόλια σε ένα ταψί 25x35 εκ. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Κάθε δεκαπέντε λεπτά δοκιμάζουμε τα φασόλια. Όταν μαλακώσουν ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλο ένα τέταρτο.
Σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο, τυρί φέτα, πιπέρι, ελαιόλαδο, ψωμί και μπούκοβο.
Εκτέλεση φωτό από κ.'Αννα Αννούλα-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Συνταγή Ακης Πετρετζίκης
Υλικά
500 γρ. γίγαντες
αλάτι
70 γρ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ξερό
3 κλ. σέλερι
2 καρότα
1 πιπεριά κόκκινη
2 σκ. σκόρδο
1 στικ κανέλα
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
50 γρ. κρασί λευκό
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 κλ. δεντρολίβανο
300 γρ. νερό
1 κύβο κότας
πιπέρι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι σέλινο
Για το σερβίρισμα
μαϊντανό
φέτα
πιπέρι
ελαιόλαδο
μπούκοβο
ψωμί
Βάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με νερό.
Προσθέτουμε αλάτι και τα μουλιάζουμε για 12-24 ώρες. Όταν φουσκώσουν και είναι έτοιμα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με νερό για να φύγει το αλάτι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Βάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό και τα μεταφέρουμε στη φωτιά.
Όταν το νερό πάρει βράση τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ώρα για να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στην κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τα σέλερι, τα καρότα, την κόκκινη πιπεριά και τα σκόρδα χοντροκομμένα, το στικ κανέλας, φύλλα δάφνης, τη ζάχαρη, πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με λευκό κρασί και ψήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Προσθέτουμε ντομάτα κονκασέ, νερό, ξύσμα λεμόνι, δεντρολίβανο, τον κύβο, πιπέρι, αλάτι τα φασόλια και ανακατεύουμε.
Αφαιρούμε τα φασόλια από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το σέλινο ψιλοκομμένο και μεταφέρουμε τα φασόλια σε ένα ταψί 25x35 εκ. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Κάθε δεκαπέντε λεπτά δοκιμάζουμε τα φασόλια. Όταν μαλακώσουν ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλο ένα τέταρτο.
Σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο, τυρί φέτα, πιπέρι, ελαιόλαδο, ψωμί και μπούκοβο.
Εκτέλεση φωτό από κ.'Αννα Αννούλα-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Συνταγή Ακης Πετρετζίκης