Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Μελιτζάνες ρολάκια με κεφτεδάκια !!!


Κεφτεδάκια τυλιγμένα σε φέτες μελιτζάνας με σάλτσα ντομάτας !!! Τέλειο λαχταριστό πιάτο !!!
 

ΥΛΙΚΑ


5 μελιτζάνες φλάσκες
αλάτι
ελαιόλαδο 


ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ 


500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά


1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι


1-2 σκελίδες σκόρδο


3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμμένο


1/2 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

 φρέσκα φύλλα δυόσμου

3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

3κουτ σούπας ούζο (προαιρετικά)


ΣΑΛΤΣΑ

 
4 μεγάλες, ώριμες ζουμερές ντομάτες
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 κοφτο κουτ γλυκού ζάχαρη

 βασιλικό
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ
 Κόβετε τη κόρα από το ψωμί, μουλιάζετε καλά τη ψίχα σε νερό, τη στύβετε με τα χέρια σας και τη βάζετε σε ένα μπολ. 

Κόβετε το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια, το ρίχνετε στο μούλτι, προσθέτετε το μαϊντανό, το δυόσμο και το σκόρδο και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε ένα  μείγμα. 

Το ρίχνετε και αυτό στο μπολ με το μουλιασμένο ψωμί.
Προσθέτετε στο μπολ και όλα τα υπόλοιπα υλικά για το μείγμα κιμά και τα ζυμώνετε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και έχετε ένα αφράτο μείγμα. 

Αν θέλετε προσθέστε κ 1 αυγό δεν είναι απαραίρητο/

 Καλύψτε το μπολ με μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. 

.


ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε μέτριες φέτες στο μήκος. 

Τις τοποθετείτε σε ένα σουρωτήρι τις πασπαλίζετε με μπόλικο χοντρό αλάτι και τις αφήνετε για τουλάχιστον 45 λ να “ιδρώσουν” και ξεπικρίσουν.
Στη συνέχεια τις πλένετε πολύ καλά με μπόλικο νερό και τις ταμπονάρετε  με χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.

Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς  στρώνετε με χαρτί ψησίματος το ταψί του φούρνου.
Στρώνετε τις φέτες μελιτζάνας στο ταψί και με ένα πινέλο τις αλείφετε με ελαιόλαδο. 

Τις πασπαλίζετε με ελάχιστο αλάτι και τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ ή μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα και από τις 2 πλευρές. 

Στο μέσον του ψησίματος τις γυρίζετε με σπάτουλα και από την άλλη πλευρά. 

ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

 Σε ένα μπλέντερ ρίχνετε τις ντομάτες, το πελτέ ντομάτας τη ζάχαρη και το βασιλικό και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά.
Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί που θα ψήσετε μετά τις γεμιστές μελιτζάνες, το αλατοπιπερώνετε ελαφρώς, ρίχνετε το ελαιόλαδο και λίγο νερό, ανακατεύετε και το απλώνετε σε όλη τη βάση του ταψιού. 

Το αφήνετε στην άκρη. 

.

ΤΕΛΕΙΩΜΑ

Πλάθετε το μείγμα κιμά σε κεφτεδάκια μακρόστενα (σαν σουτζουκάκια). 


Ποσότητα σα κεφτεδάκια οσες είναι κ οι μελιτζάνες.

Τυλίγετε το κάθε ένα σε μια φέτα μελιτζάνας και το τοποθετείτε στο ταψί, πάνω στη σάλτσα ντομάτας, το ένα δίπλα στο άλλο, φροντίζοντας η αρχή κ το τέλος του τυλίγματος να είναι προς τα κάτω στο ταψί.
Τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για περίπου 45 λ. 

Αν δεν έχει ψηθεί ο κιμάς και οι μελιτζάνες έχουν αρχίσει να μαυρίζουν καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λ 

 Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αν χρειάζεται , προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό. 

Σερβίρετε ζεστό το φαγητό !!! Καλή σας όρεξη!

Εκτέλεση φωτό από κ Vasso Spanou-Margiolaki  ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ