ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
450γρ. αλεύρι σκληρό
300γρ. αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις
100γρ. ελαιόλαδο
2 κ.σ.ξύδι
2 κ.γ.αλάτι
400 ml νερό χλιαρό
λίγο αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων.
Στο μίξερ βάζω όλα τα υλικά και αρχίζω να ζυμώνω ρίχνοντας σιγά-σιγά το νερό.
Πρέπει να έχω μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στο χέρι.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη τη χωρίζω σε 15 ίσια κομμάτια τα κάνω μπαλάκια και τα τυλίγω σε μεμβράνη τα αφήνω 30 λεπτά να ξεκουραστούν.
Στη γαλατόπιτα θα χρειαστούμε 4 φύλλα.
Τα υπόλοιπα τα βάζω στην κατάψυξη και όταν τα χρειαστώ τα βγάζω ξεπαγώνουν και τα ανοίγω.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
2 λίτρα φρέσκο γάλα
14 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
14 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη
λίγο κανέλα
ξύσμα ενός λεμονιού
2κ.σ. βούτυρο ή Βιτάμ
2 αυγά.
Σε μια κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή φωτιά βάζω το γάλα, αλεύρι, ζάχαρη, κανέλα και το ξύσμα λεμονιού ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα για να μην κολλήσει μέχρι να πήξει η κρέμα.Κατεβάζω από τη φωτιά ρίχνω μέσα τα 2 αυγά χτυπημένα, το βούτυρο και ανακατεύω με γρήγορες κινήσεις.
Στρώνω σε λαδωμένο ταψί [το ταψί της κουζίνας] τα φύλλα να προεξέχουν λίγο έξω από το ταψί.
Ρίχνω την κρεμά και την απλώνω σε όλο το Ταψί
Γυρίζω τα φύλλα που προεξέχουν τυλίγοντας τα προς τα μέσα.
Ρίχνω λίγο κανέλα από πάνω και λίγο βουτυράκι και ψήνω στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά Περίπου 30-35 λεπτά.
Mina Papa
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ