Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Αρνάκι γκιούλμπασι το Πατρινό !!!


ΑΡΝΑΚΙ ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΣΙ.....ΤΟ ΠΑΤΡΙΝΟ.........!!!!
Σκέτο λουκούμι......με τραγανή πετσουλα απέξω .....και ζουμερο μεσα τόσο που λιώνει στο στόμα!!!!!
Ένα Κυριακατικο  γιορτινό φαγακι ( Τουρκικής προέλευσης).....που αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά πιάτα της Πάτρας μεγειρεμενο  σε μια ίσως πιο απλή εκδοχή ......αλλά και πεντανόστιμη!!!!!
Τραβάει αρκετή παγωμένη μπυριτσα ή ένα καλό ευωδιαστό παγωμένο κρασάκι....!!!!!!!
🍺🍺🍺🍺🍺🍺🍺🍺
🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷🍷
Το φαγακι μας προϋποθέτει το αρνάκι μας να είναι μεγάλο....!!!

.



Υλικά
Μπούτι από αρνάκι να είναι τουλάχιστον 3 κιλά ολόκληρο (ατεμαχιστο)
5 -6 μεγαλες σκελίδες σκόρδο σε φετες
150 γρ κεφαλοτύρι σκληρό
50 γρ βούτυρο
Αλάτι πιπέρι
Λαδόκολλες για το τύλιγμα
Πατάτες κομμένες κυδωνατες
Εκτέλεση
Ζητάω από το χασάπη μου αρνίσιο μπουτάκι να είναι πάνω από τρία κιλά.
 Το δικό μου ήταν περίπου 3μιση.
Το πλένουμε και το στεγνώνουμε καλά.
Χαράζω το κρέας μου βαθιά με ένα μαχαιράκι σε διάφορα σημεία και από τις δύο μεριές.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το αλάτι και το πιπέρι μαζί.
Παίρνω  με το δάχτυλό μου λίγο αλατοπίπερο και βάζω μέσα στις σχισμές.

.



Έπειτα βάζω εκεί που χάραξα από μία  φετουλα σκόρδο και λίγο κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους.
Αλατοπιπερώνω καλά όλο το μπουτάκι και αλείφω παντού με το βούτυρο.
Τυλίγω το κρέας μου πολύ καλά με τις λαδόκολλες και δένω σφιχτά με σπάγκο.
Βάζω σε ένα μεγάλο ταψί (στο ταψί του  φούρνου) και σιγοψήνω στους 175 βαθμούς για  3 μισή με 4 ώρες.....ώστε να γίνει λουκουμακι το κρέας......να λιώνει!!!!

.



Υπολογίζουμε  μιάμιση ώρα περίπου  πριν κλείσουμε το φαγητό και αφού έχει κατεβάσει τα ζουμακια του το κρέας.....και  προσθέτουμε στο ταψάκι τις  πατατούλες κομμένες κυδωνάτες.
Τις αλατοπιπερώνουμε προσθέτουμε λίγο βουτυρακι  θυμάρι η ότι μυρωδικό μας αρέσει και αφήνουμε να σιγοψηθούν μέχρι να βγάλουμε το κρέας.!!!!!!
Καλή επιτυχία!!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Tzela AntonopoulouΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ