Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Μεσολογγίτικη Αυγορεβανί !!!

.



 Ρουλα ΛυρουΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
24 Φεβρουαρίου  ·
Καλο απόγευμα στη παρέα!!
Το ωραιότερο και γευστικοτατο σιμιγδαλενιο παντεσπάνι!!
Ενα γλυκάκι φίλοι μου που το κανουμε πολυ συχνά στην περιοχή μας οταν έχουμε φρέσκα αυγά! Λιγα γλυκά ήξερε να μας φτιαχνει η μάνα... ενα απο αυτα ηταν και η αυγορεβανι...
Αυτο το γλυκο δεν εχει καθολου λιπαρά ουτε βουτυρο ουτε λαδι. Το μονο λιπαρο ειναι το ελαχιστο των κροκων.. 

.



Και.... μην αρχίσετε πολλα αυγά... αντιστοιχεί 1 αυγο στα 3 κομματια γλυκο.... τα φρεσκα αυγά τοσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μην φοβαστε να τα δίνετε στα παιδιά σας...


ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΗ ΑΥΓΟΡΕΒΑΝΗ!!
Για 38 νο ταψι
15 αυγα χωρισμενα κροκους-ασπραδια
15 κουταλιες ζαχαρη
400 γρ σιμιγδαλι+2 κουταλιες αλευρι
Ξυσμα και χυμο απο 1 πορτοκαλι
3 κουταλιες κονιάκ
1 μπεικιν
3 βανιλιες
Χτυπαμε σφιχτη μαρεγκα τα ασπραδια και τα αφηνουμε στην ακρη.
Χτυπαμε κροκους - ζαχαρη βανιλιες και ξυσμα  μεχρι να λιωσει η ζαχαρη. Ριχνουμε το χυμο το κονιακ το σιμιγδαλι το μπεικιν και το αλευρι.
Σταματαμε το μιξερ και ενσωματωνουμε τη μαρεγκα με προσοχή.
Ριχνουμε σε λαδωμενο ταψι και ψηνουμε 200 β 40 λεπτα περιπου...
Σιροπιαζουμε χλιαρο γλυκο χλιαρο σιρόπι..
Σιροπι
1 κιλο ζαχαρη
3μιση ποτηρια νερο
1 φετα λεμονι...

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία  Ρουλα ΛυρουΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ

Κρουασάν !!!


 
ΚΡΟΥΑΣΑΝ !!!


Για τη σφολιάτα :
Μισο κιλό αλευρι για τσουρέκια
1 φακελακι μαγια
1 αυγό
1 κουταλια ζαχαρη
1 κουταλακι αλατι
2 κουταλιες σπορελαιο
1 κουταλακι μπεικιν
1 ποτηρι ζεστο νερό

1 πακέτο βούτυρο η βιταμ (250 γρ) παγωμενο

Τα ζυμωνουμε όλα μαζί τα υλικά (κτος βουτυρου) σκεπαζουμε με μεμβράνη και αφηνουμε 15 λεπτά...
Ανοιγουμε ενα μακροστενο φυλλο βαζουμε το παγωμενο βουτυρο σε κομμάτια μικρα και κλεινουμε.. Το ανοίγουμε ξανα με τον πλαστη και απαλες κινήσεις το διπλωνουμε και το βαζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Αυτη τη διαδικασία την επαναλαμβανουμε αλλες 2 φορες...
Το ανοιγουμε τελευταία... το κοβουμε μακριά τριγωνα τυλιγουμε και τα βαζουμε σε ταψί...
Αφηνουμε να φουσκωσουν. Αλειφουμε με αυγο και ψηνουμε 30 λεπτα στον αερα 170 β..
Τα σερβιρουμε με μερέντα... μαρμελαδα... τυρακι ή οτι αλλο θελουμε. Ακομη και σκέτα ομως ειναι υπεροχα..
Φτιάξτε τα! Τα παιδιά θα ενθουσιαστουν! 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία  Ρουλα Λυρου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

Κρέμα καραμελέ !!!


ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ !!!

ΥΛΙΚΑ
6 ΑΥΓΑ

1 ΛΙΤΡΟ ΓΑΛΑ

1 ΠΟΤΗΡΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΖΑΧΑΡΗ

1 ΦΥΤΙΛΙ ΒΑΝΙΛΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

ΧΥΜΟΣ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΛΕΜΟΝΙ

1 ΠΟΤΗΡΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΖΑΧΑΡΗ

1/4 ΠΟΤΗΡΙΟΥ ΝΕΡΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για την καραμέλα σε ένα τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά.Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε στην αρχή με πολλή προσοχή και μετά, όταν αρχίσει να παίρνει βράση απλά κουνάμε το κουτάλι.
Όταν σκουρύνει αρκετά το χρώμα της καραμέλας, την αποσύρουμε απο τη φωτιά και με ένα κουτάλι την ρίχνουμε προσεκτικά σε φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την βανίλια να ζεσταθούν όχι να βράσουν. Σε μια λεκανίτσα σπάμε τα αυγά, τα ανακατεύουμε με την ζάχαρη και προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς.
Με μια κουτάλα ρίχνουμε το μείγμα μας στις φορμίτσες πάνω από την καραμέλα εφόσον έχει κρυώσει (η καραμέλα). Βάζουμε την φόρμα ή τις φορμίτσες σε ένα βαθύ ταψί το γεμίζουμε με κρύο νερό(περίπου μέχρι τη μέση από τα φορμάκια) και το τοποθετούμε στο φούρνο στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε σε μπεν μαρί για 40 λεπτά περίπου στους 150 βαθμούς. Αποσύρουμε από το φούρνο,
βγάζουμε την φόρμα ή τις φορμίτσες και τα αφήνουμε να κρ.υώσουν, μετά το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Όταν θέλουμε να σερβίρουμε ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Ρουλα Λυρου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -ΗΔΕΣ

Πατατοκεφτέδες !!!


ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ!!

Για τη συνταγη μας θα χρειαστουμε βρασμενες πατάτες (αφου εχουν κρυωσει καλα) τριμμενες στον τριφτη του τυριου.
Περιπου 3-4 μετριες πατάτες.
Προσθετουμε 1 κρεμμύδι τριμμενο 1 αυγό 4 κουταλιες κεφαλοτυρι, αλατι πιπερι μαϊντανό κύμινο 5 φρυγανιες λιγο λαδι (2 κουταλιες) και 3 κουταλιες αλευρι.. Ζυμωνουμε καλά πλαθουμε τα κεφτεδακια μεγαλουτσικα, τυλιγουμε σε αλεύρι και τηγανιζουμε σε καυτό λαδι..

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Ρουλα Λυρου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

Πιπεριές Φλωρίνης ξυδάτες !!!


 
ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΞΥΔΑΤΕΣ!!


Βάζουμε σε ένα ταψί τις πιπεριές και τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο 15 λεπτά... αφού πρώτα τους ρίξουμε λίγο λαδάκι....
Όταν τις βγούμε από το φούρνο τις σκεπάζουμε να ιδρωσουν για να ξεφλουδιζονται εύκολα...
Τις ξεφλ... βγάζουμε και τα σπόρια... τις βαζουμε σε μπωλ με τα ζουμακια τους και προσθετ. ξύδι.... αλάτι... σκόρδο... πιπέρι και λάδι...

Eκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Ρουλα Λυρου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ


Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Μπιφτέκια Λαχανικών στον φούρνο !!!


 
Μπιφτέκια Λαχανικών στον φούρνο !!!

Υλικά
2 μεγάλα κολοκύθια
2 μεγάλες πατάτες
2 μεγάλα καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι
Μαϊντανό
δυόσμο
εστραγκόν
2 αυγά
1 χούφτα κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι-πιπέρι
1 χούφτα αλεύρι καλαμποκίσιο
Αλεύρι απλό όσο σηκώσει να μην είναι πολύ σφιχτό το μείγμα.

.


Ολα τα υλικά ψιλοτριμμένα μαζί ..τελευταία τα αλεύρια -Ζυμώνουμε καλά πλάθουμε μπαλάκια τα πατάμε λίγο με την παλάμη ,στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί λαδώνουμε λίγο και τοποθετούμε τα μπιφτέκια .



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς ΄χρόνος ανάλογα τον φούρνο -να τα δείτε να ψηθούν και να χρυσαφίσουν !!!

Despw Samos -οι χρυσοχέρες-ηδες


Πατατοκεφτέδες !!!


Σας αρέσουν οι πατατοκεφτέδες;!!Εδώ οι καλύτεροι και πιο εύκολοι !!!

ΣΥΝΤΑΓΗ:

Βραζουμε 6 πατατες ιδιου μεγεθους τις καθαριζουμε και τις βαζουμε στο μπολ!

Ριχνουμε μεσα 2 ξερα κρεμμυδια τριμμενα,2 σκελιδες σκορδο τριμμενο,2 αυγα,4 κουταλιες της σουπας αλευρι φαριναπ,δυοσμο ξερο η φρεσκο,αλατι,μαυροπιπερο εαν θελουμε ριχνουμε τριμμενη φετα η κεφαλοτυρι και τα ζυμωνουμε καλα!!!

.

Βαζουμε το λαδι να ζεσταθει και πλαθοντας τα τα αλευρωνουμε και τα τηγανιζουμε!!!!!!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Tzeni Tsanaktsidou ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!