Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Λουκούμια λεμονιού σπιτικά !!!


Λουκούμια  λεμονιού σπιτικά όνειρο !!!!


Υλικά:
-1 νεροπότηρο μεγάλο νερό
-1 νεροπότηρο μεγάλο φρέσκο χυμό λεμονιού (το σουρώνουμε)
-1 νεροπότηρο μεγάλο ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
-1 νεροπότηρο μεγάλο νισεστέ
-1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη ζελέ λεμονιού (αν θέλουμε βάζουμε κ παραπάνω, έχει τύχει να βάλω και τα δύο σακουλάκια σκόνη ζελέ)
-Ινδοκάρυδο
Εκτέλεση:
Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό, το χυμό φρέσκου λεμονιού, τη ζάχαρη, το νισεστέ, τη σκόνη ζελέ.
Τα ανακατεύουμε πρώτα με αυγοδάρτη να λιώσουν στο χαμηλό, και στη συνέχεια με ξύλινη κουτάλα (γρήγορο ανακάτεμα) να πήξει πολύ (σφιχτή κρέμα) κ προσοχή μην καεί!
Τοποθετούμε σε νεροπότηρα με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Να το βάλουμε καλά στα ποτήρια μην υπάρχουν κενά. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά σκεπάζουμε τα ποτήρια με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε ψυγείο τουλάχιστον μισή με μία μέρα.
Ξεκολλάμε απ' τα ποτήρια με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.
Στη συνέχεια κόβουμε κομματάκια και τα βουτάμε στο ινδοκάρυδο. (Εγώ αυτή τη φορά έβαλα άχνη, αλλά δε σας το συνιστώ, διότι έχουν τη σχετική υγρασία τους τα λουκούμια και θα τραβάνε διαρκώς άχνη!!! Σε μένα ήδη σχεδόν καταναλώθηκαν, οπότε δεν υπήρχε και κάποιο θέμα στο να χρειάζεται να προσθέτω άχνη ζάχαρη.)
Σε όσες/ους αρέσουν οι γλυκόξινες γεύσεις, δοκιμάστε να τα κάνετε!!! 💛🍋

Υ.Γ. 1:Μπορούμε, όμως να βάλουμε κ σε άλλα σκεύη κ όχι μόνο σε ποτήρια. Αφού έχουμε απομακρύνει την κρέμα από τη φωτιά, αδειάζουμε σε μικρό ταψί ή σε πυρέξ ή τάπερ κλπ. όπου έχουμε κοσκινίσει με νισεστέ πολύ καλά! Όταν κρυώσει τελείως, το αναποδογυρίζουμε σε επιφάνεια που πάλι έχουμε πασπαλίσει με νισεστέ. Κόβουμε σε κυβάκια, αν θέλουμε μικρά λουκούμια, ή σε ροδέλες. (Εγώ βάζοντας την κρέμα στα ποτήρια παρέβλεψα το στάδιο του νισεστέ. Εσείς καλύτερα να το κάνετε!)
Υ.Γ. 2 : Επειδή το λεμόνι (ή κ πορτοκάλι κλπ) μπορεί να βγάλει λίγο υγρασία, βάζουμε τα κυβάκια σε σχάρα και τα αφήνουμε να αφυδατωθούν για λίγη ώρα. Αυτό μπορεί να γίνει και με τη χρήση φούρνου σε χαμηλή θερμοκρασία.
(Εγώ παρέβλεψα αυτό το στάδιο, αυτή τη φορά μιας κ τα λουκούμια δεν θα προλάβαιναν να αποθηκευτούν, εφόσον φαγώθηκαν από λάτρεις του γλυκόξινου σε χρόνο dt!) Συνήθως αυτό το κάνουμε αν θέλουμε να βάλουμε άχνη ζάχαρη.

Συνταγή από κυρία  Eleni KalantziΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ