ΓΛΥΚΌ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΎ ΝΤΟΜΑΤΆΚΙ:
30 περίπου ντοματάκια μακρόστενα σκληρά (πομοντόρο)..( η δοσολογία είναι: στο 1 κιλό ντοματάκι,
1,5 κιλό ζάχαρη και 1,5 ποτήρι νερό)
• 1 και1/2 κιλό ζάχαρη
• 1 και 1/2 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 6 - 8 γαρύφαλλα
• 1 ξύλο κανέλλας
• 1 βανίλια
• αμύγδαλα ασπρισμένα
• 2 λεμόνια (το χυμό για το αρχικό στάδιο)
1/2 λεμόνι το χυμό ή μισή κ.σ ξινό στο βράσιμο ή 1 κ.σ γλυκόζη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ:
⭕Πλένουμε πολύ καλά τα ντοματάκια και μ᾿ ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους.
Έπειτα τα ξεφλουδίζουμε βουτώντας τα για 5΄ περίπου σε νερό που βράζει και αμέσως μετά σε πολύ παγωμένο νερό.
Κάθε ένα που ξεφλουδίζουμε, το κρατάμε μέσ᾿ τη χούφτα μας και το πιέζουμε ελαφρά, για να φύγουν οι σπόροι του αν έχει.
⭕Όταν τα καθαρίσουμε όλα, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό, που μέσα έχουμε στύψει 2 λεμόνια και τα αφήνουμε για 2 τουλάχιστον ώρες.
Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε και τα στραγγίζουμε καλά.
⭕ Βάζουμε σε μια πλατιά, ρηχή κατσαρόλα τη μισή ζάχαρη, τρυπάμε τα ντοματάκια σε διάφορα σημεία με μια οδοντογλυφίδα, τα σκεπάζουμε με την άλλη μισή ζάχαρη και τα αφήνουμε περίπου 2 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους.
⭕ Προσθέτουμε το νερό, τα γαρύφαλλα και την κανέλα και
βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10΄ λεπτά, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 24 ώρες.
⭕Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε πάλι το γλυκό, σε δυνατή φωτιά, για 10 λεπτά, εφόσον έχει μπόλικο σιρόπι.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά , βγάζουμε τα ντοματάκια με τρυπητή κουτάλα σε ένα σουρωτήρι και αδειάζουμε το σιρόπι που έχει στραγγίσει στην κατσαρόλα. Αν θέλει δέσιμο ξαναβάζουμε προσθέτοντας και το λεμόνι η τη γλυκόζη προς το τέλος και τη βανίλια αφού κατεβάσουμε από τη φωτιά.
💢 Βάζουμε σε κάθε ντοματάκι ένα ολόκληρο ασπρισμένο αμύγδαλο και τα ρίχνουμε στο δεμένο σιρόπι στο οποίο ρίχνουμε επίσης λίγα αμύγδαλα.
⭕Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα.
🟠ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΟ ΣΙΡΌΠΙ:
Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε τα ντοματάκια και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει. Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Μαρία Τάχα .. ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
.