Μουστόπιτα φανταστική χωρίς ζάχαρη.....και νηστίσιμη.....!!!!!
Στην ουσία προκειται για ένα υπέροχο νηστίσιμο αφράτο κέικ με πετιμέζι......που θα σας εντυπωσιάσει με την μεστή και πλούσια γεύση του!!!!
Υλικά
1 κούπα πετιμέζι (250ml)
1 κούπα χυμό (250 ml) πορτοκαλιού
140 ml λάδι ελαφρύ
2 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ κοφτό μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γ γαρύφαλλο ( στη μύτη του κουταλιού)
1/2 σφηνάκι κονιάκ
3/4 κούπας σταφίδα μαύρη
1 κ.σ μπεικιν παουντερ
1 κ.γ σόδα
1 αλεύρι φαριναπ 500 γρ κοσκινισμένο
Σουσάμι για πασπαλισμα
Εκτέλεση
Σε μια μπασινα βάζω το πετιμέζι, το χυμό πορτοκαλιού( κρατάω λίγο για να διαλύσω τη σόδα) , το λάδι, το κονιακ , τα κανελογαρυφαλλα και ανακατεύω καλά με σύρμα.
Διαλύω τη σόδα στο χυμό που κράτησα προσθέτω στο μιγμα μου και ανακατεύω.
Αλευρωνω ελαφρώς τις σταφίδες και τις αφήνω στην άκρη.
Κοσκινιζω το αλεύρι μαζι με το μπεικιν πάουντερ και προσθέτω λίγο λίγο στο υγρό μίγμα ανακατευοντας.
Τέλος ενσωματώνω και τις σταφίδες ανακατευοντας απαλα.
Λαδωνω ένα ταψάκι 28 εκ. και στρώνω στον πάτο του ταψιού μια λαδόκολλα ίσα με την περίμετρο του .
Γυρίζω το μίγμα στο ταψί και το στρώνω με ενα κουτάλι.
Πασπαλιζω με σουσάμι και ψήνω την πίτα μου σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 βαθμούς στο αερόθερμο για 50 λεπτά περίπου.
Ελέγχω με ένα μαχαιράκι την πίτα μου.
Αφήνω 15 λεπτά να σταθεί και ξεφορμαρω.
Καλή επιτυχία!!!!
Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Tzela Antonopoulou ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ