Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Μπακλαβάς !!!



Έτοιμος και ο μπακλαβάς με φρέσκο βουτύρου, καρύδια και κανέλα μύρισε όλο το σπίτι..

Συνταγή : 

1 πακέτο φύλλα βηρυτού 

450γρ. 500γρ φρέσκο βουτύρου λιωμένο.


500γρ καρύδια τριμμένα 


1 κιλό ζάχαρη


1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (σκόνη)


2 βανίλιες,

1 ξυλάκι κανέλα 

και ένα κουτάλι της σούπας χυμό λεμόνι.


Στρώνουμε 7 φύλλα κάτω στη μέση τα καρύδια, στα οποία έχουμε ανακατέψει τη κανέλα και ένα ποτήρι ζάχαρη, τα υπόλοιπα φύλλα πάνω, και ανάμεσα αλείφουμε με βούτυρο (Αν θέλετε μπορείτε να κόψετε τα φύλλα στη μέση.

Σε περίπτωση που το πυρέξ σας είναι μικρό και να το κάνετε σε περισσότερες στρώσεις,απλά θέλει παραπάνω ψήσιμο.)

Κόβουμε και ψήνουμε στους 170-180°C 45-60' στον αέρα (αν είναι δυνατός ο φούρνος σας και έχετε πάνω από δύο στρώσεις, μόλις πάρει χρώμα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160 για να ψηθεί και μέσα)

Για το σιρόπι 

750 γραμμάρια ζάχαρη , 

500 μλ νερό ,

2 βανίλιες, 

1 ξυλάκι κανέλα, 

5 γαρίφαλα , 

και το χυμό λεμονιού τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. 

Κρύος μπακλαβάς και ζεστό σιρόπι, με μια κουτάλα ρίχνουμε σιγά σιγά όλο το σιρόπι. 

Μόλις κρυώσει δοκιμάστε το. Καλή επιτυχία!!! 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Marko Merita