Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Λαχανοντολμάδες με ελαφριά κόκκινη σάλτσα κ διαφορετικό εύκολο τύλιγμα!!!


 

.

Τους έφτιαξα σήμερα και δεν έμεινε ούτε δείγμα ..Ετσι θα τους φτιάχνω πια πολύ νοστιμιά κ πολύ εύκολοι !!!! ΔΟΚΙΜΆΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ !!!! Το λάχανο το κόβουμε σαν μαντηλάκια κ το ζεματάμε ..Οχι ολόκληρο ζεμάτισμα..

Υλικά

1 λάχανο

300 γραμ κιμά

1 αυγό

1 ψιλοτριμμένο  κρεμμύδι λίγο μεγάλο

1 καρότο μεγάλο τριμμένο

ψιλοκομμένος μαϊντανός

ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος

2 κουπάκια του καφέ ρύζι οχι πολύ γεμάτα πλυμένο Καρολίνα

λίγο ελαιόλαδο

αλάτι -πιπέρι-πάπρικα γλυκιά

1 ποτήρι νερό

1 κουταλιά σούπας πελτέ 

.


Παίρνουμε ένα ομοιόμορφο λάχανο το ακουμπάμε στο τραπέζι και στην μέση ακριβώς το χαράσσουμε μέχρι κάτω τετραγωνισμένα διαστάσεις 10 επί 10 να βγάλουμε το λάχανο σαν μαντηλάκια .

Δηλ όπως είναι ολόκληρο -Δεν το χωρίζουμε -το κόβουμε τετράγωνα από την μέση μέχρι κάτω κ θα μας μείνει το γύρω γύρω για σαλάτα .

.

Ετσι το κόβουμε το λάχανο 10 επί 10 αντε 12 επί 12 πόντους .. μέχρι κάτω και βγαίνουν πολλά μαζί ..που με ρωτάτε ... !Και εάν είναι μεγάλο το λάχανο κ σας βγάζει και από τα πλαϊνά τετράγωνα προσθέστε τα .. επίσης οπως σας γράφω τα τυλίγουμε μόνο ρολάκι δεν τα κλείνουμε στο πλάι δεν φεύγει η γέμιση .

Επίσης αν περισσέψει γέμιση φτιάχνουμε τα κλασικά  γιουβαρλάκια ωραιότατα !!!
.




Αυτά τα φυλλαράκια τα ζεματάω για για ενα λεπτό σε νερό που βράζει  κ τα ακουμπώ σε σουρωτήρι να στραγγίξουν κ να κρυώσουν .

Βάζω όλα τα υλικά σε μπολ ανακατεύω κ έτοιμη η γέμιση.

Τώρα το τύλιγμα είναι διαφορετικό .


.

.

Παίρνω ένα ρηχό πιάτο ακουμπώ ένα φυλλαράκι βάζω σχεδόν ένα κουταλάκι από την γέμιση καλύπτοντας όλο το μάκρος του φύλλου στην άκρη κ απλά το ρολλάρω δεν το κλείνω δηλ από τις άκρες του φαίνεται ο κιμάς δεν το κλείνουμε .

Τα τοποθετώ στην σειρά στην κατσαρόλα  και στο τέλος τα σκεπάζω με το πιάτο .

Από πάνω ρίχνω 1 ποτήρι νερό στο οποίο έχω διαλύσει 1 κουτ σούπας πελτέ .

Προσθέτω κ λίγο λαδάκι κ σιγομαγειρεύω μέχρι να σωθεί το νεράκι κ να μείνει με λίγη σάλτσα .

Εγώ έβαλα κ εναν κύβο λαχανικών .

.



Μολις κρύώσουν λίγο σερβίρουμε ..Πραγματικά δεν υπάρχει η νοστιμιά τους κ μην φοβηθείτε που δεν τα κλείνουμε στην άκρη ,τα βλέπετε πως μου βγήκαν .. Τέλεια !!!

Οταν τα τυλίγετε να φροντίσετε να σας βγούνε κ]λεπτά κ μακρουλά οπως στην φωτογραφία.

Βγαίνουν 4 μεγάλες μερίδες ! 

Φυσικά αν δεν θέλουμε σάλτσα τους φτιάχνουμε λεμονάτους αλλά ..Δοκιμάστε τους έτσι κ θα με θυμηθείτε !!!!

Εκτέλεση φωτό Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ  -Συνταγή από instagram ξένο site.