Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Γαμοπίλαφο ..Σφακιανό πιλάφι !!!

Το Σφακιανό πιλάφι, που είναι πιο γνωστό ως «γαμοπίλαφο», επειδή είναι έθιμο στη Μεγαλόνησο σε γάμους !!!

Η συνταγή είναι οπως την γράφω αλλά εγώ κοτόπουλο δεν έβαλα παρ ολα αυτά έγινε πεντανόστιμο !!!
 

ΥΛΙΚΑ (για 10 άτομα περίπου)

1 κιλό ζυγούρι ή αρνί
½ κοτόπουλο
3 φλιτζ. τσαγ. ρύζι
2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο, κατσικίσιο ή πρόβειο
1 μεγάλο λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε σε δυο διαφορετικές κατσαρόλες  το ζυγούρι και το κοτόπουλο να βράσουν για 30’. 

Καθαρίζετε το ρύζι και το βάζετε στην άκρη.
Όταν ψηθούν τα κρεατικά τα τραβάτε από τον ζωμό τους και σουρώνετε όλους τους ζωμούς σε μια κατσαρόλα. 

Διατηρείτε τα κρέατα ζεστά. 

Μετράτε τον ζωμό με φλιτζάνια, για 3 φλιτζάνια ρύζι θα χρειαστείτε 10-11 φλιτζάνια ζωμό.
Βράζετε το ζωμό προσθέτοντας 1 κουταλιά σούπας αλάτι. 

Ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε. 

Συνεχίζετε το βράσιμο έως ότου το ρύζι να απορροφήσει σχεδόν όλο το ζωμό του για περίπου 15’.
Όταν είναι έτοιμο το κατεβάζετε από το μάτι της κουζίνας, προσθέτετε το λεμόνι και ανακατεύετε. Ταυτόχρονα ζεματάτε το βούτυρο και περιχύνετε με αυτό το πιλάφι. 

Ανακατεύετε και σκεπάζετε με μια βαμβακερή πεσέτα. 

Το αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά ώστε να τραβήξει και τα υπόλοιπα υγρά του. 

Κόβετε το κρέας σε κομμάτια και το σερβίρετε μαζί με το πιλάφι πασπαλισμένο με πιπέρι προαιρετικά.

 Ένα μυστικό …Ρίχνουμε το λεμόνι μαζί με το ρύζι και όχι στο τέλος… Ετσι το ρύζι δεν σκάει …Δοκιμάστε το και θα δείτε τη διαφορά…

Συνταγή απόκ Μυρσίνη Λαμπράκη ..Εκτέλεση φωτό από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ !